Arroz con verduras y atún a la parrilla, czyli ryż w hiszpańskim stylu z warzywami i grillowanym tuńczykiem

poniedziałek, 16 lipca 2018

Hola Amigos! Dzisiaj zabieram Was w kulinarną podróż do mojej ukochanej Hiszpanii, gdzie ryż potrafią przyrządzać dobrze, jak nikt inny. Najlepsze potrawy con arroz w roli głównej pochodzą z Comunitat Valenciana, gdzie narodziła się oczywiście słynna na cały świat paella. To własnie tam nauczyłem się, jak ugotować idealny ryż na charakterystycznej patelni zwanej paellerą. Jednak dzisiejsze danie będzie nieco uproszczone i jedynie inspirowane znaną potrawą. Szafranowy ryż z sezonowymi warzywami i grillowanym tuńczykiem, który dla Was przygotowałem to nowoczesna i świeża odsłona kuchni hiszpańskiej w lekkim wydaniu, którą przygotujecie w zaledwie 20 minut! Naprawdę! Sprawdźcie sami!
PS. Zajrzyjcie koniecznie na Facebooka, gdzie wraz z marką Uncle Ben's przygotowaliśmy dla Was smakowity konkurs! ;)


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

  • 2 szklanki ryżu do risotto Uncle Ben’s
  • 500 g świeżego tuńczyka
  • 1 papryczka chili
  • 2 pomidory malinowe
  • 1 cukinia
  • 250 g groszku cukrowego lub zielonej fasolki szparagowej
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 limonka
  • garść świeżej kolendry
  • kilka nitek szafranu
  • oliwa z oliwek
  • gruboziarnista sól morska
  • świeżo mielony różowy pieprz
 *

PRZYGOTOWNIE


Nitki szafranu zalej 100 ml wrzątku i odstaw na 5 minut.

Papryczkę chili, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Na patelnię do paelli wlej oliwę z oliwek i smaż kilka minut, czekając, aż cebula się zeszkli. Następnie wsyp ryż i przez chwilę go mieszaj. Kolejno groszek cukrowy pokrój na kawałki i wrzuć na patelnię do reszty składników.

Wlej wodę z szafranem i ponownie wymieszaj zawartość paellery. Kolejno dolej wody, tak aby przykryć ryż (ok. 800 ml) i posól całość do smaku. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gdy ryż będzie już al dente, dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz cukinię i wymieszaj całość. Po 2 minutach wyłącz ogień pod patelnią

Pod koniec przygotowywania ryżu tuńczyka pokrój na 4 kawałki o grubości 1-1,5 cm niczym steki. Posmaruj je oliwą, posyp solą oraz pierzem i grilluj z obu stron przez 1-2 minut (czas zależy od grubości kawałka ryby). Podaj go razem z ryżem. Danie polej sokiem z limonki i posyp posiekaną kolendrą.


*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze