Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami

czwartek, 7 czerwca 2018

Ten sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami to jeden z najlepszych serniczków, jakie zmontowałem! Pełen wdzięku i zniewalająco pyszny! Ale zacznijmy od początku! Podstawą sernika jest kruchy i rozkosznie maślany spód typu shortbread ze szczyptą soli morskiej. Warstwa właściwa to cudownie delikatna masa serowa z twarogu, sera mascarpone oraz kremówki z białą czekoladą i wanilią, skrywająca w sobie słodkie truskawki. Wierzch sernika zdobi bita śmietana i kolejna porcja rosnących w słońcu truskawek. Czy zdołacie się jemu oprzeć? ;)



*

SKŁADNIKI

na sernik o średnicy 25-28 cm

Kruchy spód (shortbread):
  • 250 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 150 g drobnego brązowego cukru
  • duża szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Bita śmietana:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią
Sernik z białą czekoladą:
  • 1 kg białego sera w wiaderku*
  • 200 g sera mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 500 g białej czekolady
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:
  • 1 kg truskawek




*

PRZYGOTOWANIE


Kruchy spód (shortbread)

W misce wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, sól i ekstrakt wanilii. Dodaj posiekane masło i zagnieć szybko ciasto. (Możesz się wspomóc robotem kuchennym). Z gotowego ciasta uformuj kulę i wstaw ją na 30 minut do lodówki.

Tortownicę pokryj papierem do pieczenia. Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj kruche ciasto i pokryj nim spód formy. Ciasto nakłuj widelcem, pokryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Kolejno wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 20 minut, następnie zdejmij obciążenie oraz papier i podpiecz przez kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia.

Sernik z białą czekoladą

(Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową. Szczególnie ważne jest, aby ser, mascarpone i kremówka nie były zimne; inaczej w serniku powstaną grudki).

Ser biały, mascarpone oraz śmietanę kremówkę zmiksuj za pomocą blendera lub połącz trzepaczką. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudź i dodaj do masy serowej wraz z ekstraktem z wanilii. Dokładnie wymieszaj.

Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Kolejno wlej 50 ml wrzątku i dokładnie nią w nim rozprowadź. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.

Truskawki umyj, osusz i odetnij im szypułki. Nieco ponad połowę rozłóż na podpieczonym spodzie w równych ostępach. Część możesz również przekroić na połówki i ułożyć wokół rantu formy (jak na zdjęciu). Na truskawki wylej delikatnie gotową masę serową. Sernik wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do stężenia.

*Do serników na zimno zalecam wykorzystanie sera w wiaderku ze względu na jego gładką strukturę. Ważne jest jednak, aby był to w 100% zmielony twaróg, a nie mieszanka śmietanki z mlekiem w proszku i kilkunastoma innymi składnikami!

Bita śmietana i dekoracja

Przed podaniem kremówkę ubij z mascarpone oraz cukrem z prawdziwą wanilią na sztywno. Wierzch sernika ozdób bitą śmietaną, używając rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Pozostałe truskawki pokrój w plasterki i ułóż z nich rozetę. Sernik pokrój na kawałki i ciesz się rozkoszną rozpustą!

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

10 komentarze

  1. Serniczek jest cudny i na pewno nieziemsko smakuje, zrobię rodzince w sobotę. Czekam na obiecany sernik agarowy. Madalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę i mam nadzieję, że wszystkim posmakował. :)

      A o serniku agarowym cały czas pamiętam! Już nawet pierwsze próby wykonane! :D Czekam tylko na moment, aż pojawią się owoce jagodowe lub brzoskwinie, żeby wykorzystać je do galaretki. ;)

      Usuń
  2. Witam. Super propozycja na serniczek,wygląda obłędnie. Tylko czy można zastąpić czymś mąkę ryżową albo ewentualnie gdzie kupić.pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę ryżową śmiało można zastąpić dodatkową porcją pszennej. Mąka ryżowa sprawia, że shortbread jest bardziej kruchy, ale z pszenną ciasto również uda się znakomicie. Samą mąkę ryżową można obecnie kupić w większości dyskontów, np. w Netto, czy w Lidlu, a także w sklepach ze zdrową żywnością.
      PS. Bardzo przepraszam za tak późną odpowiedź, ale Blogger spłatał mi figla i przestał mnie informować o nowych komentarzach. :(

      Usuń
  3. Wygląda pięknie, a po przeczytaniu listy składników stwierdzam, że musi smakować wybornie. Same wspaniałości w składzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi się z Tobą jest nie zgodzić! Jest przepycha! :D

      Usuń
  4. Moja rodzina jeszcze nie wie, że będzie miała w niedzielę też taki pyszny sernik. Czekam na przepis na obiecany sernik agarowy. Madalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozostaje mi tylko rodzinie pozazdrościć! :D U mnie zawsze ja muszę piec, haha. ;) A przepis już niebawem - pierwsze próby wykonane. ;)

      Usuń
  5. Żadnemu sernikowi byśmy nie odmówiły a takiemu to już w ogóle :D Wspaniały :D

    OdpowiedzUsuń