Tort biszkoptowy z kremem z białej czekolady, bezą i owocami

środa, 23 maja 2018

Oto banalny, szybki w przygotowaniu i efektowny tort, który przygotowałem specjalnie dla Was z okazji zbliżającego się Dnia Mamy. Wystarczy upiec ten biszkopt, który zawsze wychodzi z przepisu na biszkopt idealny, nasączyć go ponczem z odrobiną wody różanej, przełożyć konfiturą malinową (lub inną ulubioną), udekorować pysznym kremem z białą czekoladą, wanilią oraz mascarpone i ozdobić świeżymi owocami oraz pokruszonymi bezami. Brzmi banalnie, prawda? Ale jakże jest pyszny i nie wymaga dużo pracy! W dodatku z pewnością uda się wszystkim tym, co mają dwie lewe ręce do pieczenia (ręczę za to, haha). A i oczywiście, jeśli nie macie foremki w kształcie serca, z powodzeniem możecie wykorzystać zwykłą okrągłą tortownicę. Na Dzień Mamy polecam nie tylko ten tort, ale także przepis na ultra łatwy deser bez pieczenia — malinową Charlotte (klik).

*

SKŁADNIKI

na tortownicę o średnicy 21-23 cm


Biszkopt:

Krem z białej czekolady:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 200 g sera mascarpone
  • 150 g białej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
Do nasączenia:
  • 2 łyżki wody różanej (lub soku z cytryny)
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml wody

Dodatkowo:
  • 100 g konfitury malinowej
  • 100 g małych bez
  • ulubione owoce do dekoracji, np. truskawki i jeżyny
*

PRZYGOTOWANIE


Biszkopt

Upiecz biszkopt z 5 jajek wg tego przepisu. Pamiętaj, aby pokryć spód foremki papierem do pieczenia (szczególnie jeśli korzystasz z formy bez rantu, np. w kształcie serca). Upieczony i przestudzony biszkopt przekrój na pół.

Krem z białej czekolady

Dzień wcześniej kremówkę podgrzej w rondelku, pamiętając, aby nie doprowadzać jej do wrzenia. Do gorącej kremówki dodaj drobno posiekaną białą czekoladę. Śmietanę odstaw na 2-3 minuty, a następnie energicznie wymieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstaw do przestudzenia i kolejno włóż do lodówki na minimum 12 godzin. (Jeśli bardzo się spieszysz, to pomiń dodatek białej czekolady i udekoruj tort po prostu bitą śmietaną).

Kolejnego dnia zimną kremówkę ubij na sztywno wraz z cukrem pudrem i serem mascarpone (ser najlepiej dodawać partiami do już lekko ubitej śmietany).

Przygotowanie

Wodę różaną rozprowadź z miodem w ciepłej wodzie. Pierwszy blat biszkoptu ułóż na paterze i nasącz połową płynu. Kolejno posmaruj konfiturą malinową, a następnie cienką warstwą kremu i przykryj drugim blatem, który również nasącz.

Wierzch i boki tortu ozdób kremem, używając rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą tylką. Tort wstaw do lodówki na minimum 2-3 h. Przed samym podaniem górę ozdób świeżymi owocami oraz pokruszoną bezą, zaś na boku ciasta zamocuj bezy.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Chciałabym... Na urodziny na przykład :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może tylko wystarczy przekazać odpowiedniej osobie, żeby takie ciacho przygotowała? ;)

      Usuń
  2. Ale pychota! Ten krem z białej czekolady, konfitura, świeże owoce... Jak to musi bosko smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Każda mama byłaby zachwycona takim ciastem <3

    OdpowiedzUsuń