SKŁADNIKI
Rolada szpinakowa leśny mech:
- 200 g świeżego szpinaku typu 'baby'
- 3 jajka
- 150 g cukru
- 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- 300 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g borówek amerykańskich
PRZYGOTOWANIE
Rolada szpinakowa leśny mech
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ubijania, wlewaj ciurkiem olej. Szpinak zmiksuj blenderem lub posiekaj w malakserze i dodaj do masy jajecznej. Dodaj otartą skórkę z cytryny. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Zmiksuj do połączenia się składników.
- Blachę o wymiarach 28 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej szpinakowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz je przez około 25 minut do suchego patyczka.
- Kuchenną ściereczkę posyp równomiernie cukrem pudrem i przełóż na nią jeszcze gorące ciasto szpinakowe. Zdejmij papier i odkrój około 4 cm kawałek ciasta (od strony dłuższego boku). Następnie ciasto zwiń niczym roladę wzdłuż dłuższego boku i odstaw do całkowitego wystudzenia. Pozostały kawałek ciasta leśny mech pokrusz na niewielkie kawałki.
Krem śmietankowy
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem. Kilka łyżek bitej śmietany odstaw, a resztę wymieszaj z większością borówek (część zostaw do dekoracji).
- Roladę szpinakową delikatnie rozwiń i posmaruj ją przygotowanym kremem. Następnie zwiń ją ponownie. Wierzch ciasta posmaruj pozostałą bitą śmietaną i posyp pokruszonymi kawałkami leśnego mchu. Możesz to zrobić od razu na paterze lub talerzu; będzie to wyglądało bardziej efektownie.
- Wierzch rolady szpinakowej udekoruj borówkami. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia.
10 komentarzy
Zgarniam ten przepis dla siebie! Chociaż i tak pewnie przerobię na opcję wegańską 😛
Ależ proszę. Korzystaj śmiało ☺️ Przepis da się fajnie zweganizować, więc przerabiaj ?
Muszą to zrobić:) Wygląda po prostu obłędnie! Smak mogę sobie wyobrazić – też na pewno jest obłędny 🙂 Często do leśnego mchu jako masę daję lemon curd – świetnie ożywia smak.
O! Lemon curd to świetny pomysł! Będę musiał wypróbować 🙂
No cóż to za cudo ! Kradnę przepis i zaraz robię bo rodzinka przyjeżdża .Podziwiam Twój zapał i kunszt .
Trzymam kciuki za spełnienie marzeń .
Dziękuję z całego serducha <3 I kradnij 😉 Mam nadzieję, że rodzinka będzie zachwycona 😀
Jaką inną mąką można zastąpić pszenną, poproszę również o zamiennik cukru dla cukrzyka?
Niestety z mąką trudno będzie mi doradzić, ponieważ nie wiem, czy w przypadku użycia mąki bez glutenu ciasto uda się bez problemu zawinąć w roladę. Zwykle korzystam z mieszkanki mąki ryżowej w proporcji 3:1 do skrobi (ziemniaczanej lub z tapioki) albo z mąki gryczanej z kaszy niepalonej. Każde ciasto wychodzi wtedy naprawdę dobre, ale wydaje mi się, że w tym przypadku może być za mało elastyczne i się pokruszyć. Co do cukru, to tradycyjnie polecam ksylitol lub erytrytol. W zasadzie sam używam tych zamienników do większości przepisów. 🙂
Czy zamiast szpinaku świeżego można użyć mrożonego???
Można, tylko trzeba go dobrze odcisnąć po odmrożeniu, zaś samo ciasto po upieczeniu będzie miało ciemniejszy kolor.