SKŁADNIKI
Naleśniki z kakao:
- 300 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 4 jajka
- 400 ml mleka
- 300 ml wody gazowanej
- 4 łyżki roztopionego masła lub oleju
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Krem z masła orzechowego:
- 100 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 400 g masła orzechowego 100%
- 400 g serka kanapkowego typu Philadelphia
- duża szczypta soli morskiej
Karmelizowane banany:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu (lub cukru trzcinowego)
- szczypta cynamonu
- 2-3 duże banany lub kilka małych
- garść orzechów ziemnych do dekoracji
PRZYGOTOWANIE
Naleśniki z kakao
- Do kielicha blendera wsyp mąkę, kakao, sól oraz cukier, wbij jajka, wlej mleko oraz rozpuszczone masło. Zmiksuj na najwyższych obrotach, aż składniki całkowicie się połączą. Na koniec wlej gazowaną wodę i połącz z ciastem już na małych obrotach. Gotowe ciasto naleśnikowe najlepiej jest odstawić na kwadrans przed smażeniem, ale nie jest to konieczne.
- Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Gdy spód będzie już ścięty, należy je obrócić na drugą stronę. Z podanych proporcji powinno wyjść około 20 naleśników o średnicy 20 cm.
Krem z masła orzechowego
(Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
- Masło utrzyj z cukrem pudrem za pomocą miksera na biały puch. Kolejno dodaj masło orzechowe oraz sól morską i zmiksuj do połączenia. Następnie łyżka po łyżce dodawaj serek Philadelphia, nie przerywając ubijania. Gotowy krem będzie dość rzadki i stężeje dopiero po schłodzeniu.
- Pierwszego naleśnika ułóż na paterze i posmaruj czubatą łyżką kremu orzechowego, rozprowadź go równomiernie. Czynność powtarzaj. Między kilka warstw możesz również ułożyć plasterki bananów.
- Ostatniego naleśnika udekoruj kremem wyciśniętym przez rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki.
- Tort wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc. (Ja niestety spieszyłem się ze zdjęciami, więc krem orzechowy nie zdążył się zsiąść).
Karmelizowane banany
- Duże banany obierz i przekrój wzdłuż oraz wszerz na pół. Banany mini dokładnie umyj i obierz do połowy. Na patelni rozgrzej masło wraz z miodem i cynamonem. Gdy mikstura zacznie wrzeć, wrzuć banany i smaż przez około minutę z obu stron.
- Gotowy tort udekoruj karmelizowanymi bananami i orzeszkami ziemnymi.
4 komentarze
Ja też od zupełnego dzieciaka kocham naleśniki i zupełnie nic się w tej kwestii nie zmienia z biegiem lat 😀 A te… z masłem orzechowym, karmelizowanymi bananami… cudo! 🙂
Wydaje mi się, że o takich smakach ciężko zapomnieć. 😉 Haha, widzę, że też należysz do peanut butter lovers team 😀
A my własnie dodałyśmy na nasze urodziny tort gofrowy 😀 Możemy się po kawałku wymienić xD xD xD
O! To jest myśl! Nie pogardzę i idę obczajać przepis! 😀