SKŁADNIKI
Ciasto czekoladowe:
- 150 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g brązowego cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 jajka
- 250 ml maślanki
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem z masła orzechowego:
- 100 g masła
- 200 g mascarpone
- 400 g masła orzechowego 100 %
- 100 g cukru pudru
- duża szczypta soli morskiej
Dodatkowo:
- 150 g mlecznej czekolady
- duża paczka (226 g) mini babeczek Reese's
- garść popcornu
- 150 ml whiskey lub bourbonu
PRZYGOTOWANIE
Ciasto czekoladowe
- Czekoladę posiekaj i wrzuć do rondelka wraz z masłem, cukrem i kakao. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstaw do przestudzenia. Do letniej masy wbij jajka i rozprowadź je za pomocą trzepaczki.
- Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wlej czekoladową mieszankę oraz maślankę i połącz wszystko łyżką. Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 18-21 cm pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 45-60 minut do suchego patyczka. Kolejno wyjmij, wystudź i przekrój na 3 blaty.
Krem z masła orzechowego
- Masło o temperaturze pokojowej ubij z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaj masło orzechowe i mascarpone. Całość miksuj, aż powstanie gładka masa. Posól delikatnie do smaku.
- Blaty tortu nasącz whiskey i posmaruj orzechowym kremem. Pomiędzy każdą warstę nałóż po garści drobno posiekanych czekoladek Reese's. Wierzch i boki tortu posmaruj kremem i wyrównaj. Kilka łyżek kremu pozostaw do dekoracji. Tort wstaw do lodówki na 2-3 h.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie polej nią wierzch tortu. Udekoruj pozostałym kremem za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Na torcie ułóż również czekoladki Reese's i popcorn. Możesz wykorzystać także orzeszki ziemne.
35 komentarzy
Są urodziny jest i tort-mniam:)
No ba! Bez tortu to się nie obędzie! 😀
Gratulacje, tez życzyłabym sobie takiego tortu na Urodziny bloga, super!
Pozostaje tylko go upiec 😉 Bo któż może nam zrobić lepszy tort, jak nie my sami, haha ;D
Jeśli brałabym pod uwagę moje zdolności cukiernicze,to zdecydowanie wolałabym tort w Twoim wykonaniu:)
Haha, to piękny komplement, dziękuję! ?
Ale więcej wiary w siebie! Też robisz mnóstwo smakowitych rzeczy ?
No taki torcik to ja rozumiem!
Hura! 😀
Łukaszu – życzę Ci, aby Twoja pasja i przygoda kulinarna ciągle się rozwijała i trwała. Abyś na tej niwie osiągnął więcej, niż Ci się w obecnej chwili wydaje, że możesz. Byś był nieustającym źródłem inspiracji dla Twoich czytelników… i nie tylko. Kolejnych wielu, wielu lat wspaniałego blogowania.
Danusia
Dziękuję Ci pięknie Danusiu za te przemiłe słowa! <3 <3 <3
Normalnie aż polizałabym monitor 😀 Pyszności 🙂
Haha, to dobry znak, zdecydowanie! 😀
Cudowny torcik. Łukaszu życzę ci wszystkiego najlepszego, więcej sukcesów i równie pysznych przepisów na blogu. Wielu lat blogowania ?
Dziękuję Ci z całego serduch Marzeno 😉
Piękny! Ten tort bardzo dobrze odzwierciedla Twoją pasję do gotowania. Życzę Ci kolejnych lat z ciekawymi pomysłami i przepisami oraz wielu nowych fanów:)
Prawda, że jest w nim trochę całego mojego szaleństwa 😀 Bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa!
Bajeczny! <3 Prawdziwe niebo dla oka i podniebienia 🙂
Och, jak miło! <3
Wow, idealny 🙂 Wielu lat blogowania życzę, pomysłów i wielu sukcesów 🙂
Cieszę się przeogromnie i dziękuję 😉
Gratuluję! Piękna rocznica! Życzę dalszych sukcesów i rozwijania pasji! Żałuję, że jakimś cudem dopiero teraz do Ciebie trafiłam! Lepiej późno niż wcale. Tort wygląda obłędnie, super dodatki, pycha! Pozdrawiam! 🙂
Dziękuję pięknie! I mam nadzieję, że zostaniesz od teraz ze mną na dłużej ? Pozdrawiam!
Prawdziwy wypas! 😀 I te czekoladki i ten popcorn! Po prostu cudeńko <3
Cieszę się bardzo ❤️
Taki to będzie dla mnie za duży, ale mam foremki mini to zrobię sobie taki w sam raz na raz (2-3 😛 ) na weekend. Słodko pozdrawiam 🙂
Też myślałem, że ten będzie za duży, a zdjęcia ledwo co przetrwał, tak szybko zniknął ?
Mega ! zabieram się do pieczenia ! jaki rozmiar formy ?
Ja swój upiekłem w wysokiej formie o średnicy 18 cm. Ale spokojnie można użyć 18-21 cm.
Z pewnością jest mega pyszny! Mam tylko pytanie czy Można pominąć masło o zostać przy mascarpone i maśle orzechowym?
Tak, można spokojnie pominąć. Tylko krem wtedy będzie nieco rzadszy. Ten z masłem po schłodzeniu jest całkiem sztywny.
O ile zwiększyć ilość składników dla formy 26cm? 1,5? czy raczej 2?
Dla formy o średnicy 26 cm zwiększyłbym ilość składników o 1,5. Z podwójnej porcji wyjdzie za dużo ciasta. Ja piekłem w ⌀18, ale wysokiej na 10 cm.
Łukaszu, czy masz może sklep w którym zaopatrujesz się w mini babeczeki Reese’s. Szukałem tego cudu i tylko w internecie udało mi się znaleźć pojedyncze oferty. Ewentualnie co polecasz w wersji PL na zamianę?
Zwykle kupowałem je w Piotrze i Pawle, ale nie wiem, czy coś jeszcze z tej sieci jeszcze pozostało. Poza tym widziałem je również w Carrefourze na dziale ze słodyczami z USA i są dostępne w sklepach Kuchnie Świata. Polskiego zamiennika niestety nie znam. 🙁