Tacos z kurczaka to obiad zdecydowanie dla leniwych lub tych, co bardzo się śpieszą (jeśli oczywiście potrzebujecie takiego usprawiedliwienia, żeby je przygotować). Ilość gotowania jest ograniczona tutaj do minimum: smażenia kurczaka i podgrzewania tortilli. To jak, piszecie się na taki tex-mex do przygotowania w kwadrans?
SKŁADNIKI
Tacos:
- 4 małe pszenne tortille
- 2 piersi z kurczaka
- 1 awokado
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 limonka
- 1 papryczka chili
- kilka listków pietruszki lub kolendry
- kilka łyżek jogurtu
Na marynatę:
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki soli
- szczypta płatków chili
- 1 łyżeczka oleju
PRZYGOTOWANIE
- Piersi z kurczaka umyj, oczyść i osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Awokado obierz, pokrój w paski i skrop sokiem z limonki. Fasolę odcedź i przepłucz. Chili oraz pietruszkę lub kolendrę drobno posiekaj.
- Placki tortilli kolejno pogrzej z obu stron na patelni, następnie każdy placek załóż na wałek lub grubą drewnianą łyżkę i zepnij wykałaczką. Gdy lekko przestygnie, napełnij ją kurczakiem, awokado oraz fasolą. Posyp natką oraz papryczką i podawaj z jogurtem.
6 komentarzy
Aromatyczna marynata, fasola, awokado – moje smaki 😉 Bardzo apetyczne zdjęcia!
Bardzo się cieszę, jestem pewien, że by Tobie posmakowały 😉
Takie ekspresowe obiady to ja lubię;)
Ja też! Tylko stanowczo za rzadko dzielę się przepisami na nie 😉
Raz, dwa i można cieszyć się pysznym jedzonkiem 😀
Pewnie! 😀