SKŁADNIKI
Roladki:
- 8 podudzi z kurczaka bez kości
- 16 plastrów surowego boczku
- 1 kulka mozzarelli
- kilka suszonych pomidorów z zalewy
- świeżo mielony pieprz
- odrobina masła klarowanego
Sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- tymianek
- bazylia
- rozmaryn
- oregano
- pieprz
- sól
Dodatkowo:
- kilka gałązek pomidorów koktajlowych
PRZYGOTOWANIE
Sos pomidorowy
- Na patelni z odrobiną oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulę oraz czosnek. Wrzuć pokrojone pomidory z puszki (w sezonie możesz użyć świeżych, uprzedni sparzonych i obranych pomidorów).
- Gotuj przez chwilę, a następnie sos dopraw świeżo posiekanymi ziołami (możesz również użyć suszonych), solą i pieprzem. Przelej go do żaroodpornego naczynia.
Roladki z podudzi kurczaka
- Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Mozzarellę i suszone pomidory pokrój w słupki. Podudzia delikatnie rozbij i posyp pieprzem. Na środek włóż po 2 słupki sera i kilka kawałków pomidorów. Zwiń do środka, a następnie owiń 2 plasterkami boczku. Możesz je dodatkowo pospinać wykałaczkami. Roladki przyrumień ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z odrobiną klarowanego masła.
- Ułóż je następnie na sosie pomidorowym i połóż kilka gałązek pomidorów oraz tymianku. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 25-30 minut.
8 komentarzy
Jakie apetyczne zdjęcia 🙂
Dziękuje Zuza! 😉
muszę zapisać sobie ten przepis! Zapowiada se perfekcyjnie <3
Wypróbuj koniecznie, bo roladki są boskie! 😀
Czy te galazki pomidorow zapiekam z miesem czy to tylko ozdoba?pytam bo nie chce czegos schrzanic…:)
Tutaj potraktowałem je jako ozdobę, ponieważ sam zapomniałem dodać ich przed pieczeniem (gapa ze mnie), więc śmiało możesz je zapiekać 😉
czy można upiec bez smażenia? 🙂
Tak, oczywiście można 😉 Mam po prostu wrażenie, że po wstępnym podsmażeniu stają się bardziej chrupiące. 🙂
PS. Bardzo przepraszam za tak późną odpowiedź, ale Blogger spłatał mi figla i przestał mnie informować o nowych komentarzach. 🙁