• O mnie
  • Współpraca
  • Publikacje
  • Portfolio
  • Kontakt
food²
o jedzeniu do kwadratu
  • Diety
    • Wszystko Bez cukru Bez glutenu Bez nabiału Paleo Wegańska Wegetariańska

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Karpatka

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Karobowy budyń jaglany

      Wegańska tarta czekoladowa

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pudding z kaszy kukurydzianej z sosem jeżynowym

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Skyrnik na zimno z mango

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą

      Pasta z buraków i słonecznika

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Sezamowy sos tahini

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Karpatka

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

  • Kuchnie
    • Wszystko Kuchnia amerykańska Kuchnia bliskowschodnia Kuchnia francuska Kuchnia fusion Kuchnia grecka i bałkańska Kuchnia hiszpańska Kuchnia indyjska Kuchnia meksykańska Kuchnia orientalna Kuchnia polska Kuchnia portugalska Kuchnia skandynawska Kuchnia śródziemnomorska Kuchnia włoska

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Karpatka

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Misa mocy z hummusem, falafelem, warzywami i kimchi…

      Baklava z orzechami i miodem

      Fesenjan z bakłażana w sosie z orzechów włoskich…

      Burek z serem feta i botwiną

      Hummus paprykowy

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Charlotte brzoskwiniowa

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

      Sernikowe entremets z mango i marakują

      Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i…

      Falafel burger z mango

      Galaktoboureko

      Baklava z orzechami i miodem

      Bougatsa

      Feta pieczona z miodem, sezamem i figami

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Arroz doce – ryż na mleku

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

      Churros

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

      Gulab jamun – indyjskie pączki w syropie

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Mango lassi

      Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Zupa krem z kukurydzy

      Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Ekspresowe tacos z kurczakiem

      Chili con carne, podawane z guacamole

      Papryki faszerowane chili con carne

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką

      Karpatka

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Szarlotka z połówkami jabłek

      Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Francesinha

      Bolo Rei – portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe

      Arroz doce – ryż na mleku

      Queijadas de Leite – portugalskie mleczne babeczki

      Pastéis de Nata – portugalskie babeczki budyniowe z…

      Queijo Fresco com Mel e Amêndoas – ser…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe

      Pepparkakor z mąki kasztanowej – szwedzkie imbirowe pierniczki…

      Æbleflæsk – jabłka z bekonem po duńsku

      Kurczak pieczony z ziemniakami Hasselback

      Glögg – skandynawski grzaniec na czerwonym winie z…

      Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami

      Lussebullar – szafranowe bułeczki Świętej Łucji

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Galaktoboureko

      Bougatsa

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Burek z serem feta i botwiną

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Sabih – izraelski street-food

      Izraelski hummus

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Makaron z dyniowym pesto

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą

  • Okazje
    • Wszystko Boże Narodzenie Halloween Na grilla Na imprezę Sylwester i Karnawał Tłusty Czwartek Walentynki Wielkanoc

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Kompot z suszu

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Bułeczki dyniowe

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Halloweenowe babeczki z gałkami ocznymi

      Pumpkin pie – tarta dyniowa

      Steki z arbuza

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Szparagi w sosie teriyaki

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Arbuzowy Spritz

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Pasta z buraków i słonecznika

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Arancini z szafranem i rozmarynem

      Koreczki z melonem, prosciutto, serem i oliwkami

      Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem

      Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Oponki serowe

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Old-fashioned doughnuts – amerykańskie pączki na maślance

      Pączki kokosowe Rafaello

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Praliny z różowej czekolady Ruby z masłem orzechowym,…

      Ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady, bezami…

      Tort biszkoptowy z kremem z białej czekolady, bezą…

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Walentynkowy sernik na zimno z malinami

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Babka sernikowa z likierem Baileys i polewą czekoladową

      Puszysty sernik na białkach

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

  • Słodkie
    • Wszystko Babeczki i muffinki Bez pieczenia Bezowe Ciasta ucierane Ciasteczka Ciasto drożdżowe Ciasto francuskie, półfrancuskie i filo Ciasto kruche Ciasto parzone Desery Lody Serniki Tarty Torty

      Karpatka

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Skyrnik na zimno z mango

      Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Babeczki jogurtowe z borówkami

      Mini serniczki z lemon curd

      Mini serniczki z masłem orzechowym, solonym karmelem i…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Magdalenki z zieloną herbatą matcha

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Ptasie mleczko z mango

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tiramisu

      Charlotte brzoskwiniowa

      Pianka jogurtowa z marakują

      Galaretkowiec z herbatnikami i morelami

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Bezy z figami, kremem cynamonowym i solonym karmelem

      Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami

      Tort bezowy tiramisu

      Tropikalna pavlova z egzotycznymi owocami i kremem kokosowym

      Tort bezowy z owocami lata

      Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

      Mini bezy z bitą śmietaną i borówkami

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Blondie z żurawiną

      Nutella Cake – ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Jogurtowy placek ze śliwkami i kruszonką

      Odwrócone ciasto ananasowe

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka owsiane z żurawiną

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Bułeczki dyniowe

      Bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką

      Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną i lukrem

      Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

      Babka maślana z lukrem i kruszonką

      Galaktoboureko

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Baklava z orzechami i miodem

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Bougatsa

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Szarlotka z połówkami jabłek

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Puszysty sernik na białkach

      Tartaletki z jabłkami

      Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście

      Karpatka

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Ptysie z kremem malinowym

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Ptysie z prażonym jabłkiem, kremem karmelowym i kruszonką…

      Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym

      Churros

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Entremet z mango i kokosem na 8. urodziny…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Lizaki lodowe z ogórka i melona

      Fit lody bananowe z masłem orzechowym (bez cukru,…

      Lodowe lizaki piña colada z marakują

      Sorbet truskawkowy

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Korzenny sernik z dynią

      Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Sernik z kremem z marakui

      Sernik Biały Michałek

      Babka sernikowa z likierem Baileys i polewą czekoladową

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tartaletki z jabłkami

      Tarta makowa

      Tarta sernikowa z lemon curd

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Tort makowy z wiśniami i kremem waniliowym

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Tort czekoladowy na piwie z kremem maślanym i…

      Giant Donut Cake – wielki pączek na 6….

      Tort z truskawkami i bitą śmietaną

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Tort bezowy z owocami lata

  • Śniadania
    • Wszystko Jajka Owsianki Pasty i dodatki do pieczywa Placuszki, gofry i naleśniki Smoothie i koktajle Tosty, wrapy i kanapki

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Tosty z hummusem, awokado i jajkiem w koszulce

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym…

      Dyniowa owsianka z masłem orzechowym

      Granola z masłem orzechowym, chipsami bananowymi, kokosem i…

      Gryczanka z sokiem z buraka, grejpfrutem i granatem

      Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan

      Jaglanka z egzotycznymi owocami

      Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

      Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi

      Gryczanka – owsianka z białej kaszy gryczanej z…

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Hummus paprykowy

      Pasta z pieczonego czosnku

      Pasztet z selera z żurawiną i rozmarynem

      Pasta z buraków i słonecznika

      Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim

      Izraelski hummus

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Gofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną

      Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

      Pancakes z borówkami

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Gofry z mąki gryczanej

      Koktajl z buraka i malin

      Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą

      Green smoothie bowl z młodym jęczmieniem

      Mango lassi

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Grzanki z ricottą, figami i miodem

      Grzanki z serem camembert i ananasem

  • Dania główne
    • Wszystko Dania mięsne Drób Wieprzowina Wołowina Dania z kaszy i ryżu Dania z warzyw Domowy fast-food Mączne Makarony Ryby i owoce morza

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Kacze udka na dyniowym purée z sałatką z…

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Kołduny litewskie w rosole

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin

      Kacze udka na dyniowym purée z sałatką z…

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin

      Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur

      Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem…

      Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie z sosem…

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki

      Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem,…

      Æbleflæsk – jabłka z bekonem po duńsku

      Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z…

      Cepeliny z mięsem

      Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

      Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Kołduny litewskie w rosole

      Pasta al forno – włoska zapiekanka makaronowa

      Francesinha

      Ravioli Vecchia Modena

      Tagliatelle al ragù alla bolognese

      Pączkoburger z bekonem, gołką i chutneyem z mango

      Burger party: cheeseburgery i chipsy z fioletowych ziemniaków

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Risotto ze szparagami i cydrem

      Risotto z czarnym czosnkiem

      Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem…

      Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Smażony ser Kaszkawał z sosem tatarskim i pieczonymi…

      Francesinha

      Falafel burger z mango

      Kołduny litewskie w rosole

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Burek z serem feta i botwiną

      Pierogi ruskie

      Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami

      Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

      Ravioli Vecchia Modena

      Cappellacci di zucca

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Tagliatelle z pieczarkami i burratą

      Makaron z dyniowym pesto

      Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Spaghetti z pistacjowym pesto, szparagami i burratą

      Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

      Makaron z krewetkami i orzechami nerkowca w słodko-ostrym…

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Polvo à lagareiro – pieczona ośmiornica po portugalsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

  • Inne przepisy
    • Wszystko Napoje Pieczywo Przekąski Przystawki Sałatki Sosy i przetwory Zupy

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Arbuzowy Spritz

      Kompot z suszu

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Grzaniec z wina śliwkowego

      Sok wzmacniający odporność z imbirem

      Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki

      Koktajl z buraka i malin

      Kakałko z piankowymi bałwankami

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Bułeczki dyniowe

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Foccacia z winogronami i rozmarynem

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Oi-sobagi – pikantne kimchi z ogórków

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Nitamago – marynowane jajka w sosie sojowym do…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Placki kukurydziane z salsą paprykową

      Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Sałatka Waldorf z selerem korzeniowym i kurczakiem

      Sałatka warstwowa z tuńczykiem

      Sałatka grecka

      Sałatka makaronowa z cappelletti i szparagami

      Szparagi z burratą i migdałami

      Tajska sałatka z makaronem ryżowym, boczniakami i kolendrą

      Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie z sosem…

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Sos tzatziki

      Lemon curd – angielski krem cytrynowy

      Sos tatarski

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Sezamowy sos tahini

      Za’atar

      Orange curd

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Zupa z pastą miso, makaronem soba, grzybami shimeji…

      Kołduny litewskie w rosole

      Zupa krem z kukurydzy

      Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

      Ramen z czarnym czosnkiem, grzybami shiitake, smażonym tofu,…

      Jabłczanka – zupa z jabłek

      Wegański żurek z białą kiełbasą z tempehu

  • Przewodniki
    • Wszystko Berlin Bolonia Lizbona Madryt Neapol Polska Porto Praga Targi świata Tel Aviv

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Berlin na Weekend – Gdzie jeść i pić?

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Lizbonie

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Restaurante Ponto Final – najbardziej klimatyczna restauracja w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji w Lizbonie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      LX Factory – postindustrialna Lizbona

      Petiscos – portugalskie przekąski

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu?

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna?

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      Targi świata: Marché Billancourt pod Paryżem

      Targi świata: Mercat Central w Walencji

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

  • Wokół stołu
    • Wszystko Dzieje się we Wrocławiu Fotografia Podsumowania Recenzje Restauracje Restaurant Week Spotkania blogerów Warsztaty Zdrowe odżywianie i diety

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      To już 5 lat!

      #PodłączSię

      OKO na Wrocław

      Wrocławscy Ulicożercy – Relacja z Festiwalu Food Trucków…

      Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy

      Kulinarna rozgrzewka przed zimą: kulisy sesji zdjęciowej Codzisw.menu…

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Kadry z ogrodu – lipiec

      To już 5 lat!

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Recenzja robota kulinarnego Goclever Kitchen Mate

      I Ty zostań MrChefem w swojej kuchni!

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Restaurant Week: Destynacja Woławina

      Oniryczna opowieść Marcina Jasiury o sushi w Sakana…

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Restaurant Week: Destynacja Woławina

      Chodźmy do Restauracji Steak N’ Roll na Restaurant…

      Chodźmy do Restauracji Malarska 25 na Restaurant Week!…

      Restaurant Week w Cherry Lounge & Restaurant: jak…

      Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach

      Restaurant Week w La Maddalena: bo jedzenie to…

      Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest…

      Restaurant Week w Vivian: lekko, pysznie i z…

      Międzynarodowy Dzień Jajka: Śniadanie z Kotliną Natury i…

      Klub Kolacyjny Barilla

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Nasz pierwszy wspólny piknik z CODZISW.MENU

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Fudskłer w Akcji: Gęsina na Świętego Marcina w…

      Fudskłer w Akcji: fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI,…

      Warsztaty Kulinarne: Norweski Dorsz Zimowy Skrei

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Cheat Meal

NeapolPrzewodniki

10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Neapolu

Autor: Łukasz 9 kwietnia 2018
Autor: Łukasz 9 kwietnia 2018
2 Comments 1FacebookTwitterPinterestEmail

Va fa Napoli! Mawiał Joey Tribbiani, koneser pizzy, w popularnym serialu Przyjaciele. Oczywiście miało to charakter obelgi, jednak ja mówię grzeczniej „jedź do Neapolu!” i nie pytaj dlaczego! Bo do stolicy Kampanii każdy szanujący się pizzożerca pojechać musi! I właściwie nie wiem, od czego zacząć, bo powodów jest całe mnóstwo. To, że Neapol to stolica neapolitany, to wie każdy. To, że gdzieś w oddali dymi się Wezuwiusz i wypadałoby zajrzeć do krateru też. Ale cała reszta była mi w sumie obca. Do Neapolu pojechałem w jednym celu — zjeść tyle pizzy w ciągu 72 godzin, ile to tylko możliwe. Jednak po przejściu się Via Toledo — głównym deptakiem miasta stwierdziłem, że powodów jest znacznie więcej i że do powrotnego samolotu mnie nie wpuszczą przez wniesiony nadbagaż, albo każą zapłacić za dodatkowe miejsce… No cóż, raz się żyje, a skoro sam Goethe mawiał: Vedi Napoli e poi muori (zobaczyć Neapol i umrzeć) nic do stracenia nie miałem. Tylko chyba poeta miał na myśli raczej architekturę, ja śmierć z przejedzenia lub zawał (choćby od samego patrzenia) na wodospady oleju złowieszczo chlupiącego w każdej napotkanej restauracji..

  • Po wyjściu z samolotu pierwsze, co nas przywita to widok na Wezuwiusz.
  • Ulice Neapolu o poranku.

 Neapol (wbrew pozorom) to nie tylko jedzenie, to również piękne, choć zaniedbane, miasto o niesamowitej architekturze. Z jednej strony mamy piękne budowle, rewelacyjne pizzerie i trattorie, a z drugiej wszechobecny brud, śmieci na ulicach i wiszące pranie. To wszystko tworzy wybuchową mieszankę. Panująca w mieście atmosfera jest gorąca niczym wulkan, a życie toczy się na ulicach. Jest gwarnie i wszędzie pełno. Będąc tam w styczniu, poza sezonem, wąskie uliczki pękały w szwach. Miałem wrażenie, jakby wszyscy neapolitańczycy wyszli w tym samym momencie. Mimo setek kawiarni i restauracji w żadnej nie było pusto, a do większości trzeba było stać w kolejce. Trudno mi jest aż sobie wyobrazić, co tutaj musi dziać się latem. Jednak skupmy się na tym, co w Neapolu każdy szanujący się foodie zrobić musi!  

  • Okolice Portu w Neapolu.
  • Widok na Wezuwiusz z portu w Neapolu.
  • Port w Neapolu.

1. Zjeść pizzę! A najlepiej kilka… bo królowa jest tylko jedna!

Oczywiście neapolitańska królowa jest tylko jedna i ma na imię Margherita. Wstęp historyczny sobie podaruję, ale sama nazwa (dla niewtajemniczonych) pochodzi od żony króla Umberto di Savoia — Margherity Marii Teresy Giovanny di Savoia i została upieczona na jej cześć po raz pierwszy właśnie w Neapolu. Reszta opowieści nas nie interesuje, bo to tylko sposób na ominięcie głównego tematu — jedzenia. Co do pizzy, to można się o jeden placek potknąć na ulicy, a o drugi zahaczyć brodą, upadając. Będąc w Neapolu, możecie być pewni jednego! Nie ważne, gdzie staniecie, do najbliższej pizzerii będzie was dzieliło maksymalnie 50 metrów. GPS chyba nie kłamie. Czyż to nie brzmi jak mokry sen każdego miłośnika glutenu? Jednak wszechobecność pizzerii wcale nie oznacza, że nie będziecie musieli stać w długich kolejkach, żeby jej spróbować. Otóż w Neapolu myśli się tylko o jednym: roztopionej mozzarelli (obowiązkowo di bufalla) na rozgniecionych pomidorach San Marzano wprost ze zboczy Wezuwiusza serwowanych na cienkim niczym kartka papieru, często zwęglonym placku. Polacy wtedy łapią się za głowę i zastanawiają się, czy kucharz  nie napił się za dużo limoncello (cytrynowej nalewki), a Włosi rzucają gromkie bravissimo i zabierają się za pałaszowanie pizzy sztućcami (nie da się jej jeść rękoma). O pizzy i najlepszych neapolitańskich pizzeriach powiem Wam nieco więcej w kolejnym poście: Gdzie zjeść pizzę w Neapolu?

  • Najlepsza (moim zdaniem) margherita w L’Antica Pizzeria da Michele.
  • Pizzę w Neapolu sprzedaje się również jako uliczną przekąskę, składa się ją w trójkąt i owija w papier. Dla jednych profanacja, dla innych świetna przekąska!

2. Zamówić tutto fritto!

Mieszkając w Hiszpanii, nie mogłem się nadziwić, jak oni mogą z każdego najzdrowszego warzywa zrobić kaloryczną bombę smażoną na głębokim oleju. Otóż neapolitańczykom ten zwyczaj tak się spodobał, że nie tylko jedną z dzielnic nazwali na ich cześć Quartieri Spagnoli (oczywiście pochodzenie tej nazwy jest zgoła inne), ale postanowili też, że smażenie w bulgoczącym oleju stanie się ich główną domeną. Oliwy do ognia dodała pewnie też obecność Wezuwiusza i gorąca atmosfera panująca na ulicach. W Neapolu smaży się wszystko: od owoców morza i warzyw, które sprzedaje się w papierowych tutkach po pączki i o zgrozo — pizzę! Tak, tak,  proszę nie przecierać wyświetlaczy, pizza fritta to jeden z największych koszmarów, na który nie starczyło mi odwagi… (Kardiolodzy i dietetycy niech teraz zamkną na chwilę oczy). Ciasto na pizzę wraz z dodatkami składa się na pół i wrzuca na wesoło chlupoczący olej, który pokrywa ją ochoczo tłuszczem. Powstaje z tego olbrzymi bąblisty pieróg, który jeszcze ciepły ląduje na talerzu. Jednak pomijając ten włoski wybryk kulinarny, gorąco zachęcam do spróbowania świeżych smażonych owoców morza. Te w Pescheria Azzurra są tak dobre i świeże, że będziecie wołać o dokładkę. Rożek z tutto fritto kosztuje tylko 5 €.

  • Tutto fritto, czyli wybór świeżych owoców morza smażonych na głębokim oleju w Pescheria Azzurra. Lepszych nie znajdziecie w całym Neapolu.
  • Koszmar dietetyków – pizza fritta z Pizzeria Di Matteo.

3. Wejść do kawiarni i krzyknąć: sfogliatelle, cannoli, graffa e baba, per favore!

To cztery włoskie słowa, których musicie się nauczyć przed wyjazdem! (Zaraz po buongiorno i per favore, żeby jednak wyjść na cywilizowanych ludzi). Najlepiej użyć wszystkie na raz — to oszczędzi Wam dużo czasu na podjęcie wyboru. Każde z tych słów oznacza inną cudowną słodką rozpustę. Zaczniemy od sfogliatelle, bo bądź co bądź to największa chluba Neapolu. Sfogliatella to słynne ciasto z farszem z semoliny, ricotty i kandyzowanej skórki pomarańczowej oplecione listkującym się ciastem — riccia lub otulone kruFchym płaszczykiem — frolle. Jak każdy szanujący się neapolitańczyk musicie zamówić ją do kawy na śniadanie. Drugie ważne słowo to cannoli. Kryją się pod nim chrupiące rurki, przypominające nasze faworki z nadzieniem (zwykle z sera ricotta). W oryginale pochodzą z Sycylii, jednak w Neapolu są równie mocno popularne. Trzecie słowo to graffa, oznaczające cieplutkiego pączka posypanego cukrem, cudownie szeleszczącego pod zębami. Nasze czwarte słówko — baba, nie powinno stwarzać Wam problemów, bo podobnego wyrażenia używamy dla polskiego ciasta. Jednak włoska baba to jej niegrzeczna siostra nasączona obficie limoncello, rumem lub cukrowym syropem. Podaje się ją często z bitą śmietaną i owocami lub w formie rozpustnego deseru z kremem waniliowym, czy czekoladowym.
PS. O tym jak przygotować domowe sfogliatelle, możecie przeczytać tutaj.

  • Sfogliatella riccia – typowy neapolitański wypiek z nadzieniem z semoliny i riccoty.
  • Ten czerwony dywan do mnie przemówił. W Sfogliate na Via San Gregorio Armeno mają naprawdę świetne neapolitańskie wypieki.
  • Sfogliatelli się nie odmawia!
  • Pączek graffa i deser z babą nasączoną w rumie i podaną z kremem waniliowym – niebo w gębie!
  • Typowe neapolitańskie słodycze: sfogliatelle, cannoli i baby w Cuori di Sfogliatella.
  • Z baby tu nawet Wezuwiusza zrobią.
  • Czaderskie torty w meksykańskim stylu.

4. Pójść na lody. Najlepiej do Gay-Odin.

Pozostając w temacie cukru: Włochy nie bez powodu uważa się za ojczyznę lodów. Najlepsze gelati jadłem do tej pory w Rzymie. W Neapolu jednak szybko znalazłem swoją ulubioną lodziarnię o jakże uroczej nazwie Gay-Odin (wbrew pozorom to nie gejowski klub). Założona przez Isidoro Odina czekoladziarnia serwuje jedne z najpyszniejszych lodów, jakie było mi dane spróbować. Cukiernię nietrudno będzie Wam ją znaleźć, bo w samym Neapolu mają aż 9 lokali. Koniecznie spróbujcie tam lodów pistacjowych oraz czekoladowych, są wprost nieziemskie, gęste i cudownie kremowe. W ciągu krótkiego weekendu byłem u nich 3 razy. Za każdym w innej lokalizacji. W końcu trzeba było sprawdzić, czy wszedzie smakują tak samo dobrze! 😀 

  • Lodów w Gay-Odin trzeba spróbować. Są po prostu boskie!
  • Lodów w Gay-Odin trzeba spróbować. Są po prostu boskie!

5. Poczuć włoski temperament w lokalnej trattorii.

 Neapol to wbrew pozorom nie tylko pizza! Restauracji serwujące inne włoskie dania nie brakuje. Ze względu na dość napięty grafik udało mi się odwiedzić tylko jedną — Trattoria Da Nennella. Kuchnia tutaj jest prawdziwie włoska i oszczędna. Sama restauracja przypomina trochę bar mleczny: obrusy z ceraty, 2 ogromne misy z parmezanem, przechodzące od stolika do stolika i dość niechlujnie podane dania. Ale ma to swój urok. Obiady są domowe i wyglądają jak spod ręki włoskiej nonny. Na talerzach króluje pasta, nie dodatki. Do tego wszechobecna gorąca wrzawa i energiczni, głośni kelnerzy, którzy przekrzykują się nawzajem. Prawdziwie włoski temperament! Koszt jednego dania to 6 €, zaś za całe dwudaniowe menu z przystawką i deserem (owoc) zapłacimy 15 €. 

  • Trattoria Da Nennella.
  • Domowe makarony w Trattoria Da Nennella.

6. Wybrać się na uliczny targ. 

W sumie cały Neapol wygląda jak jeden gigantyczny targ. Tutaj życie toczy się na ulicach. Sprzedawcy ryb mają swoje stoiska obok sklepów z ubraniami i nikogo to nie dziwi. O poranku na ulicach czuć zapach morza, a wszędobylskie stragany na ciasnych uliczkach wprost uginają się od świeżych warzyw i owoców. Najwięcej sklepów rybnych znajdziecie na Via Portamedina i Via Pignasecca, którą wieńczy Piazza Pignasecca wraz ze słynną Pescheria Azzurra z tak cudownym wyborem owoców morza, że aż ma się ochotę kupić wszystko i gotować.

  • Targ warzywny na Piazza Pignasecca.
  • Targ rybny na Piazza Pignasecca.
  • Pescheria Azzurra – najlepszy sklep z rybami i owocami w mieście.
  • Pescheria Azzurra – najlepszy sklep z rybami i owocami w mieście.
  • Pescheria Azzurra – najlepszy sklep z rybami i owocami w mieście.
  • Pescheria Azzurra – najlepszy sklep z rybami i owocami w mieście.
  • Pescheria Azzurra – najlepszy sklep z rybami i owocami w mieście.
  • Targ rybny na Via Portamedina.

Oprócz targów rybnych warto wybrać się również na Via San Gregorio Armeno, zwaną Via Dei Presepi (Ulicą Szopek), poza małymi restauracjami znajdziemy tam przede wszystkim rzemieślników kultywujących tradycje kultury partenopejskiej. Na pobliskiej Via San Biagio dei Libra odnaleźć można liczne antykwariaty i sklepy z antykami, zaś na Via dei Tribunali najlepsze pizzerie i sklepy z żywnością.

  • Jedne ze słynnych szopek na Via Dei Presepi.
  • Podczas mojego pobytu w Neapolu odbywały się liczne procesje na ulicach. Bębniarze dumnie grali, a sztandar wesoło podskakiwał i kładł się nad sklepowymi wystawami.
  • Podczas mojego pobytu w Neapolu odbywały się liczne procesje na ulicach.

7. Skusić się na flaczki w Tripperii.

Jeżeli flaczki to Wasz koszmar z dzieciństwa, to zdecydowanie nie polecam Wam tego miejsca. W okolicach Piazza Bellini i na Via Pignasecca można znaleźć liczne Tripperie, serwujące flaczki. Między innymi Trattoria Le Zendraglie. Ponoć zazwyczaj serwuje się je sauté z cytryną oraz solą. Mnie jednak witryna z podrobami skutecznie odstraszyła. Zrobiłem tylko zdjęcie i uciekłem, ale może znajdą się odważni?

  • Trattoria Le Zendraglie, czyli słynna Tripperia.
  • Kto się odważy spróbować?

8. Napić się z miejscowymi na Piazza Bellini.

Tę miejscówkę, położoną niedaleko stacji Metra Dante, polecił mi nasz host. To właśnie tutaj wieczorami (szczególnie w weekendy) można spotkać tłumy młodych neapolitańczyków. Old-schoolowy klimat panujący pod pomnikiem Vincenza Bellini jest niesamowity. Wszędzie słychać gwar. W pobliskich knajpkach można kupić alkohol za bezcen, usiąść na chodniku lub wtopić się w tłum. Jeśli picie w plenerze nie uwłacza Twojej godności, odwiedź to miejsce koniecznie!

  • Piazza Dante. W okolicy znajduje się mnóstwo antykwariatów oraz Piazza Bellini.
  • Piazza Bellini – za dnia to spojony plac z kafejkami, zaś w nocy tętni życiem.

9. Pobłądzić po uliczkach Quartieri Spagnoli. 

Quartieri Spagnoli to chyba najbardziej urokliwa część Neapolu. Znajdująca się po lewej stronie od głównego deptaku Via Toledo i położona częściowo na wzgórzu Vomer Dzielnica Hiszpańska to miejsce, które z jednej strony budzi niepokój, a z drugiej fascynuje. Quartieri Spagnoli cieszy się dość niechlubną opinią, głównie przez panującą tam biedę, brud i silne wpływy Camorry. Dzielnica powstała w XVI wieku w celu ulokowania hiszpańskich garnizonów, jednak z czasem stała się najbiedniejszą częścią miasta o wysokiej przestępczości.

Wędrując po wzgórzu Vomer w stronę zamku Sant’Elmo roztaczają się niesamowite widoki, m.in. na Wezuwiusz. Warto tam się wybrać chwilę przed zachodem słońca. Wszędobylskie wiszące pranie, liczne kapliczki i zaniedbane kamienice tworzą niepowtarzalny klimat. Wśród uliczek położonych bliżej Via Toledo można znaleźć liczne restauracje, jednak podążając w górę, spotkamy mieszkających tam neapolitańczyków. Warto również przejść się uliczkami w pobliżu stacji Montesanto i zobaczyć, jak żyje lokalna społeczność. Maryjki, suszarki na pranie, bawiące się dzieci i gotujące w oknach na poziomie ulicy włoskie nonny żyją w idealnej symbiozie.

  • Ulice Quartieri Spagnoli.
  • Ulice Quartieri Spagnoli. Po lewej widok na zamek Sant’Elmo.
  • Widok na Wezuwiusz ze wzgórza Vomer.
  • Widok na Wezuwiusz ze wzgórza Vomer.
  • Suszarki na ulicach nie przestaną mnie bawić.
  • Matka Boska Piorąca, jak powiedziała to Iga. Sfery sacrum i profanum w Neapolu są jednością.
  • Zauek w pobliżu Via San Gregorio Armeno.
  • Okolice stacji Montesanto.

10. Spalić wszystkie zjedzone pizze i sfogliatelle, wchodząc na Wezuwiusz.

Wysiadając z samolotu, będzie on prawdopodobnie pierwszą rzeczą, jaką zobaczysz i jeśli tak, jak ja, zjadłeś te wszystkie wymienione rzeczy i boisz się opłaty za nadbagaż, to mam dla Ciebie dobrą i złą wiadomość. Zła jest taka, że trzeba to wszystko teraz spalić. Dobra, że czekają Cię niezłe widoki. Ogólnie na Wezuwiusz można też wjechać autobusem (bilet w obie strony kosztuje 10 €), ale uważam, że tak piękną i łatwą (choć dość długą) trasę warto pokonać pieszo (oczywiście, jeśli nie ma upału). Spacer w jedną stronę ze stacji Torre del Greco zajmie to około 3,5 h. Sam krater nie robi piorunującego wrażenia, ale zdecydowanie warto to zobaczyć. Bilet wstępu na wejście na szczyt to koszt 10 €. Pod Wezuwiusz dojedziemy liną Circumvesuviana z dworca Stazione di Napoli Garibaldi.

  • Widok z parku narodowego u zboczu Wezuwiusza.
  • Krater Wezuwiusza z bliska taki straszny się nie wydaje…
  • ale jakieś wyziewy pary wodnej ciągle tam widać.

Schodząc z góry, koniecznie trzeba się wybrać do Herakulanum (wł. Ercolano). To starożytne miasto zniszczone podczas wybuchu Wezuwiusza, jednak znacznie lepiej zachowane niż Pompeje. Głównie przez to, że zostało zalane błotem wulkanicznym i nie spłonęło. Samo nowożytne miasteczko również posiada kilka urokliwych zakątków, więc można tu spędzić miłe popołudnie.

  • Ruiny Herakulanum.
  • Ercolano to urocze miasteczko. Warto przespacerować się jego uliczakmi.
  • Urokliwe uliczki w Ercolano o zachodzie słońca.
NeapolprzewodnikrestauracjeWłochy
2 Comments 1 FacebookTwitterPinterestEmail
Łukasz

Włóczykij z mikserem w ręku. Dumny wrocławianin. Z wykształcenia inżynier, a po godzinach kucharz amator i bloger z zamiłowania. Pozytywnie zakręcony albo należałoby raczej powiedzieć zmiksowany ze mnie człowiek, bo z pewnym przyrządem kuchennym nie rozstaję się na krok (co widać na załączonym obrazku). W przyszłości marzę o założeniu własnej restauracji tudzież cukierni oraz o napisaniu książki kucharskiej, która zdobyłaby serca czytelników na całym świecie. Ponoć marzenia się spełniają, a ten blog stanowi dla mnie siłę napędową ku temu.

poprzedni post
Spaghetti alla carbonara
następny post
Sfogliatelle frolle – neapolitańskie kruche ciastka z semoliną i ricottą

Zobacz również

Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,...

Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i...

Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni...

Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli...

Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w...

10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w...

Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni...

10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w...

2 Comments

Marta 1 września 2019 - 14:41

Świetne wskazówki. Uwielbiam Neapol 💙🇮🇹 a po takich wpisach tęsknota wzrasta jeszcze bardziej. Dzięki za przepis na sfogliatelle – dzisiaj zamierzam je w końcu zrobić. Spodziewam się że to będzie przepis idealny 😊

Odpowiedź
Łukasz 2 września 2019 - 19:36

Ależ się cieszę, że dzięki mojemu przewodnikowi zatęskniłaś za Neapolem! 🥰 I mam po cichu nadzieję, że sfogliatelle wyszły Tobie znakomite 😋

Odpowiedź

Zostaw komentarz Anuluj odpowiadanie

Zapamiętaj moje imię, adres e-mail oraz stronę

CZEŚĆ!

CZEŚĆ!

NAZYWAM SIĘ ŁUKASZ

I MIKSUJĘ TUTAJ SPECJALNIE DLA CIEBIE! ROZGOŚĆ SIĘ WYGODNIE I CZUJ SIĘ JAK U SIEBIE. MAM NADZIEJĘ, ŻE WSPÓLNE GOTOWANIE SPRAWI NAM DUŻO RADOŚCI. :)

ZNAJDŹ MNIE NA FACEBOOKU

ZNAJDŹ MNIE NA FACEBOOKU

KUP E-BOOK I WESPRZYJ UKRAINĘ!

Kocioł - Dolnośląski Magazyn Kulinarny

PISZĘ DLA

Kocioł - Dolnośląski Magazyn Kulinarny

Read in your language

ZNAJDŹ PRZEPIS

POPULARNE POSTY

  • 1

    Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

  • 2

    Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

  • 3

    Sernik jagodowy na zimno „Leśna Polana”

  • 4

    Spring rolls

  • 5

    Pavlova z mango i pistacjami

  • 6

    Sernikowe entremets z mango i marakują

OSTATNIE POSTY

  • Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem po koreańsku

  • Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

  • Karpatka

  • Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

  • Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

ARCHIWUM

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Przepisy kulinarne
  • Facebook
  • Instagram
  • Email
  • O mnie
  • Współpraca
  • Publikacje
  • Portfolio
  • Kontakt

Copyright ©2014-2022 food²: Łukasz Majchrowski All Rights Reserved.


Wróć do początku
food²
  • Diety
    • Wszystko Bez cukru Bez glutenu Bez nabiału Paleo Wegańska Wegetariańska

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Karpatka

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Karobowy budyń jaglany

      Wegańska tarta czekoladowa

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)