SKŁADNIKI
Pączki gulab jamun:
- 240 g mleka w proszku (3 szklanki)
- 120 g mąki (9 łyżek)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki octu
- 100 g masła
- 250 ml mleka
Syrop*:
- 1,5 l wody
- 750 g cukru
- 50 ml wody różanej
- 2 łyżeczki kardamonu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- garść pistacji
PRZYGOTOWANIE
Pączki gulab jamun
- Mleko w proszku, mąkę oraz sodę wymieszaj ze sobą. Wlej mleko, ocet oraz rozpuszczone masło. Składniki połącz ze sobą i odstaw na 30 minut. Masa początkowo będzie klejąca i rzadka, ale z czasem zgęstnieje.
- Następnie zwilżonymi olejem rękoma uformuj kuliste pączki o średnicy 2-3 cm. Gulab jamun smaż przez ok. 3 minuty od wypłynięcia na oleju podgrzanym do temperatury 130°C. Gdy będą złoto-brązowe odsącz je na papierowym ręczniku i odstaw do wystudzenia.
Syrop
- Do garnka wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj do rozpuszczenia się cukru. Następnie wsyp kardamon i wlej wodę różaną. Gotuj jeszcze krótką chwilę.
- Pączki gulab jamun zalej przygotowanym syropem i odstaw na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. (W oryginale używa się gorącego syropu, jednak ja dodałem do letniego i też było w porządku).
- Przed podaniem posyp je siekanymi pistacjami.
UWAGI
*Do syropu możesz również wykorzystać wodę z kwiatów pomarańczy, czy sok pomarańczowy.
6 komentarzy
Bardzo ciekawy przepis, muszę wypróbować bo wyglądają bardzo smacznie 😉
Jeśli lubisz takie słodkości to koniecznie ?
Kojarzą mi się z ukochanymi indyjskimi filmami. Uwielbiam dodatek wody różanej we wszelkich słodkościach 🙂
Och ja też, ja też ❤️
Pięknie wyglądają! 🙂
Dziękuję ?