Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem

piątek, 20 lipca 2018

Ten jagodowy sernik na zimno bez pieczenia to powiem Wam, że jest to sztos sztosów. Kiedyś przeglądając Instagrama, mignęło mi zdjęcie pokazujące podobne połączenie jagód i tymianku. Tak to mnie zafascynowało, że postanowiłem stworzyć własny przepis z ich wykorzystaniem. Co więcej, w wersji bardzo fit, bo bez cukru i bez glutenu! Ale zacznijmy od początku! Spód przygotowałem z już sprawdzonego przeze mnie w wielu innych przepisach amarantusa ekspandowanego, który połączyłem z suszonymi figami, wiórkami kokosowymi i olejem kokosowym (jest tak dobry, że śmiało możecie przygotować go w formie batoników i potraktować, jako zdrową przekąskę). Kolejno mamy puszystą warstwę cytrynowo-tymiankową z sera riccotta i jogurtu greckiego, a na wierzchu bardzo podobną warstwę jagodową. Całość udekorowałem borówkami, świeżym tymiankiem i płatkami chabrów. Ten jagodowy sernik na zimno to z pewnością będzie hit tego lata. Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami! ;)


*

SKŁADNIKI

na foremkę 22x32 cm (14 kawałków)

Spód:
  • 200 g suszonych fig
  • 100 g amarantusa ekspandowanego
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 50 ml oleju kokosowego

Warstwa cytrynowo-tymiankowa:
  • 500 g sera ricotta
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 niewoskowana cytryna
  • 75 g ksylitolu/erytrytolu (lub cukru pudru)
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 łyżeczki żelatyny (20 g)
Warstwa jagodowa:
  • 500 g sera ricotta
  • 200 g jagód
  • 75 g ksylitolu/erytrytolu (lub cukru pudru)
  • 2 łyżeczki żelatyny (20 g)

Dodatkowo:
  • 100 g borówek
  • gałązki tymianku do dekoracji
  • suszone chabry do dekoracji



*

PRZYGOTOWANIE


Spód

Figi namocz we wrzątku przez kwadrans. Następnie odcedź je i przełóż do kielicha blendera. Dodaj olej kokosowy i zmiksuj, aż powstanie gładka miazga. Figi wymieszaj z amarantusem i wiórkami kokosowymi. Masę zagnieć rękoma, a następnie przełóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką, delikatnie ją dociskając. Wstaw do lodówki na kwadrans.

Warstwa cytrynowo-tymiankowa

Ser ricotta zmiksuj z jogurtem za pomocą blendera. Dodaj tymianek, otartą skórkę i sok z cytryny. Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz z masą. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje, następnie wlej 50 ml wrzątku i rozprowadź ją w nim dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj za pomocą blendera i wylej na schłodzony spód. Odstaw na 30 minut do stężenia i przygotuj warstwę jagodową.

Warstwa jagodowa

Ser ricotta zmiksuj z jagodami za pomocą blendera. Ksylitol lub erytrytol zmiel na puder i połącz z masą. Żelatynę zalej 2 łyżkami wody i poczekaj, aż napęcznieje, następnie wlej 50 ml wrzątku i rozprowadź ją w nim dokładnie. Rozpuszczoną żelatynę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj za pomocą blendera i wylej na stężałą warstwę cytrynowo-tymiankową. Wstaw do lodówki. Wierzch udekoruj borówkami, gdy leko stężeje. Następnie sernik zostaw na kilka godzin w lodówce. Przed podaniem posyp gałązkami tymianku i suszonymi płatkami chabrów.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Świetnie to wygląda, a smakować musi jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi się jest z Tobą nie zgodzić 😅 Ale dziękuję ☺️

      Usuń