2,7K
Na takie temperatury jedyna słuszna zupa to gazpacho! Znakomicie chłodzi i orzeźwia, a co najważniejsze smakuje wprost rewelacyjnie. Jeśli miałbym wybrać swoją ulubioną hiszpańską potrawę z pewnością byłby to jeden z ichniejszych chłodników. Dodatek arbuza w pomidorowym gazpacho dodaje fajnej słodyczy i sprawia, że jest ono jeszcze bardziej orzeźwiające. Ja podaję je najczęściej ze świetnie kontrastującym przez słony smak serem bałkańskim lub fetą i listkami świeżej mięty. Totalny odlot!
SKŁADNIKI
- 500 g pomidorów
- 500 g arbuza
- kawałek czerstwej bagietki
- 2 ząbki czosnku
- mała papryczka chili
- 50 ml oliwy z oliwek
- 25 ml octu winnego
- 120 g sera feta
- kilka listków młodej mięty
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Pomidory natnij delikatnie na krzyż, sparz gorącą wodą, obierz ze skórki i pozbaw szypułek. Następnie pokrój na ósemki i przełóż do kielicha blendera. Arbuza pokrój na mniejsze kawałki i pozbaw pestek. Dodaj do pomidorów.
- Bagietkę namocz przez kilka minut w zimnej wodzie i wrzuć do kielicha. Wrzuć 2 ząbki czosnku, papryczkę chili, a następnie zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję. Całość dopraw solą, pieprzem, oliwą oraz octem i zmiksuj ponownie. W razie potrzeby dodaj kolejny ząbek czosnku.
- Gotowe gazpacho wstaw na kilka godzin do lodówki. Następnie przelej do szklanek lub głębokich talerzy i podawaj z pokruszonym serem feta i listkami mięty.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
6 komentarzy
Trzeba przyznać, że ciekawy sposób na arbuza 😀
Polecam wpróbować ^^
Zrobiłam. Pyszny! 🙂
Mega się cieszę, że Tobie posmakował <3
Gazpacho z arbuza jeszcze nie probowalam, bardzo oryginalne i z pewnoscia swietnie smakuje!
Gorąco polecam, ponieważ arbuz nadaje fajnej słodyczy ?