Tosty z jagodami i kozim serem

wtorek, 31 lipca 2018

Jagody w wytrawnej odsłonie? Ależ proszę bardzo! Jagody i borówki nie tylko świetnie smakują w słodkich deserach, ale również doskonale komponują się z serami, szczególnie kozimi i owczymi (poza tym polecam je do niektórych ryb i mięs, ale o tym może innym razem). Dlatego postanowiłem wykorzystać je do boskich tostów z ciabatty. Odrobina octu balsamicznego, garść jagód, kilka plastrów koziego sera, świeży tymianek, ulubione pieczywo i hop na grilla! Nie musicie dziękować. ;)


*

SKŁADNIKI

na 2 porcje

  • 2 ciabatty lub inne podłużne bułki
  • 100 g koziego sera (najlepiej w plastrach)
  • 100 g jagód
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • oliwa z oliwek
*

PRZYGOTOWANIE


Jagody wymieszaj z octem balsamiczny. Jeżeli korzystasz z mrożonych, rozmróź je na sitku, aby odciekł nadmiar wody. Ciabatty przetnij na pół i posmaruj od środka oliwą. Na spód połóż po plastrze koziego sera. Kolejno wyłóż jagody oraz posiekany tymianek. Przykryj kolejnym plastrem sera i drugą połówką pieczywa. Kanapki grilluj z obu stron po 2-3 minuty, aż wierzch się zarumieni, a ser zacznie topić. Podawaj od razu.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

4 komentarze

  1. Pysznie i niebanalnie je nadziałeś. Muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i gorąco polecam, bo są przepyszne 😋

      Usuń
  2. Jesteśmy bardzo ciekawe smaku koziego sera z jagodami :) Takiego połączenie nigdy nie próbowałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie koniecznie musicie to sprawdzić! :D

      Usuń