Drożdżowe ślimaczki z porzeczkami

sobota, 15 lipca 2017

Drożdżówki kojarzą mi się z latem. Głównie chyba przez wysyp tylu świeżych owoców, które wręcz aż się proszą, aby otulić je domowym ciastem drożdżowym. Uwielbiam cały proces ich przygotowywania: od zrywania owoców prosto z krzaczka (tym razem ogołociłem krzaki porzeczki), przez zagniatanie ciasta, aż po formowanie tych zakręconych ślimaczków (jakoś ta forma mnie najbardziej urzeka) i gdy zobaczyłem je na Instagramie Domowych Wypieków o niczym innym nie myślałem i musiałem je upiec! Ach i ten czas oczekiwania na nie, kiedy w całym domu czuć zapach pieczonego ciasta. Czy coś wspanialej pachnie? Myślę, że nie... W tym przepisie na ciasto drożdżowe wykorzystałem aż 5 żółtek. Stało się to w sumie przez przypadek, bo zostały mi po pieczeniu bezy, więc chciałem je spożytkować. Ale był to strzał w dziesiątkę, bo drożdżówki wyszły delikatne, jak nigdy dotąd, a ciasto było nadal wspaniale miękkie nawet na 3 dzień. Koniecznie wypróbujcie ten patent!


*

SKŁADNIKI

na około 24-30 sztuk

Ciasto drożdżowe:
  • 600 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 120 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie:
  • 100 g miękkiego masła
  • 500 g porzeczek (u mnie miks czerwonych i czarnych)
  • 100 g brązowego cukru
Lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kilka łyżek wrzątku
*

PRZYGOTOWANIE

Ciasto drożdżowe

Przygotuj zaczyn z letniego mleka, drożdży oraz 1 łyżeczki cukru. Odstaw na 10 minut aż drożdże się wzburzą. Mąkę przesiej i połącz z solą oraz resztą cukru. Do mąki wlej zaczyn, rozpuszczone i wystudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz żółtka. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakami do ciasta drożdżowego. Gdy będzie miękkie i elastyczne przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 h w ciepłe miejsce.

Formowanie i pieczenie

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i szybko zagnieć na podsypany mąką blacie. Następnie rozwałkuj na prostokąt o dłuższym boku o długości ok. 45 cm i o grubości ok. 3-4 mm. Wierzch ciasta posmaruj miękkim masłem. Wysyp nań obrane z gałązek porzeczki wymieszane z cukrem do 2/3 wysokości krótszego boku. Następnie zwiń jak roladę i pokrój ją na plastry o grubości około 1,5 cm. Mogą być również grubsze.

Ślimaczki układaj w odstępach na blasze pokrytej papierem do pieczenia (powinny wyjść 2 blachy). Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie piecz w 180°C przez około 25 minut (do zarumienienia).

Lukier

Do cukru pudru wlej sok z cytryny i odrobinę wrzątku, gdy lukier otrzyma żądaną gęstość posmaruj nim jeszcze ciepłe drożdżówki.

*





Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. O matko, jak te ślimaczki bosko wyglądają <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) czy mozna mrozic porzeczke do tych buleczek, czy musza byc swieze owoce? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można użyć mrożonych porzeczek. Jednak ze względu na to, że mrożone owoce puszczają dużo soku, najlepiej jest je rozmrozić najpierw na sitku, aby odsączyć nadmiar wody.
      Pozdrawiam! ;)

      Usuń
  3. Witam :) czy do buleczek moga byc mrozone porzeczki? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można użyć mrożonych porzeczek. Jednak ze względu na to, że mrożone owoce puszczają dużo soku, najlepiej jest je rozmrozić najpierw na sitku, aby odsączyć nadmiar wody.
      Pozdrawiam! ;)

      Usuń