SKŁADNIKI
- 150 g masła
- 150 g miodu
- 50 ml mleka
- 100 g brązowego cukru
- 3 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Krem cynamonowy:
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 200 g powideł śliwkowych
- 120 ml Amaretto
- cynamon do posypania
- 75 g miodu
- 75 g masła
- 50 g brązowego cukru
- 1 małe jajko
- 210 g mąki pszennej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
- kilka kropli soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Ciasto piernikowe
- Miód przelej do rondelka, dodaj masło, mleko oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W misce wymieszaj mąkę z przyprawą do piernika, kakao, sodą oczyszczoną oraz solą. Wlej miksturę i dodaj żółtka. Za pomocą miksera połącz składniki.
- Z białek ubij pianę, a następnie delikatnie dodaj ją do reszty ciasta, mieszając całość za pomocą łyżki, Masę przelej do tortownicy o średnicy 18-21 cm pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 60-75 minut do suchego patyczka.
- Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto wyjmij z formy, oddzielając je za pomocą noża. Odetnij powstałą górkę i pokrój na 4 blaty.
Pierniczki
- Miód przelej do rondelka, dodaj masło oraz cukier. Wstaw na mały ogień i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, mieszając od czasu do czasu. Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- W misce wymieszaj mąkę z przyprawą do piernika, kakao, sodą oczyszczoną oraz solą. Wlej miksturę i wbij jajko. Zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę i wstaw do lodówki na 30-60 minut.
- Schłodzone ciasto cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i wytnij z niego fasady domków. (U mnie 11 sztuk o różnych podstawach 3-4 cm i wysokościach 8-14 cm). Ułóż je kolejno na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 8-10 minut, aż pierniczki się zarumienią.
Lukier królewski
- Białko ubij na wolnych obrotach miksera, a następnie zacznij powoli dodawać uprzednio przesiany cukier puder. Na koniec dodaj sok z cytryny. Lukier powinien być dość gęsty* (niczym śmietana 18%). W razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru.
- Lukier przelej do szprycy lub rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką o małej średnicy albo śniadaniowego woreczka, nacinając jego końcówkę. Lukrem ozdób pierniczki i odstaw do zastygnięcia polewy.
*Dla pokrycia większych powierzchni rozrzedź lukier białkiem, aby był płynny.
Krem cynamonowy
- Kremówkę ubij na wysokich obrotach miksera z mascarpone, cukrem pudrem i cynamonem przed samym składaniem tortu.
Przełożenie tortu
- Na paterze ułóż pierwszy blat ciasta. Nasącz go częścią amaretto, posmaruj powidłami śliwkowymi i kolejno kremem. Czynność powtórz dla kolejnych blatów ciasta. Wierzch i boki tortu pokryj kremem.
- Ciasto wstaw na całą noc, a najlepiej całą dobę do lodówki. Przed samym podaniem udekoruj pierniczkami (po kilku godzinach stają się wilgotne i mogą zacząć odpadać) oraz posyp cynamonem.
8 komentarzy
Ale piękny torcik 🙂
Dziękuję ?
Bardzo efektownie wygląda 😀
Cieszę się bardzo ?
Szacun! Cudo prawdziwe! Jako wielce piernikowa baba, na pewno spróbuję zbudować takiego smakołyka?.
Ojej, jak miło! ❤️ To trzymam kciuki, żeby wyszedł Tobie zacny piernik! ?
to ciasto wcale nie urosło 🙁 kaszanka
Ojej, ale jak to? 🙁 Na pewno zrobiłaś/eś wszystko jak jest napisane w przepisie? Ciasto powinno urosnąć ze pokaźną górką ponad formę. To jest klasyczny przepis na piernik, który podbiłem jeszcze pianą z białek właśnie po to, aby był puszysty i ładnie wyrośnięty, ale już nawet na samej sodzie powinien wyrosnąć bez problemu…