18,5K
Kto lubi zacząć dzień od porcji pysznych placuszków? Jeśli należycie do tego grona, to polecam ten ekspresowy przepis na placki bananowe bez cukru (słodycz bananów jest wystarczająca) i prawie bez mąki! Są niezwykle proste do zrobienia: wystarczy zmiksować wszystkie składniki niczym koktajl i usmażyć. Placuszki możemy podać z ulubionymi dodatkami, na przykład z owocami, czy kokosową śmietanką. Z tą mąką jest tak, że dodajemy jej tylko odrobinę i możemy w zasadzie wybrać dowolną: od pszennej, przez ryżową i kukurydzianą, aż po kokosową. Niemalże z każdą się udadzą znakomicie. To, co w tych placuszkach bananowych lubię najbardziej, to fakt, że można je wzbogacić o solidną porcję białka, dodając ulubionej odżywki białkowej, więc śmiało polecam je również jako posiłek okołotreningowy. 😉
SKŁADNIKI
- 2 dojrzałe banany (najlepiej takie z brązowymi kropkami)
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki (np. ryżowej, kukurydzianej, pszennej, gryczanej czy kokosowej)
- 1-2 miarki odżywki białkowej (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
- śmietanka kokosowa do podania
- świeże owoce do podania (np. truskawki, czy jeżyny)
PRZYGOTOWANIE
- Banany zmiksuj w kielichu blendera wraz z jajkami, mąką, cynamonem, solą oraz odżywką białkową, jeśli używasz.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wylej po 1 łyżce ciasta w kilku miejscach, formując placuszki. Smaż je z obu stron na złoto-brązowy kolor. Powinno wyjść około 12 placków.
- Gotowe placuszki bananowe podaj z kokosową śmietanką i ulubionymi owocami.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
16 komentarzy
Lubię takie placuszki 🙂
W takim razie piona! 😉
Jutro robię☺
Super! 😀
Z tego przepisu wychodzą też nieziemskie gofry 😀 Ciasto wydawało mi się za rzadkie do gofrownicy, więc dodałam 2 dodatkowe łyżki mąki kokosowej i łyżkę oleju kokosowego.
O! To jest dopiero świetny pomysł! 😀 Będę musiał wypróbować ^^ Dzięki! 😀
Wyśmienite!!!! Jestem zachwycona i na pewno zrobię je jeszcze tysiąc razy 😉 Dziękuję za ten cudowny przepis!
Nawet nie wiesz, jak się cieszę, że przepis spotkał się z takim entuzjazmem z Twojej strony! 😀 Dziękuję za komentarz i pozdrawiam! 🙂
wszytskim je polecam! I zawsze robię kiedy przychodzą goście 😉
Cóż za przyjemność czytać takie słowa! Dziękuję! <3
O kurczę, świetny przepis, jutro testuję! Mam w domu taki gęsty serek wysokobiałkowy, tak sobie pomyślałam, czy by go dorzucić, o ile nie popsuję tych placuszków :/ Będę próbować 😀
Super! Tak, można go z całą pewnością dorzucić. Tylko ciasto może wymagać wtedy ciut więcej mąki. Przed smażeniem powinno być gęste niczym śmietana. Najlepiej przetestować z pierwszym plackiem i w razie potrzeby można zmienić proporcje. 😉
Przepis super 😄 ale mała uwaga, miło by było gdyby gdzieś z boku była podana dokładna gramatura składników bardzo to ułatwi sprawę
Zazwyczaj umieszczam tę informację, bo też preferuję dokładne proporcje. Jednakże te placuszki zawsze robię „na oko” i wychodzą świetnie. 😉
Zrobiłam z 2 miarek izolatu białka i dałam pół łyżeczki sody. Pięknie wyrosły. Puszyste i wilgotne w środku, z samej odżywki i jajka wychodzą zbyt lekkie i zbyt mało kaloryczne, tutaj super konsystencja i smak. Polecam 🥰
Bardzo się cieszę, że placuszki z mojego przepisu Tobie posmakowały. 🙂