Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

środa, 2 maja 2018

Mini serniczki powracają! Tym razem w letniej limonkowej odsłonie! Spód z imbirowych ciasteczek, zapieczony z ekspresową w wykonaniu masą serową z limonką i udekorowany włoską bezą. Czy to nie brzmi pysznie? Takie mini serniczki możecie zrobić wcześniej i zabrać ze sobą na majówkowy piknik. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu niczym popularne muffinki. Jedyne, co może zająć Wam trochę czasu, to zrobienie bezy i jej opiekanie palnikiem, więc jeśli bardzo Wam się spieszy, to pomińcie ten dodatek (chociaż sama słodka beza cudnie dopełnia lekko kwaskowy smak sernika). Serniczki możecie również posypać cukrem pudrem albo podać z czapą bitej śmietany. Wszystkie pyszne chwyty dozwolone! ;)


*

SKŁADNIKI 

na 16 mini serniczków


Serniczki:
  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 całe jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 2 limonki
Spód:
  • 150 g kruchych ciasteczek imbirowych
  • 40 g masła
Beza włoska:
  • 2 białka
  • 140 g cukru + 1 łyżka
  • 30 ml wody
  • 2-3 plasterki limonki do dekoracji






*

PRZYGOTOWANIE

Mini serniczki limonkowe

Twaróg, jajka, cukier, sok z 2 limonek i otartą skórkę oraz mąkę ziemniaczaną umieść w malakserze i zmiksuj na gładko.

Ciastka imbirowe włóż do kielicha blendera i zmiksuj na proszek. Dodaj roztopione masło i połącz.

Każdą papilotkę (o średnicy 5 cm) wyłóż 1 łyżeczką zmiksowanych ciasteczek. Zalej czubatą łyżką masy serowej, tak, aby wypełniła niemal całą papilotkę i włóż do foremki na muffiny lub w kokile. Piecz 25-30 minut w 160°C, aż ser się zetnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie wstaw na 2-3 godziny do lodówki do schłodzenia. Serniczki udekoruj bezą włoską najlepiej przed podaniem.


Beza włoska

Do rondla wsyp cukier i wlej wodę. Wstaw na mały ogień i gotuj bez mieszania, aż powstający syrop osiągnie 118°C. Następnie ubij na sztywno białka, pod koniec dodając cukier (1 łyżkę) i zacznij wlewać cieniutką strużką lekko wystudzony syrop (powinien mieć około 100°C), miksując cały czas na średnich obrotach. Po wlaniu całego syropu zwiększ obroty do maksimum i miksuj kolejne 10 minut. Pianę umieść w rękawie cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij bezę na każdy z serniczków, formując stożek. Bezę przypiecz przy pomocy palnika gazowego (jak do crème brûlée). Podawaj od razu lub przechowuj w lodówce.


*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Jedyny ich minus to fakt, że są mini i zjadłybyśmy najchętniej ich kilka od razu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to w sumie taki dodatni minus - dobra wymówka do sięgnięcia po kolejny serniczek :D

      Usuń
  2. Pięknie wyglądają. :-) Czapy z bezy włoskiej niczym u Mikołaja. ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko takiego, którego czapka trochę się przypaliła przy wchodzeniu przez rozgrzany komin, hahah :D

      Usuń