SKŁADNIKI
Rolada biszkoptowa:
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Krem śmietankowy z porzeczkami:
- 200 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g sera mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru pudru z wanilią
- 150 g czerwonych porzeczek
- 100 ml śmietany kremówki 36%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g upieczonego ciasta szpinakowego
PRZYGOTOWANIE
Rolada biszkoptowa
- Białka oddziel od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli wsypuj cukier, nie przerywając ubijania. Gdy uzyskasz lśniącą pianę, dodawaj po jednym żółtku i nadal miksuj. Obie mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiej do osobnej miski i kolejno dodawaj partiami do ubitych jajek. Masę mieszaj delikatnie łyżką, aż do połączenia się składników.
- Blachę o wymiarach 28 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia. Przelej biszkoptowe ciasto i wyrównaj je szpatułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 10-12 minut do suchego patyczka.
- Kuchenną ściereczkę posyp równomiernie cukrem pudrem i przełóż na nią jeszcze gorący biszkopt. Zdejmij papier i odkrój około 5 cm kawałek ciasta (od strony dłuższego boku). Następnie oba kawałki ciasta zwiń niczym roladę wzdłuż dłuższego boku i odstaw do wystudzenia.
- Więcej informacji na temat, jak upiec idealny biszkopt znajdziesz tutaj.
Jadalny mech
- Mech upiecz według przepisu na roladę szpinakową Leśny Mech, zmniejszając ilość składników do ¼ porcji. Następnie ciasto pokrusz.
Krem śmietankowy z porzeczkami
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera i ubij na sztywny krem. Na sam koniec dodaj obrane porzeczki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Roladę biszkoptową delikatnie rozwiń i posmaruj ją przygotowanym kremem. Następnie zwiń ją ponownie. Podobnie postąp z pozostawionym małym kawałkiem rolady. Obie rolady ułóż zawiniętą częścią do dołu i przygotuj ganache.
Ganache czekoladowy
- Śmietanę kremówkę umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia. Wrzuć drobno posiekaną czekoladę tak, aby została przykryta ona płynem i odstaw na 1-2 minuty, a następnie energicznie wymieszaj do całkowitego połączenia się składników.
- Ganache nakładaj łyżką na przygotowaną roladę biszkoptową i za pomocą łyżki utwórz fakturę kory drzewa. Mały kawałek ciasta przyklej za pomocą czekolady do dużego. Roladę biszkoptową bûche au chocolat na sam koniec posyp pokruszonym mchem i wstaw do lodówki na minimum 2-3 godziny.
10 komentarzy
Chcę koniecznie dziś zrobić tę roladę ,ale mam śmietanę 30 czy da radę, czy może dodać wtedy więcej mascarpone?
30 też da radę. Może tylko wymagać dłuższego ubijania. Ja stosuję je w sumie zamiennie, ale 36 trochę lepiej trzyma fason. 😉 Mascarpone może tutaj faktycznie pomoc – krem będzie sztywniejszy. Pozdrawiam o udanego pieczenia życzę! 😉
Wszystko wyszło pysznie, tylko jeden feler, szybko się skończyło?Dziękuję za przepis i pozdrawiam
Ojejku, nawet mnie tak nie strasz! 😀 Czytam, że feler i serce podchodzi do gardła, haha xD Ale grunt, że wszystko się udało i smakowało! A skoro szybko się skończyło to dobry powód, żeby upiec kolejny raz! 😀
wow, wygląda po prostu genialnie!
Dziękuję bardzo! <3
Dziś znów popełniłam Twoją rewelacyjną roladę,dla odmiany z malinami. Jeszcze nie próbowana,Ale na pewno będzie git. Dziękuję. Pozdrawiam serdecznie
Nawet nie masz pojęcia, jak jest mi miło <3 Z malinami z pewnością też musi być pycha!
wow, jakie to pyszne
Dziękuję! ❤️