
SKŁADNIKI
- 8 białych kiełbas
- 2 cebule (u mnie 1 biała i 1 czerwona)
- 2 jabłka
- 3 liski laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 goździki
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 ml cydru lub białego wina
- 1 łyżeczka klarowanego masła
PRZYGOTOWANIE
- Na patelni rozgrzej masło i przysmaż białą kiełbasę, aż się ładnie zarumieni. Następnie wrzuć pokrojone w piórka cebule i przyprawy: listki laurowe, ziele angielskie oraz goździki.
- Smaż kilka minut, a później dodaj pokrojone w plasterki jabłka (razem ze skórą) oraz żurawinę. Smaż wszystko przez kolejne 5-10 minut. Następnie białą kiełbasę przełóż do żaroodpornego naczynia.
- Dodaj usmażone jabłka i całość polej cydrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez kwadrans.
6 komentarzy
Doskonały przepis na kreatywne podanie białej kiełbasy – wprost stworzony na Wielkanoc! 🙂
Dziękuję Piotrze, bardzo jest mi miło, że tak myślisz 🙂
Raz w roku jemy mięsko i jest to właśnie kawałek białej kiełbasy na Wielkanoc 😀 W takiej wersji zjadłybyśmy na pewno więcej niż tylko kawałek 😀
W sumie trudno mi się dziwić! 😀
Można pominąć te goździki, bądź zastąpić jakoś ? 😛
Jeśli nie lubisz, to możesz śmiało pominąć 😉