Rolada szpinakowa leśny mech z borówkami

poniedziałek, 23 lipca 2018

Rolada leśny mech to mój najnowszy pomysł na popularne tureckie ciasto ze szpinakiem w nowej odsłonie. Zamiast przygotowywać je tradycyjnie w tortownicy, proponuję upiec je w prostokątnej blaszce, zwinąć i napełnić bitą śmietaną z serem mascarpone oraz borówkami. Rolada szpinakowa leśny mech jest super prosta w przygotowaniu, a wydaje mi się, że całkiem efektowna. ;) Takim ciastem z pewnością zaskoczycie domowników i wszystkich gości! Gorąco polecam ten przepis wszystkim tym, którzy polubili ciasto ze szpinakiem.


*

SKŁADNIKI

na 10-12 porcji


Rolada szpinakowa leśny mech:
  • 200 g świeżego szpinaku typu 'baby'
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
Krem śmietankowy:
  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • 200 g borówek amerykańskich
*

PRZYGOTOWANIE


Rolada szpinakowa leśny mech

Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewaj ciurkiem olej. Szpinak zmiksuj blenderem lub posiekaj w malakserze i dodaj do masy jajecznej. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Zmiksuj do połączenia się składników.

Blachę o wymiarach 28 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej szpinakowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz je przez około 25 minut do suchego patyczka.

Kuchenną ściereczkę posyp równomiernie cukrem pudrem i przełóż na nią jeszcze gorące ciasto szpinakowe. Zdejmij papier i odkrój około 4 cm kawałek ciasta (od strony dłuższego boku). Następnie ciasto zwiń niczym roladę wzdłuż dłuższego boku i odstaw do całkowitego wystudzenia. Pozostały kawałek ciasta leśny mech pokrusz na niewielkie kawałki.

Krem śmietankowy

Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem. Kilka łyżek bitej śmietany odstaw, a resztę wymieszaj z większością borówek (część zostaw do dekoracji). 

Roladę szpinakową delikatnie rozwiń i posmaruj ją przygotowanym kremem. Następnie zwiń ją ponownie. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą bitą śmietaną i posyp pokruszonymi kawałkami leśnego mchu. Możesz to zrobić od razu na paterze lub talerzu; będzie to wyglądało bardziej efektownie. Wierzch rolady szpinakowej udekoruj borówkami. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.


*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Zgarniam ten przepis dla siebie! Chociaż i tak pewnie przerobię na opcję wegańską :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ proszę. Korzystaj śmiało ☺️ Przepis da się fajnie zweganizować, więc przerabiaj 😁

      Usuń
  2. Muszą to zrobić:) Wygląda po prostu obłędnie! Smak mogę sobie wyobrazić - też na pewno jest obłędny :) Często do leśnego mchu jako masę daję lemon curd - świetnie ożywia smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Lemon curd to świetny pomysł! Będę musiał wypróbować :)

      Usuń