Tofurniczki - wegańskie mini serniczki z truskawkami

środa, 13 czerwca 2018

Tofurniczki to moja odpowiedź na mini serniczki na zimno w wersji wege, które nie wymagają pieczenia! Zamiast twarogu używam tofu, a żelatynę podmieniłem na agar, z którym świetnie się pracuje, bo żeluje już w temperaturze pokojowej i można go bez problemu podgrzewać nawet kilkukrotnie. Ta odsłona tofurniczków jest również całkiem fit — spód przygotowałem z amarantusa ekspandowanego, daktyli oraz oleju kokosowego, a zamiast samego cukru możemy użyć ksylitolu lub erytrytolu. Wegańskie mini serniczki nie wymagają również dużo pracy — wystarczy zagotować mleko kokosowe z agarem oraz ulubionym słodzidłem i zmiksować z kostką tofu. Pamiętajcie również o dodatku wanilii i soku z cytryny, bo to one sprawiają, że dość bezpłciowy ser tofu jest smaczny. Wierzch tofurniczków ozdobiłem ekspresową galaretką truskawkową na agarze. Oczywiście w ciągu roku możecie przygotować ją z dowolnymi innymi owocami, także mrożonymi. Gorąco polecam, nie tylko weganom, bo są przepyszne!


*

SKŁADNIKI

na ok. 12-16 tofurniczków


Tofurnik:
  • 2 kostki tofu (ok. 400 g)
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • 4-6 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki agaru
  • szczypta soli


Galaretka truskawkowa na agarze:
  • 250 g truskawek
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu albo erytrytolu
  • 1 łyżeczka agaru
  • 6 dużych truskawek do dekoracji

Spód z amarantusa:
  • 1,5 szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 50 g daktyli
  • 2 łyżki oleju koksowego
*

PRZYGOTOWANIE


Spód z amarantusa

Daktyle namocz we wrzątku przez 5 minut, a następnie odsącz z wody i zmiksuj razem z olejem kokosowym. Dodaj amarantus ekspandowany i zagnieć masę rękoma. Papilotki o średnicy 5 cm umieść w foremce na muffiny, nałóż po 2 łyżeczki gotowej masy i dociśnij ją do spodu formy.

Tofurnik

Mleko kokosowe przelej do rondelka. Dodaj agar, sól, cukier trzcinowy lub wybrany słodzik oraz cukier waniliowy (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego). Gotuj powoli na małym ogniu przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Gdy mleko zacznie gęstnieć, zestaw je z ognia.

Do kielicha blendera dodaj pokrojone w kostkę kostki tofu i wlej jeszcze ciepłe mleko kokosowe oraz sok z cytryny. Całość miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie gładka i puszysta masa. Tofurnik powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli masa będzie za gęsta, możesz dolać odrobinę więcej mleka podczas miksowania.

Masę na tofurnik przelej do papilotek, zostawiając wolne miejsce na galaretkę. Foremkę odstaw do schłodzenia (nie musisz wkładać jej do lodówki — stężeje w temperaturze pokojowej). W tym czasie przygotuj mus.

PS. Jeżeli zostanie Tobie trochę masy, możesz wykorzystać ją do tego super deseru: Tofurnik na zimno z galaretką truskawkową.

Galaretka truskawkowa na agarze

Truskawki umyj, odetnij im szypułki i zmiksuj blenderem na mus. Dodaj cukier albo inny wybrany słodzik oraz agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając przez 2-3 minuty od zagotowania, aż mus zgęstnieje.

Galaretkę rozlej pomiędzy lekko ścięte tofurniczki, a następnie połóż na nie połówki truskawek. Odstaw do wystudzenia i wstaw do lodówki do schłodzenia. Tofurniczki stężeją nawet w temperaturze pokojowej, jednak zimne lepiej smakują. Przed podaniem możesz wyjąć je z papilotek.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Śliczne maleństwa, a ja czekam na obiecany sernik agarowy. Madalena

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdaleno, na pewno nie zapomnę! Obietnice zawsze dotrzymuję i niebawem przepis na sernik agarowy również się pojawi. ;)

      Usuń