SKŁADNIKI
Ciasto na uszka:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml wrzątku
- 1 łyżka oleju lub miękkiego masła
- ½ łyżeczki soli
Farsz grzybowy:
- 50 g suszonych grzybów, np. borowików
- 1 cebula
- 1 łyżka klarowanego masła lub olej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na uszka
- Mąkę wymieszaj w misce wraz z solą. Następnie zacznij dolewać powoli wrzątek, energicznie mieszając ciasto za pomocą łyżki. Gdy cała mąka się zbryli, wlej olej lub dodaj masło i zacznij wyrabiać ciasto.
- Po kilku minutach powinno być miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i posmaruj niewielką ilością oleju. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Farsz grzybowy
- Grzyby zalej wodą do przykrycia, ok. 1 szklanka i gotuj na małym ogniu przez 30-45 minut, aż staną się miękkie. Następnie odcedź i zostaw do przestudzenia. Wywar możesz zostawić np. do barszczu.
- Kolejno grzyby bardzo drobno posiekaj. Cebulę pokrój w niewielką kostkę i usmaż na rozgrzanym klarowanym maśle na złoto. Połącz z grzybami i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
Lepienie uszek
- Ciasto podziel na 4 części. Pierwszą cienko rozwałkuj na podsypanym mąką blacie i pokrój na równe kwadraty o boku długości ok. 3 cm. Na środek każdego kwadratu nałóż ½ łyżeczki farszu.
- Ciasto złóż na pół, formując trójkąt i zlepiając boki. Następnie połącz ze sobą dwa przeciwległe wierzchołki i lekko odegnij środkowy wierzchołek, nadając uszom kształt. Ulep w analogiczny sposób pozostałe uszka.
- Uszka gotuj partiami w lekko osolonym wrzątku. Następnie od razu po ugotowaniu wystudź w zimnej wodzie i odstaw na talerze do osuszenia. Gotowe uszka przechowuj w pudełkach do kilku dni. Możesz je dodatkowo posmarować olejem, aby się nie skleiły. Podawaj z barszczem.
2 komentarze
Świetnie! 😉
Dzięki Kinga! 😉