SKŁADNIKI
Burgery z ciecierzycy:
- 2 puszki ciecierzycy
- 3 łyżki polenty + do obtoczenia
- garść świeżej kolendry
- garść natki pietruszki
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ½ łyżeczki mielonego kuminu
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- świeżo mielony pieprz
- olej kokosowy do smażenia
- sól
Relish z ananasa:
- 250 g świeżego ananasa
- 2 szalotki lub mała czerwona cebula
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Dodatki:
- 6 fińskich bułek owsianych
- 200 g cypryjskiego sera halloumi
- garść świeżej kolendry
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- kilka listków sałaty, np. rzymskiej
PRZYGOTOWANIE
Burgery z ciecierzycy
- Ciecierzycę odsącz z zalewy (zostaw ją na później) i zmiel na grubych oczkach za pomocą maszynki do mielenia mięsa lub zgnieć tłuczkiem do mielenia ziemniaków.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki i kolendrę, przyprawy oraz polentę i wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Zagnieć i zacznij formować kotlety o średnicy nieco mniejszej niż bułka.
- Przed podaniem zamocz je w wodzie po ciecierzycy i obtocz w polencie. Zmaż z obu stron na złoto na rozgrzanym oleju kokosowym.
Relish z ananasa
- Ananasa dokładnie obierz i pozbaw twardego środka. Następnie pokrój w drobną kostkę. Cebulę lub szalotki drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej olej koksowy i wrzuć cebulkę. Smaż krótką chwilę.
- Następnie dodaj drobno posiekaną papryczkę chili i ananasa. Zalej octem ryżowym, wsyp cukier oraz sól. Gotuj powoli na małym ogniu, aż ananas stanie się miękki a sos zgęstnieje. Na koniec dopraw do smaku (ja dolewam jeszcze odrobinę octu). Odstaw do wystudzenia.
Przygotowanie burgerów
- Bułki owsiane przypiecz na grillu, aż staną się chrupiące. Na spód połóż listek sałaty, plasterek pomidora i plastry grillowanego sera halloumi.
- Następnie ułóż kotleta z ciecierzycy. Polej go relishem z ananasa, połóż plasterki cebuli i kilka listków kolendry. Złóż burgera i podawaj.
Ta piękna deska, którą widzicie na zdjęciu, pochodzi z manufaktury Wood for Food. Ludzie, którzy tworzą te dzieła to prawdziwi pasjonaci, potrafiący tchnąć w każdy kawałek drewna nowe życie.
4 komentarze
Idealne połączenie moich ulubionych smaków! 🙂
To się bardzo cieszę ?
Bez dwóch zdań piszemy się na takiego burgera 😀
Na to liczyłem! ?