Eggnog - świąteczny poncz jajeczny z whisky

środa, 20 grudnia 2017


Pod nazwą eggnog u Anglosasów lub pod uroczym francuskim lait de poule — kurze mleko kryje się chyba jeden z najbardziej świątecznych napojów. Eggnog to rodzaj ponczu tudzież likieru jajecznego trochę zbliżonego smakiem i sposobem przygotowania do ajerkoniaku, jednak znacznie lżejszego przez dodatek mleka. Ale tym, co najbardziej go odróżnia i jest zdecydowanie najfajniejsze, to cudowna lekka pianka z białek, z którymi łączy się gotowy likier oraz waniliowo-cynamonowy aromat, który wprawia w istny stan świątecznej błogości. Eggnog przygotowuje się na bazie brandy, rumu lub whisky, które łączy się z koglem-moglem, a na końcu dodaje się aromatyzowane przyprawami skondensowane mleko lub tłustą śmietankę wymieszaną ze zwykłym mlekiem. Na Karaibach popularna jest również wersja z mleczkiem kokosowym (musi być pycha!). Tak, więc jeśli znudził się Wam już ajerkoniak na Święta, to stanowczo musicie wypróbować eggnog. Tylko żeby nie było, że nie ostrzegałem — ta niepozorna szklaneczka ponczu nieźle kopie, a wcale tego nie czuć w trakcie. ;)



*

SKŁADNIKI

na ok. 1,5 litra likieru
(8 porcji)

  • 6 całych jaj
  • 1 l mleka skondensowanego (niesłodzonego)
  • 200-250 ml whisky (lub bourbonu albo rumu)
  • 1 laska wanilii
  • 3 laski cynamonu
  • gałka muszkatołowa
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 4 łyżki płynnego miodu
*

PRZYGOTOWANIE


Mleko przelej do rondelka lub garnka z grubym dnem. Laskę wanilii przekrój na pół i wrzuć do garnka wraz z laskami cynamonu. Doprowadź do wrzenia, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.

Żółtka oddziel od białek i ubij je z cukrem, aż staną się białe. Następnie dodaj miód i kontynuuj ubijanie. Kolejno zacznij wlewać powoli schłodzone do temperatury pokojowej mleko skondensowane i whisky, miksując na najmniejszych obrotach. Gotowy likier przelej do szklanej karafki i wstaw do lodówki na minimum 48 h.

Przed samym podaniem ubij na sztywno uprzednio oddzielone białka. Połącz je następnie z gotowym likierem, mieszając delikatnie łyżką. Eggnog przelej do szklanek. Wierzch posyp świeżo otartą gałką muszkatołową.

Uwagi:
  • Gotowy likier możesz przechowywać w lodówce do miesiąca. Najlepiej smakuje po ok. 2 tygodniach (ale kto by tyle czekał...). Pamiętaj, że jeśli od razu go nie podajesz, to oddzielone białka trzeba zamrozić i wykorzystać dopiero w dniu podania.
  • Likier możesz przyrządzić także w wersji bez alkoholu. Jednak nie przechowuj go wtedy dłużej niż 48 h i podawaj najlepiej następnego dnia po zrobieniu.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Cudowny :)
    Chociaż te surowe białka... tak jak kogiel mogiel w każdej ilości to surowe białka ... nie mogę się przekonać. Może zrobię sobie inną piankę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do takich celów korzystam z eko jajek z dobrego, zaufanego chowu. I akurat w tym ponczu nie są wcale straszne. ;) Ale jeśli mimo wszystko nie lubisz, to polecam po prostu ubić skondensowane mleko. Efekt będzie taki sam. ;)

      Usuń