PS. W wersji dla leniwych można również użyć bardzo dojrzałych gruszek i uniknąć ich gotowania, chociaż wtedy nie będą tak pięknie pachniały cynamonem i goździkami.
SKŁADNIKI
Gruszki w syropie:
- 6 gruszek
- 100 g cukru (u mnie erytrytol)
- 600 m wody
- 1 kawałek kory cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 5 goździków
- sok 1 cytryny
Ciasto:
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady 90%
- 3 jajka
- 100 g cukru kokosowego
- 200 g mąki ryżowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE
Gruszki w syropie
- Gruszki obierz, zostawiając ogonki i przecinając spody, aby równo stały. W rondelku zagotuj wodę wraz z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami.
- Umieść gruszki i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie delikatnie odcedź. W tym czasie przygotuj ciasto.
Ciasto
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i następnie zmiksuj z miękkim masłem (o temperaturze pokojowej). Żółtka oddziel od białek i dodaj do czekoladowej masy. Wsyp cukier i ubij ponownie. Do masy dodaj mąkę ryżową, mąkę ziemniaczaną, kakao, sodę, sól i cynamon. Zmiksuj do połączenia się składników.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta, mieszając je już tylko delikatnie łyżką. Masę wlej do tortownicy o średnicy 20-23 cm pokrytej papierem do pieczenia.
- W cieście ułóż gruszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 70-80 minut (do suchego patyczka).
6 komentarzy
Witam
Mam pytanie odnośnie ciasta czekoladowego po dodaniu suchych składników ciasto było zbite a nie lejące jaka powinna być konsystencja włożyłam do piekarnika ale szczerze mówiąc nie wiem czy coś z tego bedzie .
Dzień dobry!
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest bardziej gęste z jakiegoś powodu, to spróbuj je po prostu nieco krócej piec, żeby go nie wysuszyć. Mam nadzieję, że mimo wszystko się uda. 😉
Pozdrawiam!
świetny pomysł z tą gruszką, ciasto prezentuje się bardzo efektownie 😉
Prawda? ? Już od dawna obserwowałem takie ciasta w sieci i w końcu sam musiałem upiec. ?
Imponujące – i lista składników i wykonanie 🙂
Bardzo dziękuję! <3