SKŁADNIKI
- 300 g podgrzybków
- 1 szklanka ryzu arborio
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 100 ml białego wina + butelka do podania 😉
- ok. 500 ml bulionu z warzyw
- 40 g parmezanu + 80 g parmezanu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Risotto
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Następnie wrzuć do garnka z rozgrzanym masłem wraz z rozmarynem. Smaż kilka minut. Podgrzybki dokładnie oczyść nożykiem i pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka i smaż, do momentu, gdy znacznie zmniejszą objętość, a woda wyparuje.
- Wsyp ryż, wymieszaj go z grzybami. Po 2 minutach wlej wino. Poczekaj, aż odparuje, często mieszając. Kolejno wlewaj powoli partiami gorący bulion i mieszaj do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn i stanie się al dente.
- Risotto przypraw solą i pieprzem, wsyp 40 g startego drobno parmezanu i wymieszaj. Rozłóż na talerze i podawaj od razu z parmezanowym chipsem.
Chips parmezanowy
(przygotuj przed gotowaniem risotto)
- Pozostały parmezan (80 g) zetrzyj na tartce. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Na blasze ułóż papier do pieczenia i cały ser podziel na 4 porcje, rozkładając parmezan równomiernie na powierzchni papieru.
- Blachę wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut, aż ser się rozpuści i stanie się złoty, lecz nie brązowy. Blachę wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystudzenia (w tym czasie ugotuj risotto).
4 komentarze
I jeszcze ten chips <3
Chips najlepszy! 😀
Niewątpliwie to risotto wygląda jak danie prosto z lepszej restauracji – pyszności! 😀
Łał! Dziękuję za taki komplement! 🙂