• O mnie
  • Współpraca
  • Publikacje
  • Portfolio
  • Kontakt
food²
o jedzeniu do kwadratu
  • Diety
    • Wszystko Bez cukru Bez glutenu Bez nabiału Paleo Wegańska Wegetariańska

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Karpatka

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Karobowy budyń jaglany

      Wegańska tarta czekoladowa

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pudding z kaszy kukurydzianej z sosem jeżynowym

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Skyrnik na zimno z mango

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pieczone bataty ze szparagami i ciecierzycą

      Pasta z buraków i słonecznika

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Kokosowe pancakes z musem malinowym i mango

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Sezamowy sos tahini

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Karpatka

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

  • Kuchnie
    • Wszystko Kuchnia amerykańska Kuchnia bliskowschodnia Kuchnia francuska Kuchnia fusion Kuchnia grecka i bałkańska Kuchnia hiszpańska Kuchnia indyjska Kuchnia meksykańska Kuchnia orientalna Kuchnia polska Kuchnia portugalska Kuchnia skandynawska Kuchnia śródziemnomorska Kuchnia włoska

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Karpatka

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Misa mocy z hummusem, falafelem, warzywami i kimchi…

      Baklava z orzechami i miodem

      Fesenjan z bakłażana w sosie z orzechów włoskich…

      Burek z serem feta i botwiną

      Hummus paprykowy

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Charlotte brzoskwiniowa

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

      Sernikowe entremets z mango i marakują

      Kokosowa panna cotta z zieloną herbatą matcha i…

      Falafel burger z mango

      Galaktoboureko

      Baklava z orzechami i miodem

      Bougatsa

      Feta pieczona z miodem, sezamem i figami

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Arroz doce – ryż na mleku

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

      Churros

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

      Gulab jamun – indyjskie pączki w syropie

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Mango lassi

      Curry z kurczaka i mango w mleku kokosowym

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Zupa krem z kukurydzy

      Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Ekspresowe tacos z kurczakiem

      Chili con carne, podawane z guacamole

      Papryki faszerowane chili con carne

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką

      Karpatka

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Szarlotka z połówkami jabłek

      Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem

      Smażone papryczki pimientos de Padrón

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Francesinha

      Bolo Rei – portugalskie królewskie ciasto bożonarodzeniowe

      Arroz doce – ryż na mleku

      Queijadas de Leite – portugalskie mleczne babeczki

      Pastéis de Nata – portugalskie babeczki budyniowe z…

      Queijo Fresco com Mel e Amêndoas – ser…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Kardemummabullar – szwedzkie bułeczki kardamonowe

      Pepparkakor z mąki kasztanowej – szwedzkie imbirowe pierniczki…

      Æbleflæsk – jabłka z bekonem po duńsku

      Kurczak pieczony z ziemniakami Hasselback

      Glögg – skandynawski grzaniec na czerwonym winie z…

      Blåbärsbullar, czyli szwedzkie drożdżówki z jagodami

      Lussebullar – szafranowe bułeczki Świętej Łucji

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Galaktoboureko

      Bougatsa

      Bułgarskie krokiety z ciasta filo z warzywami i…

      Burek z serem feta i botwiną

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Sabih – izraelski street-food

      Izraelski hummus

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Makaron z dyniowym pesto

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą

  • Okazje
    • Wszystko Boże Narodzenie Halloween Na grilla Na imprezę Sylwester i Karnawał Tłusty Czwartek Walentynki Wielkanoc

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Kompot z suszu

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Bułeczki dyniowe

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Halloweenowe babeczki z gałkami ocznymi

      Pumpkin pie – tarta dyniowa

      Steki z arbuza

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Sos tzatziki

      Sałatka grecka

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Szparagi w sosie teriyaki

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Arbuzowy Spritz

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Pasta z buraków i słonecznika

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Parmezanowe koszyczki z musem tuńczykowym i pistacjami

      Arancini z szafranem i rozmarynem

      Koreczki z melonem, prosciutto, serem i oliwkami

      Ślimaczki z ciasta francuskiego z pomidorami i serem

      Mini frittaty z wędzonym łososiem, serkiem śmietankowym i…

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Sycylijskie cannoli z pistacjami

      Oponki serowe

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Old-fashioned doughnuts – amerykańskie pączki na maślance

      Pączki kokosowe Rafaello

      Bolas de Berlim – portugalskie pączki

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Praliny z różowej czekolady Ruby z masłem orzechowym,…

      Ciasto walentynkowe z kremem z białej czekolady, bezami…

      Tort biszkoptowy z kremem z białej czekolady, bezą…

      Love Cake – ciasto miłości ze Sri Lanki

      Walentynkowy sernik na zimno z malinami

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Babka sernikowa z likierem Baileys i polewą czekoladową

      Puszysty sernik na białkach

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

  • Słodkie
    • Wszystko Babeczki i muffinki Bez pieczenia Bezowe Ciasta ucierane Ciasteczka Ciasto drożdżowe Ciasto francuskie, półfrancuskie i filo Ciasto kruche Ciasto parzone Desery Lody Serniki Tarty Torty

      Karpatka

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Skyrnik na zimno z mango

      Gryczane muffiny ze śliwkami i marcepanem

      Babeczki z kremem maślanym i bekonem

      Babeczki jogurtowe z borówkami

      Mini serniczki z lemon curd

      Mini serniczki z masłem orzechowym, solonym karmelem i…

      Babeczki walentynkowe z kremem malinowym

      Magdalenki z zieloną herbatą matcha

      Dyniowe mini serniczki z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Ptasie mleczko z mango

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tiramisu

      Charlotte brzoskwiniowa

      Pianka jogurtowa z marakują

      Galaretkowiec z herbatnikami i morelami

      Świąteczny wieniec bezowy z żurawiną i pistacjami

      Bezy z figami, kremem cynamonowym i solonym karmelem

      Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami

      Tort bezowy tiramisu

      Tropikalna pavlova z egzotycznymi owocami i kremem kokosowym

      Tort bezowy z owocami lata

      Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

      Mini bezy z bitą śmietaną i borówkami

      Babka drożdżowa z rodzynkami w rumie

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Chlebek bananowy z palonym masłem, orzechami i czekoladą

      Blondie z żurawiną

      Nutella Cake – ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi

      Piernik z powidłami śliwkowymi

      Jogurtowy placek ze śliwkami i kruszonką

      Odwrócone ciasto ananasowe

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Lukrowane pierniczki na choinkę

      Ciasteczka imbirowo-migdałowe z galaretką mandarynkową

      Piernikowe biscotti z migdałami

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka owsiane z żurawiną

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej

      Semlor – szwedzkie bułeczki karnawałowe z masą migdałową…

      Pączki z kajmakiem i solonym karmelem

      Stollen – drezdeńska strucla bożonarodzeniowa z marcepanem

      Bułeczki dyniowe

      Bułeczki drożdżowe z nadzieniem i kruszonką

      Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną i lukrem

      Drożdżówki z serem i brzoskwiniami

      Babka maślana z lukrem i kruszonką

      Galaktoboureko

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Baklava z orzechami i miodem

      Hojaldre de cabello de ángel – majorkańskie ciastka…

      Cynamonowe palmiery

      Ciastka francuskie z jabłkami

      Ciasto francuskie

      Bougatsa

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Millionaire’s shortbread – kruche maślane ciasto milionera z…

      Szarlotka z połówkami jabłek

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Puszysty sernik na białkach

      Tartaletki z jabłkami

      Najprostsza szarlotka na półkruchym cieście

      Karpatka

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Profiterole z kremem waniliowym i czekoladą

      Ptysie z kremem malinowym

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Ptysie z prażonym jabłkiem, kremem karmelowym i kruszonką…

      Mini ptysie z kruszonką i kremem waniliowym

      Churros

      Brownie z solonym karmelem i orzechami laskowymi

      Entremets z musem czekoladowym i wiśniami na spodzie…

      Entremet z mango i kokosem na 8. urodziny…

      Walentynkowa rolada biszkoptowa z kremem z białą czekoladą…

      Cytrynowe tiramisu z Limoncello i bezą włoską

      Karobowy budyń jaglany

      Mango sticky rice – kleisty ryż z mango…

      Gruszki gotowane w czerwonym winie z jogurtem i…

      Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

      Lizaki lodowe z ogórka i melona

      Fit lody bananowe z masłem orzechowym (bez cukru,…

      Lodowe lizaki piña colada z marakują

      Sorbet truskawkowy

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Korzenny sernik z dynią

      Sernik na zimno z malinami i białą czekoladą

      Truskawkowy sernik na zimno z limonką i miętą

      Sernik z kremem z marakui

      Sernik Biały Michałek

      Babka sernikowa z likierem Baileys i polewą czekoladową

      Tarta z panna cottą z zieloną herbatą matcha…

      Mazurek z malinami i polewą z mleka w…

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Wegańska tarta czekoladowa

      Tartaletki z jabłkami

      Tarta makowa

      Tarta sernikowa z lemon curd

      Tarta z kokosowo-malinową panna cottą

      Tort makowy z wiśniami i kremem waniliowym

      Gâteau Saint-Honoré – francuska tarta na 7. urodziny…

      Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim

      Tort czekoladowy na piwie z kremem maślanym i…

      Giant Donut Cake – wielki pączek na 6….

      Tort z truskawkami i bitą śmietaną

      Number Cake na 5. urodziny bloga!

      Tort bezowy z owocami lata

  • Śniadania
    • Wszystko Jajka Owsianki Pasty i dodatki do pieczywa Placuszki, gofry i naleśniki Smoothie i koktajle Tosty, wrapy i kanapki

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Falafel Scotch eggs – wegetariańskie jajka po szkocku…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Tosty z hummusem, awokado i jajkiem w koszulce

      Gofry z mąki kokosowej ze szparagami i jajkiem…

      Tosty francuskie z chałki z twarożkiem i karmelizowanym…

      Dyniowa owsianka z masłem orzechowym

      Granola z masłem orzechowym, chipsami bananowymi, kokosem i…

      Gryczanka z sokiem z buraka, grejpfrutem i granatem

      Owsianka z karmelizowanymi bananami i orzechami pekan

      Jaglanka z egzotycznymi owocami

      Owsianka z karmelizowanym rabarbarem

      Owisanka orkiszowa na mleku kokosowym z kiwi

      Gryczanka – owsianka z białej kaszy gryczanej z…

      Muhammara – pasta z pieczonej papryki i orzechów…

      Pasta bezrybna ze słonecznika

      Hummus paprykowy

      Pasta z pieczonego czosnku

      Pasztet z selera z żurawiną i rozmarynem

      Pasta z buraków i słonecznika

      Twarożek z czosnkiem niedźwiedzim

      Izraelski hummus

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Placuszki biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami

      Gofry czekoladowe z wiśniami i bitą śmietaną

      Placuszki dyniowe z przyprawami korzennymi

      Pancakes z borówkami

      Gofry gryczane z boczkiem, jajkiem sadzonym i syropem…

      Gofry z mąki gryczanej

      Koktajl z buraka i malin

      Smoothie bowl z guaraną, granatem i karambolą

      Green smoothie bowl z młodym jęczmieniem

      Mango lassi

      Tosty z brioszki z pieczarkami i serem cheddar

      Club Sandwich – kanapka klubowa

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem

      Tapenada z czarnym czosnkiem na grzankach z jamón…

      Kanapki z wędzonym łososiem, jajkiem i sosem miodowo-musztardowym

      Grzanki z ricottą, figami i miodem

      Grzanki z serem camembert i ananasem

  • Dania główne
    • Wszystko Dania mięsne Drób Wieprzowina Wołowina Dania z kaszy i ryżu Dania z warzyw Domowy fast-food Mączne Makarony Ryby i owoce morza

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Kacze udka na dyniowym purée z sałatką z…

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Kołduny litewskie w rosole

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin

      Kacze udka na dyniowym purée z sałatką z…

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Chińskie naleśniki z kaczką, ogórkiem i sosem hoisin

      Kaczka z purée z kalafiora i kaszą bulgur

      Skrzydełka pieczone w miodzie z pomarańczami, czosnkiem, imbirem…

      Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie z sosem…

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Polędwiczki wieprzowe z purée z marchwi i gruszki

      Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem,…

      Æbleflæsk – jabłka z bekonem po duńsku

      Polędwiczki w sosie śliwkowym podawane na purée z…

      Cepeliny z mięsem

      Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

      Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Kołduny litewskie w rosole

      Pasta al forno – włoska zapiekanka makaronowa

      Francesinha

      Ravioli Vecchia Modena

      Tagliatelle al ragù alla bolognese

      Pączkoburger z bekonem, gołką i chutneyem z mango

      Burger party: cheeseburgery i chipsy z fioletowych ziemniaków

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Polenta z pieczarkami i parmezanem

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Risotto ze szparagami i cydrem

      Risotto z czarnym czosnkiem

      Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem…

      Kaszotto z burakami, serem halloumi i orzechami laskowymi

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Zimowa buddha bowl z pieczonymi warzywami i kaszą…

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Tofu w słodko-kwaśnym sosie z papryką

      Wegańskie burgery jaglane z majonezem z jalapeño

      Burgery z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem kolendrowym z…

      Pita z hummusem, falafelem i jednodniowym kimchi z…

      Paluszki z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych

      Gyros z kurczaka z tzatzikami w chlebku pita

      Smażony ser Kaszkawał z sosem tatarskim i pieczonymi…

      Francesinha

      Falafel burger z mango

      Kołduny litewskie w rosole

      Pierogi z pieczoną marchwią i masłem orzechowym

      Burek z serem feta i botwiną

      Pierogi ruskie

      Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami

      Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem

      Ravioli Vecchia Modena

      Cappellacci di zucca

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      Ramen stir-fry z kimchi i krewetkami

      Tagliatelle z pieczarkami i burratą

      Makaron z dyniowym pesto

      Makaron lumaconi faszerowany mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą

      Sitr-fry z fasolką szparagową i orzechowym sosem hoisin…

      Spaghetti z pistacjowym pesto, szparagami i burratą

      Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Makaron pappardelle z wędzonym łososiem i szpinakiem

      Makaron z krewetkami i orzechami nerkowca w słodko-ostrym…

      Grillowany łosoś w sosie teriyaki

      Polvo à lagareiro – pieczona ośmiornica po portugalsku

      Tacos z krewetkami w tempurze

      Arroz con verduras y atún a la parrilla,…

  • Inne przepisy
    • Wszystko Napoje Pieczywo Przekąski Przystawki Sałatki Sosy i przetwory Zupy

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Arbuzowy Spritz

      Kompot z suszu

      Brzoskwiniowa herbata mrożona

      Grzaniec z wina śliwkowego

      Sok wzmacniający odporność z imbirem

      Zielony sok z jarmużu, selera, jabłka i gruszki

      Koktajl z buraka i malin

      Kakałko z piankowymi bałwankami

      Chlebek do odrywania z masłem czosnkowo-ziołowym

      Bułeczki dyniowe

      Focaccia z figami i rozmarynem

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Focaccia na zaczynie poolish z rozmarynem

      Chlebki pita na zaczynie poolish

      Chlebki naan z masłem czosnkowym

      Foccacia z winogronami i rozmarynem

      Zakręcone pizzerki z serem żółtym, sosem pomidorowym i…

      Kimbap z wołowiną bulgogi, jajkiem i warzywami

      Oi-sobagi – pikantne kimchi z ogórków

      Pico de gallo z arbuzem

      Ceviche z melona i awokado

      Nitamago – marynowane jajka w sosie sojowym do…

      Kanapki z focaccii z szynką parmeńską, ricottą, rukolą…

      Pieczone pierogi z pieczarkami i czarnuszką

      Krokiety z boczniakami, kimchi i serem cheddar

      Gofry ziemniaczane z pieczarkami jajkiem sadzonym

      Tatar ze śledzia z buraczkami, mango, granatem i…

      Krokiety buraczane w panko z boczniakami, kapustą pekińską…

      Placki kukurydziane z salsą paprykową

      Gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami włoskimi i miodem

      Szaszłyki z porem i krewetkami

      Grillowany camembert z żurawiną

      Sałatka Cezar z pomidorkami koktajlowymi

      Sałatka Waldorf z selerem korzeniowym i kurczakiem

      Sałatka warstwowa z tuńczykiem

      Sałatka grecka

      Sałatka makaronowa z cappelletti i szparagami

      Szparagi z burratą i migdałami

      Tajska sałatka z makaronem ryżowym, boczniakami i kolendrą

      Szaszłyki z kurczaka marynowanego w jogurcie z sosem…

      Baechu kimchi, czyli kiszona kapusta po koreańsku

      Sos tzatziki

      Lemon curd – angielski krem cytrynowy

      Sos tatarski

      Aioli z czarnym czosnkiem

      Sezamowy sos tahini

      Za’atar

      Orange curd

      Pho bo – wietnamska zupa na wołowinie z…

      Zupa z pastą miso, makaronem soba, grzybami shimeji…

      Kołduny litewskie w rosole

      Zupa krem z kukurydzy

      Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

      Ramen z czarnym czosnkiem, grzybami shiitake, smażonym tofu,…

      Jabłczanka – zupa z jabłek

      Wegański żurek z białą kiełbasą z tempehu

  • Przewodniki
    • Wszystko Berlin Bolonia Lizbona Madryt Neapol Polska Porto Praga Targi świata Tel Aviv

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Berlin na Weekend – Gdzie jeść i pić?

      Z wizytą w Acetaia Villa San Donnino, czyli…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Lizbonie

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Restaurante Ponto Final – najbardziej klimatyczna restauracja w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji w Lizbonie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      LX Factory – postindustrialna Lizbona

      Petiscos – portugalskie przekąski

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść najlepszą pizzę w Neapolu?

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Opolski Bifyj, czyli jak smakuje Opolszczyzna?

      Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out…

      Targi świata: Mercado de San Antón w Madrycie

      Targi świata: Mercado de San Miguel w Madrycie

      Targi świata: Marché Billancourt pod Paryżem

      Targi świata: Mercat Central w Walencji

      Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w…

  • Wokół stołu
    • Wszystko Dzieje się we Wrocławiu Fotografia Podsumowania Recenzje Restauracje Restaurant Week Spotkania blogerów Warsztaty Zdrowe odżywianie i diety

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      To już 5 lat!

      #PodłączSię

      OKO na Wrocław

      Wrocławscy Ulicożercy – Relacja z Festiwalu Food Trucków…

      Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy

      Kulinarna rozgrzewka przed zimą: kulisy sesji zdjęciowej Codzisw.menu…

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Kadry z ogrodu – lipiec

      To już 5 lat!

      Frittata z jarmużem i serem feta, czyli jak…

      Wyciskarka wolnoobrotowa Midea – recenzja

      Recenzja robota kulinarnego Goclever Kitchen Mate

      I Ty zostań MrChefem w swojej kuchni!

      Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

      Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w…

      Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni…

      Restaurant Week: Destynacja Woławina

      Oniryczna opowieść Marcina Jasiury o sushi w Sakana…

      Gdzie na kawę i ciasto? Przegląd najlepszych kawiarni…

      Restaurant Week: Destynacja Woławina

      Chodźmy do Restauracji Steak N’ Roll na Restaurant…

      Chodźmy do Restauracji Malarska 25 na Restaurant Week!…

      Restaurant Week w Cherry Lounge & Restaurant: jak…

      Restaurant Week w Novocaina: emocje na talerzach

      Restaurant Week w La Maddalena: bo jedzenie to…

      Restaurant Week w Pappatore: W tym szaleństwie jest…

      Restaurant Week w Vivian: lekko, pysznie i z…

      Międzynarodowy Dzień Jajka: Śniadanie z Kotliną Natury i…

      Klub Kolacyjny Barilla

      Z Codzisw.menu po boskiej stronie Wisły – Sesja…

      Nasz pierwszy wspólny piknik z CODZISW.MENU

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Fudskłer w Akcji: Gęsina na Świętego Marcina w…

      Fudskłer w Akcji: fotorelacja z pokazu gotowania: UMAMI,…

      Warsztaty Kulinarne: Norweski Dorsz Zimowy Skrei

      Mój pierwszy raz z See Bloggers

      Cheat Meal

LizbonaPrzewodnikiRestauracje

Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji w Lizbonie

Autor: Łukasz 22 sierpnia 2018
Autor: Łukasz 22 sierpnia 2018
6 Comments 0FacebookTwitterPinterestEmail

Portugalczycy kochają jeść poza domem! Plotka głosi, że kryzys w tym nadatlantyckim kraju nastał, gdy biedniejsi mieszkańcy nie mogli pozwolić sobie na 3 posiłki na mieście, lecz tylko 2. Nie wiem, w jakim stopniu ta informacja jest prawdziwa, jednak jestem w stanie w nią uwierzyć, gdyż w Lizbonie na każdej ulicy można znaleźć przynajmniej jedną, a zazwyczaj tak z 10 restauracji. Sama kuchnia portugalska jest dość specyficzna, bo z jednej strony, mając dostęp do morza i duże możliwości uprawy owoców i warzyw dania do najlżejszych nie należą. Można ją pokochać lub znienawidzić. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy, bo kuchnia portugalska zupełnie mnie oczarowała.

Portugalczycy kochają jeść tłusto i ciężko. Dowodem na to jest podawanie niemal wszystkiego à lagareiro — pieczonego w oliwie z oliwek z czosnkiem i jeszcze polaniu dodatkową jej porcją na talerzu Co by jednak nie powiedzieć, dania przyrządzone w ten sposób smakują wyśmienicie, jak choćby słynna polvo à lagareiro (pieczona ośmiornica), którą mógłbym jeść na śniadanie, obiad i kolację. Drugą ulubioną metodą gotowanie jest robienie wszystkiego frito — smażonego na głębokim oleju niczym znane krokiety z dorsza — pastéis de bacalhau, na które przepis najdziecie również na blogu. Spa w oleju zażywają wszystkie owoce morza, ryby, czy warzywa w tempurze, jak na przykład peixinhos da horta (po przepis odsyłam tutaj). Ze wszystkich ryb Portugalczycy najbardziej pokochali dorsza — bacalhau, którego można spotkać w formie suszonych solonych płatów w niemalże każdym sklepie. Ponoć (olaboga) znają na niego co najmniej 365 przepisów! Jednak wchodząc do jakiejkolwiek restauracji, znajdziemy zawsze kilka dań z różnych ryb i owoców morza. Co do tych ostatnich warto odwiedzić słynne marisqueirie, od których karta się wręcz ugina. 

Będąc w Lizbonie, odwiedziłem całkiem sporo barów i restauracji, które postanowiłem zebrać dla Was w tym małym zestawieniu. Znajdziecie tutaj nie tylko restauracje z lokalną kuchnią, której odwiedzając Lizbonę, obowiązkowo trzeba spróbować, ale także kilka innych fajnych propozycji, które będą w sam raz, gdy znudzą się Wam owoce morza. Mimo że sam uważam, że mógłbym jeść je 3 razy dziennie, to czasami przychodzi jednak ochota na coś innego.

Tak jak wspomniałem w 10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w Lizbonie, chodząc po portugalskich restauracjach, zwykle warto pamiętać o jednej regule — trzeba chodzić do restauracji, w których jedzą lokalsi, a nie turyści. Druga niepisana zasada to — tam, gdzie brudniejsza podłoga i większe nieogarnięcie, tam lepiej dają jeść. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta — w takcie ruchliwej pory lunchu lub kolacji w najlepszych lokalach nawet nie ma, kiedy sprzątać! Dobre tradycyjne portugalskie restauracje zwykle nie wyglądają wewnątrz zbyt dobrze (większość z nich to takie trochę bary mleczne), chociaż oczywiście istnieją piękne wyjątki!

Chodząc po portugalskich restauracjach, należy mieć na uwadze jeszcze jedną ważną rzecz — przystawki bywają bardzo często płatne, o czym nie zawsze informują. To niestety brzydki i nieprzyjemny zwyczaj. Ja o tym wiedziałem przed wyjazdem i nie dałem się naciąć, ale pamiętajcie o tym! Oliwa, chleb, oliwki, czy wszelkie petiscos przed posiłkiem zwykle kosztują kilka dodatkowych €. Dlatego warto zawsze zapytać przed spróbowaniem.

Time Out Market w Mercado da Ribeira

O tym miejscu wspomniałem już w poprzednim poście — Targi świata: Mercado da Ribeira i Time Out Market w Lizbonie, ale jeśli ktoś nie zauważył, to przypominam. Lizboński targ kryje w sobie fantastyczną halę gastronomiczną, w której warto zjeść w niemalże każdej restauracji. Ponad 30 lokali z kuchnią nie tylko portugalską, to prawdziwa gratka dla każdego foodie. Z pewnością nie będziecie zawiedzeni i koniecznie musicie to miejsce odwiedzić!

*
Time Out Market || Avenida 24 de Julho, Lisboa
godziny otwarcia: nd-śr: 10:00-0:00, czw-nd: 10:00-2:00

  • Wnętrze gali gastronomicznej w Time Out Market.
  • Burgery z Honorato.
  • Po lewej: salada de polvo – sałatka z ośmiornicy i smażone krewetki oraz kalmary z Monte Mar. Po prawej: ceviche z tuńczyka z orzechami laskowymi z See Me Peixaria Morderna.

Maria Catita

To bardzo schludna i ładnie urządzona restauracja z tradycyjną kuchnią portugalską. Znajduje się tuż obok katedry Sé, więc warto do niej wpaść po zwiedzaniu Alfamy. Karta jest imponująco wielka i znajdziemy tam przekrój przez całą kuchnię portugalską, m.in. cataplanę, czyli danie z ryżu i ryb, tradycyjne petiscos, czy douradę grelhadę — grillowaną w całości doradę. Wszystko jest świeże i pyszne, a obsługa szalenie sympatyczna. Cena dania głównego to około 15 €. W Maria Catita totalnie mnie oczarowała grillowana ośmiornica po azorsku — polvo assado à moda dos Açores, przypominająca moją ukochaną  polvo à lagareiro. Chrupiąca z pysznymi ziemniaczkami pieczonymi w oliwie z oliwek — rewelacja!

*
Maria Catita || Rua dos Bacalhoeiros 30, Lisboa
godziny otwarcia: pn-nd: 12:00-16:00; 19:00-00:00

  • Wnętrze restauracji Maria Catita.
  • Polvo assado à moda dos Açores, czyli grillowana ośmiornica z ziemniakami.

Os Bons Maladrons

Tę przyjemna i dość młodą restaurację położną na ulicy, którą pomyka winda — Elevador da Bica odwiedziłem z polecenia i z marszu stała się jedną z moich ulubionych. Os Bons Maladrons specjalizuje się w serwowaniu petiscos, o których pisałem więcej tutaj. To tradycyjna kuchnia portugalska z nowoczesnym twistem. Szczególnie zachwyciło mnie tutaj ceviche z tuńczyka z awokado podane ze sferycznym mojito. Próbowałem tutaj też świetnej ośmiornicy à lagareiro, krewetek z imbirem i kolendrą, czy obłędnej przystawki z portugalską kiełbaską, mango i tapenadą. Z całego serca polecam również orgazmiczny deser — czekoladowy fondant z limonką i pianką z białej czekolady. W Os Bons Maladrons znajdziemy również fajną selekcję win i kraftowych browarów. To wszystko za grosze — za przepyszną kolację dla dwóch osób, składającą się z 3 dań, przystawki, 2 kieliszków wina, piwa i deseru zapłaciłem około 45 €. Chyba nigdzie w Lizbonie nie zjecie tak tanio i tak dobrze!

*
Os Bons Maladrons || Rua da Bica de Duarte Belo 51, Lisboa
godziny otwarcia: pn-so: 19:00-2:00

  • Wnętrze restauracji Os Bons Maladrons.
  • Wnętrze restauracji Os Bons Maladrons.
  • Po lewej: ceviche z tuńczyka z awokado podane ze sferycznym mojito, krewetki z imbirem i kolendrą, ośmiornica à lagareiro. Po prawej: czekoladowy fondant z limonką i pianką z białej czekolady.

Taberna Da Rua Das Flores

To chyba jedna z najbardziej obleganych restauracji w Lizbonie. No może poza Almą i Belcanto… W Taberna Da Rua Das Flores przed porą kolacji ustawiają się gigantyczne kolejki, a jest o co walczyć, bo w tej maleńkiej restauracji znajdziemy tylko z 10 dwuosobowych stolików. Dlatego trzeba przyjść tutaj około 18, zająć miejsce w kolejce, żeby wpisać się na listę, którą otwierają dopiero o 19, a potem przyjść ponownie o wyznaczonej godzinie kolacji. I nie, nie przyjmują tutaj rezerwacji, jeśli chcielibyście wiedzieć. Jednak, gdy już uda nam się zdobyć stolik to z pewnością będziemy zadowoleni. Menu w Taberna Da Rua Das Flores zmienia się codziennie, prezentując około 10-12 dań w formie petiscos. Po usadowieniu się przy maleńkim stoliku kelner przynosi wielką tablicę z wypisanym kredą menu i czyta, co kucharz dzisiaj ugotował. Nazwy wszystkich dań są tylko po portugalsku, ale kelner stara się wytłumaczyć niejasności niewtajemniczonym. Co by nie powiedzieć, każda potrawa smakuje tutaj wyśmienicie.  W Taberna Da Rua Das Flores spróbowałem 3 petiscos, m.in. przegrzebków i rozpływającego się w ustach steka z oryginalnymi sosami, a także dwóch fenomenalnych deserów: sera koziego z miodem i migdałami oraz sernika z marakują. Smak tamtejszego chleba z doskonałą oliwą z oliwek pamiętam zaś do dzisiaj. Ceny za kolację dla dwóch osób z kieliszkiem wina i deserem kształtują się w granicach 50-70 €, ale to będą dobrze wydane pieniądze!

*
Taberna Da Rua Das Flores || Rua das Flores 103, Lisboa
godziny otwarcia: pn-so: 12:30-23:30

  • Wnętrze Taberna Da Rua Das Flores.
  • Wnętrze Taberna Da Rua Das Flores.
  • Po lewej: smażony dorsz skrei z chipsami i sosem z homarów. Po prawej: przegrzebki w boczku.
  • Po lewej: stek z sosami. Po prawej: queijo de cabra com mel e amêndoas – ser kozi z miodem i migdałami oraz sernik z marakują.

Restaurante Ponto Final

O Ponto Final dowiedziałem się o z programu Somebody Feeds Phil na Netflixie (BTW przed wyjazdem polecam Wam go obejrzeć). To restauracja położona na drugim brzegu Tagu w miasteczku Alamada, tuż obok pomnika Jezusa, patrzącego na Lizbonę. Żeby do niej dojechać, trzeba wsiąść co najmniej raz w metro, pociąg przez most 25 kwietnia i tramwaj do Cacilhas, a później jeszcze przejść znaczny kawałek. Ale czego nie robi się dla dobrego jedzenia! Ja zdecydowanie nie żałuję tej blisko 1,5-godzinnej podróży, bo Restaurante Ponto Final to najbardziej oszałamiające miejsce, w którym byłem. Stoliki położne na betonowym moście nad brzegiem Tagu, z obijającymi się falami, doskonałe jedzenie, piękne widoki, letnie słońce i po prostu odpływasz. Jadłem tutaj doskonałe krewetki i arroz de tamboril, czyli ryż z żabnicą. Ceny za posiłek dla dwóch osób kształtują się w granicach 60-90 €, ale zdecydowanie warto! Więcej o tym miejscu przeczytacie przeczytacie w osobnym artykule: Restaurante Ponto Final – najbardziej klimatyczna restauracja w Lizbonie.

*
Restaurante Ponto Final || Rua do Ginjal 72, Almada
godziny otwarcia: śr-pn: 12:00-23:00

  • Restauracja Ponto Final.
  • Restauracja Ponto Final.
  • Krewetki z patelni w soku pomarańczowym i arroz de tamboril – potrawka z żabnicy.

A Cevicheria

Inne miejsca warte uwagi to A Cevicheria, w której szef Kiko Martins serwuje peruwiańskie ceviche. Jednak bardzo trudno jest tutaj o wolny stolik i niestety rezerwacja zawczasu jest konieczna, szczególnie w trakcie sezonu. Niebanalny wystrój przyciąga jednak już z zewnątrz!

*
A Cevicheria || Rua Dom Pedro V 129, Lisboa
godziny otwarcia: pn-nd: 12:00-0:00

  • Wnętrze restauracji A Cevicheria.

A Tigelinha

To mała sympatyczna domowa restauracja, którą odwiedziłem po poleceniu przez mojego hosta. Serwują tam po prostu dobrą domową kuchnię w świetnych cenach. Jedynym problemem może być to, że mówią tam tylko po portugalsku, ale ja po kursie z rozmówek byłem w stanie się dogadać. 😉 Kolacja z winem i deserem dla dwóch osób to koszt maksymalnie 30 €, a najeść można się do syta. Idąc pod górę, w stronę Elevador do Lavra z Praça Rossio, można znaleźć wiele takich perełek. Zdecydowanie warto wybrać się w tamte okolice i zajrzeć do pierwszej lepszej knajpki.

*
A Tigelinha || Calçada Santana 62, Lisboa
godziny otwarcia: pn-nd: 12:00-15:00; 19:00-23:00

  • Wejście do restauracji A Tigelinha i podawany tam pudding jajeczny.
  • Jedna z rodzinnych restauracji w okolicy Praça Rossio. Gardupa i robalo w menu wygrywają. 😀

Richard’s Garden Restaurante

To niepozorna restauracja położona na przedmieściach w dzielnicy Olivais, tuż obok stacji metra Encarnação. Mieszkając za pierwszym razem w okolicy, zmęczeni po podróży postanowiliśmy się tam wybrać. W Richard’s Garden menu trochę przeraża, bo serwują tutaj wszystko: pizzę, sushi, dania z grilla i tradycyjną kuchnię portugalską, ale mimo tego robią to świetnie! Za posiłek składający się z gigantycznej ośmiornicy i łososia wraz z winem i przystawką zapłaciliśmy niecałe 30 €, a najedliśmy się tak, że nie można się było ruszać. 😉 Jeśli planujesz wycieczkę do Parque das Nações lub jedziesz głodny w okolice lotniska, to nie ma co dłużej zastanawiać się nad wyborem.

*
Richard’s Garden Restaurante || Circular Norte do Bairro da Encarnação 2, Lisboa
godziny otwarcia: wt-nd: 12:00-15:00; 19:00-22:30

  • Grillowana ośmiornica z warzywami w Richard’s Garden.

Sol e Pesca

Sol e Pesca to słynny bar sprzedający i podający sardynki na tysiąc sposobów. Ciekawe wnętrze i położenie w imprezowej okolicy obok Cais do Sodré sprawia, że z pewnością zajrzysz tam, choćby i przez przypadek. Oryginalne wnętrze i menu na wędce jest bardzo zachęcające! To fajne miejsce na wino ze znajomymi albo przerwę w trakcie zwiedzania.

*
Sol e Pesca || Rua Nova do Carvalho 44, Lisboa
godziny otwarcia: pn-śr: 12:00-2:00; czw-so: 12:00-4:00

  • Wystrój baru Sol e Pesca.
  • Wystrój baru Sol e Pesca.

La Piadina

La Piadina to sympatyczna włoska knajpka położona w Chiado, idealna, gdy znudzi nam się portugalska kuchnia. Podają tutaj słynne placki z prowincji Emilia-Romania we Włoszech. Cena placka to 5-7 € i spokojnie można się nim najeść. La Piadina to opcja w sam raz na lunch.

*
La Piadina || Calçada do Combro 8, Lisboa
godziny otwarcia: pn-nd: 12:00-0:00

  • Wnętrze włoskiej knajpy La Piadina.
  • Wnętrze włoskiej knajpy La Piadina.

Wurst Salsicharia Austríaca

Zwieszając Lizbonę od strony kulinarnej, można pomyśleć, że jest tutaj wszystko, także mało popularna poza krajem kuchnia austriacka. Dowodem na to jest Wurst Salsicharia Austríaca — bar, w którym serwują rewelacyjne ekologiczne kiełbaski robione na miejscu. Wurst zostało założone przez Austriaczkę, która zakochała się w Lizbonie i postanowiła tutaj zostać. Jedyną rzeczą, której brakowało jej do szczęścia były właśnie austriackie kiełbaski, więc wzięła sprawy w swoje ręce i założyła hipsterską knajpkę w fajnej okolicy tuż obok Palácio de São Bento — siedziby portugalskiego parlamentu.

*
Wurst Salsicharia Austríaca || Rua Nova da Piedade, Lisboa
godziny otwarcia: pn i śr-czw: 12:00-15:30; 18:00-22:00, so: 12:00-22:00, nd: 12:00-21:00

  • Napisy prowadzące do Wurst Salsicharia Austríaca zachęcają!
  • W oczekiwaniu na kiełbaski i jedno z dań – frankfurterki z sauerkraut (kapustą kiszoną) i erdäpfelsalat (sałatką ziemniaczaną).

Cantina

Cantina to odjechana restauracja znajdująca się w LX Factory, o którym pisałem Wam tutaj. Serwują tutaj lekką i pyszną portugalską kuchnią w niesamowitej przestrzeni w stylu vintage. Jej wnętrze to uhonorowanie fabryki Mirandela i tamtejszej stołówki, w której restaurowali się pracownicy. Cena za posiłek dla jednej osoby oscyluje w granicach 10-15 €.

*
Cantina || Lx Factory, Rua Rodrigues Faria 103, Lisboa
godziny otwarcia: wt-so: 12:00-15:00; 19:30-0:00, nd-pn: 12:00-15:00

  • Wnętrze restauracji Cantina nawiązujące do pracowniczej stołówki.
  • Wnętrze restauracji Cantina nawiązujące do pracowniczej stołówki.
  • Grillowany dorsz podany z ciecierzycą i jarmużem.

Burger Factory

To kosmicznie fajna burgerownia w LX Factory. Czaderski wystrój w klimacie z gier video i Alicji z Krainy Czarów sprawia, że zwyczajnie ma się ochotę wstąpić tutaj na lunch. Serwują tutaj naprawdę niezłe buły. W sam raz na odpoczynek od kuchni portugalskiej!

*
Burger Factory || Lx Factory, Rua Rodrigues Faria 103, Lisboa
godziny otwarcia: wt-czw: 12:00-0:00, pt-so: 12:00-2:00, nd: 12:30-19:00

  • Wnętrze Burger Factory i jeden z burgerów.

Warto również zajrzeć

Cervejaria Ramiro — to lizboński turystyczny must eat. Tutaj serwują tylko dwie rzeczy — alkohol i owoce morza na wagę bez niepotrzebnych dodatków. Ośmiornice, percebes, kraby, homary, kałamarnice, małże — tu jest wszystko. Jednak gigantyczne kolejki skutecznie mnie wystraszyły i postanowiłem sobie to miejsce darować. Podobna ideą restauracja, to leżąca tuż obok Marisqueira do Lis. Głodni owoców morza możecie tam się wybrać.

  • Homary w Cervejaria Ramiro.
  • Owoce morza w Marisqueira do Lis.

Prawdziwi foodies nie mogą sobie również odpuścić lizbońskich zdobywców gwiazdek Michelin —José Avillez i jego Belcanto oraz Almy szefa Henrique Sá Pessoa, którego stoisko notabene można znaleźć na Time Out Market. Do obu restauracji jednak trzeba robić rezerwacje z długim wyprzedzeniem, dlatego ja zostawiłem je sobie na 3 raz w Lizbonie.

LizbonaPortugaliaprzewodnikrestauracje
6 Comments 0 FacebookTwitterPinterestEmail
Łukasz

Włóczykij z mikserem w ręku. Dumny wrocławianin. Z wykształcenia inżynier, a po godzinach kucharz amator i bloger z zamiłowania. Pozytywnie zakręcony albo należałoby raczej powiedzieć zmiksowany ze mnie człowiek, bo z pewnym przyrządem kuchennym nie rozstaję się na krok (co widać na załączonym obrazku). W przyszłości marzę o założeniu własnej restauracji tudzież cukierni oraz o napisaniu książki kucharskiej, która zdobyłaby serca czytelników na całym świecie. Ponoć marzenia się spełniają, a ten blog stanowi dla mnie siłę napędową ku temu.

poprzedni post
Pastéis de Bacalhau – portugalskie krokiety z dorsza
następny post
Polvo à lagareiro – pieczona ośmiornica po portugalsku

Zobacz również

Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

Gdzie zjeść w Trójmieście? Kulinarny przewodnik po Gdańsku,...

Co trzeba zobaczyć? Alternatywny przewodnik po Porto i...

Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni...

10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w...

Gdzie zjeść? Najlepsze restauracje, kawiarnie i lodziarnie w...

10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w...

Targi Świata: Shuk Ha’Carmel w Tel Avivie

Gdzie zjeść? Przegląd najlepszych restauracji, barów i kawiarni...

10 rzeczy, które każdy foodie musi zrobić w...

6 Comments

Marek 19 lutego 2021 - 20:29

Bardzo ciekawy wybór i świetne recenzje. Jedna rada: żeby dostać się do Ponto Final wystarczy kilka minut promem z Cais do Sodre i potem 900 metrów spacerem wzdłuż brzegu 🙂

Odpowiedź
Łukasz 21 lutego 2021 - 20:25

Słuszna uwaga! Ja o tym promie trochę zapomniałem, a że poruszanie się po wodzie nie jest moją ulubioną formą transportu, jakoś wyparłem to z pamięci. 😉 Ale faktycznie warto o tym wspomnieć w przewodniku. 🙂

Odpowiedź
Dorota 10 lutego 2022 - 12:40

Kupilam bilety i oczywiście jako pierwsze co robię w kwestii planowania, to wchodzę na Twój blog ❤ a powiedz, czy jest coś, co byłoby charakterystyczne dla Portugalii w kwestii „fast foodu”? Albo coś, z czego Ty korzystałeś i możesz polecić? Żeby złapać coś na szybko podczas zwiedzania? Dzieki z góry:) pozdrawiam!

Odpowiedź
Łukasz 10 lutego 2022 - 14:26

Ach jak miło czytać takie słowa! ❤ Mam nadzieję, że mój przewodnik trochę się przyda i sprawi, że jeszcze bardziej Lizbona Ciebie urzeknie. 🙂 Ogólnie Portugalia za bardzo nie słynie z fast-foodu i jedzenia w biegu. Tam posiłki należy celebrować i przede wszystkim na szybko można zjeść wszelkie słodkości w kawiarniach i z tego głównie korzystałem – przerwa na kawę, ciasto i w drogę. 🙂 Ale jeśli chcemy zjeść coś wytrawnego, to na pewno mogę polecić bifanę, czyli prostą kanapkę z duszoną w czosnku, winie i paryce wieprzowiną (jest serwowana w większości kawiarni i można ją zabrać na wynos) oraz pastéis de bacalhau, czyli krokiety z dorsza – nie są one może typowym street-foodem, ale można znaleźć miejsca, które serwują je na wynos (głównie pod turystów). Bardzo mi smakowały w Casa Portuguesa do Pastel de Bacalhau – były nadziane ciągnącym się serem – pycha! Poza tym Portugalia słynie z kanapek, które są też dostępne w większości lokali w godzinach przedpołudniowych. Ale mimo wszystko polecam nawet na chwile przysiąść w barze i zamówić kilka prostych petiscos, czyli portugalskich przystawek. Są one serwowane szybko, bo nie wymagają specjalnego przygotowania i można zawsze napić się wina przed wyruszeniem w dalszą drogę. 😉

Odpowiedź
Dorota 10 lutego 2022 - 23:38

Dzięki ❤ dam znać jak wrócę,czy jeszcze cos fajnego, poza Twoimi rekomendacjami znalazłam. No i czy przebili moją ośmiornicę 😉 aczkolwiek teraz po Twoim wpisie juz tylko myślę o niej i tych pieczonych ziemniaczkach:)

Odpowiedź
Łukasz 11 lutego 2022 - 10:43

Koniecznie! Bo ja planuję jeszcze do Portugalii wrócić, więc na pewno nowe polecajki się przydadzą. 🙂 Haha, no ta ośmiornica z ziemniaczkami to jest mistrzostwo! ❤

Odpowiedź

Zostaw komentarz Anuluj odpowiadanie

Zapamiętaj moje imię, adres e-mail oraz stronę

CZEŚĆ!

CZEŚĆ!

NAZYWAM SIĘ ŁUKASZ

I MIKSUJĘ TUTAJ SPECJALNIE DLA CIEBIE! ROZGOŚĆ SIĘ WYGODNIE I CZUJ SIĘ JAK U SIEBIE. MAM NADZIEJĘ, ŻE WSPÓLNE GOTOWANIE SPRAWI NAM DUŻO RADOŚCI. :)

ZNAJDŹ MNIE NA FACEBOOKU

ZNAJDŹ MNIE NA FACEBOOKU

KUP E-BOOK I WESPRZYJ UKRAINĘ!

Kocioł - Dolnośląski Magazyn Kulinarny

PISZĘ DLA

Kocioł - Dolnośląski Magazyn Kulinarny

Read in your language

ZNAJDŹ PRZEPIS

POPULARNE POSTY

  • 1

    Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

  • 2

    Sernik jagodowy na zimno „Leśna Polana”

  • 3

    Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

  • 4

    Spring rolls

  • 5

    Pavlova z mango i pistacjami

  • 6

    Sernikowe entremets z mango i marakują

OSTATNIE POSTY

  • Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem po koreańsku

  • Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

  • Karpatka

  • Praga na Weekend — Gdzie zjeść w Pradze?

  • Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

ARCHIWUM

ZNAJDZIESZ MNIE NA

Przepisy kulinarne
  • Facebook
  • Instagram
  • Email
  • O mnie
  • Współpraca
  • Publikacje
  • Portfolio
  • Kontakt

Copyright ©2014-2022 food²: Łukasz Majchrowski All Rights Reserved.


Wróć do początku
food²
  • Diety
    • Wszystko Bez cukru Bez glutenu Bez nabiału Paleo Wegańska Wegetariańska

      Bibimbap – mieszany ryż z warzywami i jajkiem…

      Yachaejeon – koreański naleśnik z warzywami

      Karpatka

      Makaron z pieczonymi pomidorami i serem ricotta salata

      K-fries – frytki z batatów po koreańsku z…

      Ciasteczka wielkanocne z czekoladowymi jajeczkami

      Mazurek z pistacjami i białą czekoladą

      Sernik z solonym karmelem

      Skyrnik na zimno z mango

      Karobowy budyń jaglany

      Wegańska tarta czekoladowa

      Domowe batoniki wieloziarniste

      Chleb czystoziarnisty (chleb zmieniający życie)

      Pudding z kaszy kukurydzianej z sosem jeżynowym

      Brzoskwiniowa herbata mrożona