SKŁADNIKI
Burgery:
- ok. 600 g wołowiny, np. antrykotu
- 1 żółtko
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
- gruboziarnista sól morska
- oliwa z wytłoczyn oliwek
Sos kaparowy:
- 100 g majonezu
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki kaparów
- świeżo mielony pieprz
Chipsy z fioletowych ziemniaków:
- 1 kg fioletowych ziemniaków
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- gruboziarnista sól morska
Dodatki:
- bułki
- cheddar w plastrach
- bekon
- sałata
- pomidor
- czerwona cebula
- ogórki piklowane
- musztarda
- ketchup
PRZYGOTOWANIE
Chipsy z fioletowych ziemniaków
- Ziemniaki umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości 1-2 mm (najlepiej do tego celu wykorzystać mandolinę). Następnie wymieszaj je z oliwą, gruboziarnistą solą mirską i posiekanym tymiankiem. Ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia tak, aby każdy plaster dotykał bezpośrednio blachy.
- Piecz około 10-12 minut w 220°C, aż ziemniaki zaczną nabierać złotego koloru i staną się chrupkie. Zdejmij pierwszą turę z blachy i przygotuj kolejną.
Sos kaparowy
- Kapary drobno posiekaj i wymieszaj z majonezem. Następnie dodaj skórkę oraz sok z cytryny i przypraw pieprzem do smaku. Sos kaparowy wykorzystaj do burgerów oraz chipsów ziemniaczanych.
Burgery
- Mięso oczyść i pokrój w dużą kostkę. Następnie zmiel na grubych oczkach przez maszynkę do mielenia mięsa. Wołowinę przypraw musztardą, sosem sojowym oraz solą i pieprzem do smaku. Wbij żółtko i dokładnie wymieszaj.
- Kolejno uformuj kotlety. Posmaruj je oliwą i przed samym podaniem grilluj z obu stron do uzyskania ulubionego stopnia wysmażenia.
- Podawaj w przypieczonych na grillu bułkach wraz z sugerowanymi dodatkami.
9 komentarzy
Wprosiłabym się na takie burger party:)))
Hhaha, to śmiało wpadaj! 😀
Jak się załapać na takie party? 🙂
Chyba najlepiej urządzić je samemu z pomocą mojego przepisu ?
Mniam jakie pyszności, częstuje się 🙂
Ależ proszę ?
Wpadam na to party 🙂
Haha, śmiało! ?
Te fioletowe chipsy to byśmy wszystkie zjadły 😀