Bułgarska banica z serem śródziemnomorskim, szpinakiem i oliwkami

sobota, 12 maja 2018

Banicę odkryłem kilka lat temu, podróżując autostopem po Bałkanach. Razem z bakławą jadłem ją tam na potęgę przy każdej lepszej okazji. Jednak najmilej wspominam kawałek banicy kupiony w niepozornym kiosku w Karłowie. Totalnie zmęczony po dwudniowej wędrówce przez Starą Płaninę od Kałoferu przez Botew szukałem jakiegoś miejscowego fast foodu i wtedy moim oczom ukazał się kiosk serwujący lokalne bułgarskie wypieki. Poprosiłem o kawałek jeszcze ciepłej banicy nadzianej tylko białym serem sirene i totalnie odpłynąłem. Po 2 dniach bycia tylko na suchym prowiancie to było coś wspaniałego, co nadal miło wspominam. Dlatego, gdy tylko Apetina poprosiła mnie o przygotowanie niezwykłego dania inspirowanego moimi podróżami, od razu wpadła mi do głowy banica i to, jak wspaniale byłoby przypomnieć sobie jej smak. Jednak, jak pewnie już wiecie, nie byłbym sobą, gdybym trochę nie pokombinował (już chyba taka blogerska przypadłość). Dlatego postanowiłem trochę poszaleć z oryginalnym przepisem i nadziać ją nie tylko śródziemnomorskim serem Apetina, którym sprytnie można zastąpić bułgarskie sirene, ale także szpinakiem (to jest dość popularny dodatek), oliwkami, świeżymi ziołami i czerwonym pieprzem. Wyszło znakomicie! Chrupiące blaty listkującego się ciasta filo przekładanego pysznym serowym farszem są czymś, co łakomczuchy lubią najbardziej. Dodatkowo ten czaderski kształt banicy sprawia, że można zabłysnąć takim daniem wśród znajomych, czy rodziny. Wygląda i smakuje świetnie, a jej przygotowanie to naprawdę jest banał! To jak? Wybieracie się ze mną w kulinarną podróż do Bułgarii? PS. Przewińcie do końca posta, bo czeka tam na Was niespodzianka. ;)



*

SKŁADNIKI

na banicę o średnicy 30 cm (8 porcji)


  • 2 opakowania ciasta filo (ok. 14 arkuszy)
  • 400 g sera śródziemnomorskiego Apetina classic
  • 200 g młodych liści szpinaku 'baby'
  • 100 g czarnych oliwek
  • 100 g zielonych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • garść listków bazylii
  • świeżo mielony czerwony pieprz
  • 100 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji

*

PRZYGOTOWANIE


Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i przysmaż drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie wrzuć liście szpinaku i smaż do momentu, kiedy woda odparuje. W miseczce pokrusz 2 kostki sera śródziemnomorskiego Apetina classic. Dodaj jogurt oraz jajka i dokładnie wymieszaj całość, aż składniki się połączą. Wrzuć usmażony szpinak, posiekane świeże zioła oraz połowę oliwek. Całość przypraw pieprzem do smaku.

Pierwszy arkusz ciasta filo rozłóż i posmaruj roztopionym masłem za pomocą pędzelka. Przykryj kolejnym arkuszem i posmaruj do 2/3 wysokości cienką warstwą farszu. Pozostałą część natłuść masłem i całość zwiń w ciasny rulon. Podobnie postąp z resztą arkuszy ciasta.

Okrągłą blaszkę pokryj papierem do pieczenia i układaj nań kolejne rulony ciasta, zawijając je od środka na zewnątrz i formując kształt ślimaka. Każdy kolejny kawałek banicy, doczepiaj do poprzedniego. Wierzch posmaruj roztopionym masłem. Banicę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 35-40 minut do złotego koloru. Gotową banicę udekoruj pozostałymi oliwkami, gałązkami ziół i pomidorkami koktajlowymi. Podawaj jeszcze ciepłą, chociaż na zimno również dobrze smakuje. Banica najlepsza jest pierwszego dnia po upieczeniu.

*



*

Mówią, że przez żołądek do serca, ja mówię: przez podróże do żołądka! Jeśli wędrówki po kuchni kręcą Cię równie mocno, co dalekie wycieczki, to mam dla Ciebie dobrą wiadomość! Wraz z Apetina przygotowaliśmy pyszny konkurs! Lubisz niecodzienne smaki i odkrywać dalekie kuchnie niczym w dzisiejszym przepisie? To zupełnie tak, jak my! Wyczaruj dla nas POTRAVEL – potrawę, która zabierze nas w Twój ulubiony kulinarny zakątek świata z wykorzystaniem serów Apetina. Wystarczy, że kupisz swój ulubiony śródziemnomorski ser Apetina, stworzysz z niego niecodzienne danie i opublikujesz przepis na http://apetyczneinspiracje.pl/konkurs/. PS. Nie zapomnij zrobić zdjęcia!

Dla zwycięzców czekają niesamowite nagrody: voucher LOT, którym można polecieć na śniadanie do Paryża, wpaść na pizzę do Rzymu, czy kolację w Madrycie, prywatny Kenwood Cooking Chef i roboty Kenwood, które sprawią, że gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze! To, co lecisz z nami w kulinarną podróż?

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. W przekroju wygląda bardzo apetycznie :) Chętnie byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco zachęcam do wypróbowanie przepisu ;)

      Usuń
  2. Coś czuję, że na jednym kawałku by się nie skończyło :D

    OdpowiedzUsuń