
SKŁADNIKI
- 6 średniej wielkości cebul
- 200 ml słodkiej śmietany 30%
- 100 g sera gruyère, parmezanu lub grana padano
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 1 łyżka mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- pieprz, sól
PRZYGOTOWANIE
- Cebule obierz i poprzekrawaj na połówki. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu posmarowanym klarowanym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 40-50 minut aż staną się miękkie.
- Przygotuj beszamel. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wsyp mąkę. Smaż krótką chwilę, a następnie wolnym ruchem, cały czas mieszając, wlewaj śmietanę. Gdy sos stanie się jednorodny i gęsty zdejmij go z patelni i przypraw pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową do smaku.
- Podpieczone cebule polej beszamelem, a następnie posyp startym serem. Gratynę wstaw z powrotem do piekarnika na około 20 minut, aż ser się rozpuści, a wierzch się przypiecze.
4 komentarze
ja zauważyłam, że Francuzi bardzo kochają się w cebuli 😀
Ta zapiekanka wygląda bosko <3
Faktycznie! Mają całkiem sporo cebulowych przepisów! A mówią, że to nasze warzywo narodowe ?
Nie tylko Francuzi, Bułgarzy też używają cebulę we wszystkiego co gotują 🙂
Wcale się nie dziwię! Cebula rządzi 😀