Sałatka z zielonych szparagów z serem feta i sosem chimichurri

wtorek, 5 czerwca 2018


Póki sezon na szparagi jeszcze trwa, należy się Wam jeszcze jedna szparagowa propozycja — cudownie zielona i pyszna sałatka z serem feta, roszponką, świeżymi ziołami i sosem chimichurri! Wprost stworzona na letnie grillowanie na świeżym powietrzu! Chrupiące szparagi cudownie komponują się z argentyńskim dressingiem, który pasuje również do wszelkich dań z grilla. Wypróbujcie koniecznie! Ten pyszny sezon trzeba wykorzystać do ostatniego szparaga! ;)


*

SKŁADNIKI

dla 2-4 osób

  • 1 pęczek szparagów
  • garść ulubionej sałaty. np. roszponki
  • garść listków kolendry
  • garść listków oregano
  • garść rzeżuchy
  • 100 g sera feta
  • kilka bratków do dekoracji (opcjonalnie)
  • kilka łyżek sosu chimichurri (z tego przepisu)
  • sól
*

PRZYGOTOWANIE


Zagotowuj wodę z odrobiną soli. Szparagom odetnij końcówki. Jeśli są grubsze (powyżej 1 cm), przetnij je na pół. Szparagi wrzuć na wrzątek i gotuj przez 3-5 minut, aż staną się al dente. Następnie odcedź je i natychmiast wrzuć do lodowatej wody, czekając, aż ostygną (pozwoli im to zachować intensywny zielony kolor). Szparagi ułóż na talerzu wraz z sałatą i ziołami. Posyp całość pokruszonym serem feta i udekoruj bratkami. Sałatkę polej sosem chimichurri z tego przepisu.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Za szparagami nie przepadamy ale taka sałatka wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem jak można nie lubić szparagów! :O Toż to jedno z najlepszych warzyw pod słońcem, haha! :D

      Usuń