
SKŁADNIKI
- 300 g mąki + trochę do podsypywania
- 1 jajko
- ok. 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżeczki soli
- 100 g kaszy gryczanej
- 200 g półtłustego twarogu
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- czarny pieprz
- sól
- 100 g słoniny
PRZYGOTOWANIE
Ciasto
- Do przesianej mąki dodaj: sól, jajko, wodę i zacznij zagniatać ciasto. Gdy składniki się połączą wlej olej. W razie potrzeby dodaj więcej mąki albo wody.
- Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne (ok. 7-10 minut). Następnie przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do odpoczęcia.
Farsz
- Kaszę gryczaną ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Następnie odstaw do przestudzenia. Cebulę drobno posiekaj i przysmaż na złoto. Połącz z kaszą i dodaj pokruszony twaróg.
- Farsz na pierogi przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
Lepienie pierogów
- Oderwij kawałek ciasta, uformuj wałeczek i rozwałkuj na kształtne koła o średnicy ok. 6 cm. (Koła możesz również powycinać szklanką). Na każdy kawałek ciasta nałóż po łyżeczce farszu, a następnie złóż na pół i posklejaj dokładnie brzegi. Uformowane pierogi odkładaj na stolnicy podsypanej mąką.
- Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Pamiętaj, by delikatnie je zamieszać od czasu do czasu, aby się nie posklejały. Wyławiaj je łyżką cedzakową prosto na talerze lub przestudź w zimnej wodzie, jeśli chcesz zostawić je na później.
- Pierogi z kaszą gryczaną najlepiej smakują ze skwarkami ze słoniny. Słoninę wystarczy pokroić w kostkę i wytopić z niej tłuszcz na patelni.
6 komentarzy
Bardzo fajne nadzienie szczególnie, że kochamy kaszę gryczaną 🙂
O, to tak jak ja! ?
Jakie kształtne:) jadłam kiedyś z takim nadzieniem,smaczne były:)
Dziękuję ? Nalepiło się już trochę tych pierogów ?
Wiesz, czepiam się, ale okrąg to jakby tylko ramka z pustym środkiem. Takie pełne to koło. Ale Twoje koła (i pierożki) są godne podziwu. Uwielbiam pierogi z każdym wytrawnym farszem i teraz będę miała nowy do wypróbowania. Pozdrawiam.
Hej Asia! Oczywiście masz rację! Nie wiem skąd nic te okręgi w głowie ? Już poprawiłem i dziękuję za zwrócenie uwagi. Zaś sam farsz bardzo polecam – jest pyszny! ?