5,8K
Crème fraîche, czyli z francuskiego świeża śmietana to królowa wśród śmietan. Cudownie gęsta, lekko kwaśna i bardzo kremowa. Idealna jako dodatek do zup, sosów i deserów — bosko smakuje ze świeżymi owocami, szczególnie polecam ją do truskawek oraz malin. Crème fraîche to również podstawa wielu francuskich dań, między innymi alzackiej tarte flambée, na którą przepis znajdziecie, klikając w link. To, co czyni ją wyjątkową to wysoka zawartość tłuszczu, ok. 30-40%, czyli porównywalnie wysoka z naszą kremówką. Dzięki temu śmietana się nie warzy. Crème fraîche zbliżona jest smakiem do klasycznej kwaśnej osiemnastki, różni się jedynie gęstością i bogatszym smakiem. Mimo swoich niezaprzeczalnych walorów jest niestety trudno dostępna w Polsce, ale na szczęście nietrudno ją zrobić w warunkach domowych. Wystarczy zakwasić klasyczną kremówkę i odstawić na 1 dzień w ciepłe miejsce, aby kultury bakterii zdążyły ją zagęścić.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka śmietany kremówki 36% (250 ml)
- 2 łyżki maślanki (30 ml)
PRZYGOTOWANIE
- Śmietanę kremówkę przelej do wyparzonego uprzednio słoika i wymieszaj z maślanką. Słoik przykryj pergaminem lub gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny (najlepiej przy kaloryferze). Do tego czasu śmietana powinna zgęstnieć.
- Gotowe crème fraiche wstaw do lodówki celem schłodzenia. Tak możesz ją przechowywać do 1 tygodnia.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
6 komentarzy
Świetny pomysł! 🙂
Cieszę się, że Ci się podoba ?
Tłuściutka ale na pewno jaka dobra 😀
Oj, przepyszna! ?
Pycha, zrobilam według wskazówek. Fajnie jest przygotować cos samemu s nie kupic gotowe w sklepie:) dziękuję!
Też jestem tego zdania! Wtedy zdecydowanie lepiej smakuje. 🙂 Bardzo się cieszę, że przepis okazał się przydatny i dziękuję za komentarz. 🙂