SKŁADNIKI
- 120 g mąki ryżowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 20 g kakao
- 30 g ksylitolu lub erytrytolu
- szczypta soli morskiej
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 30 ml mleka
Masa serowo-dyniowa:
- 750 g ricotty
- 400 g dyni piżmowej
- 100 g ksylitolu lub erytrytolu
- 3 jajka + 1 białko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ kardamonu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki goździków
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
- 1 laska wanilii
- ½ łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich
- garść orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE
Spód
- Suche składniki wymieszaj ze sobą. Następnie dodaj posiekane masło, wbij żółtko i wlej mleko. Zagnieć ciasto i uformuj w kulę. Następnie wstaw na 30 minut do lodówki.
- Foremkę o średnicy 20 cm pokryj od spodu papierem do pieczenia. Kolejno ciasto rozwałkuj i wyłóż nim spód formy oraz boki do połowy wysokości. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż fasolą albo grochem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na kwadrans.
- Następnie zdejmij obciążenie oraz papier i piecz kolejny kwadrans. Spód odstaw do całkowitego wystudzenia.
Masa serowo-dyniowa
- Dynię przekrój na pół, pozbaw nasion i pokrój na plasterki. Połóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia skórą do spodu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 30 minut, aż dynia stanie się miękka. Następnie wyjmij, odstaw do wystudzenia, obierz ze skórki i kolejno zmiksuj na purée w malakserze lub za pomocą blendera.
- Do dyni wbij jajka, dodaj ricottę, ksylitol lub erytrytol, wszystkie przyprawy oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj aż otrzymasz gładką masę. Gotową masę serową przełóż do formy z podpieczonym spodem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. P
- Piecz przez godzinę, a następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz kolejne 30-45 minut do suchego patyczka. Gotowy sernik wystudź całkowicie w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Krem kokosowy
- Puszkę z mlekiem kokosowym wstaw do lodówki na całą noc. Następnie z góry zbierz śmietankę. Ubij ją mikserem z dodatkiem ksylitolu lub erytrytolu zmielonego na puder (w np. młynku do kawy) i z ziarenkami laski wanilii.
- Masą posmaruj wierzch sernika. Nań ułóż orzechy włoskie oraz laskowe i posyp cynamonem. Sernik wstaw do lodówki na 3 godziny do lodówki lub na 30 minut do zamrażarki.
6 komentarzy
Wspaniałe zdjęcia ! Uwielbiam dyniowe wypieki. Krem kokosowy to ostatnio chyba najczęściej używany przeze mnie krem do ciast, bo jest delikatny i lekki. To ciasto wygląda trochę jak torcik, więc myślę, że dynia-kokos jako kombinacja smakowa, konsystencja oraz prezencja świetnie razem współgrają 🙂
Bardzo dziękuję! 😀 Krem kokosowy jest świetny i fajnie zastępuje maślany – naturalnie słodki i od razu z fajnym smakiem. 😉
U nas obowiązkowo zawsze jak mamy pierwszą dynię to robimy sernik dyniowy 😀 Ten przepis też jest świetny 😀
Ja z pierwszej zawsze piekę tartę albo robię zupę 😀 Więc tym razem nadszedł czas na sernik 😉
Świetne ciacho, skład bardzo mi się podoba, chętnie bym zjadła 🙂
Bardzo się cieszę i nie pozostaje mi nic innego, jak polecić do wypróbowania 😉