Melon z jamón serrano i grillowanym serem halloumi

piątek, 10 sierpnia 2018

Przepis na prosciutto e melone, czyli melona zawiniętego w szynkę parmeńską poznałem wiele lat temu we Włoszech. Totalnie wtedy przepadłem. Kawałki słonej suszonej szynki zawinięte w słodkiego melona są wręcz zniewalające. Tego lata przypomniałem sobie o tej prostej przekąsce i postanowiłem ją zaserwować z hiszpańską szynką  jamón serrano i grillowanym cypryjskim serem halloumi. To trio polecam zarówno jako prostą przystawkę do lampki wina lub jako podstawę do sałatki. Wystarczy dorzucić liście szpinaku, czy rukoli, skropić oliwą i lekkie danie gotowe.


*

SKŁADNIKI

na 8 porcji


  • 1 melon
  • 8-10 plastrów jamón serrano lub prosciutto
  • 200 g sera halloumi

*

PRZYGOTOWANIE


Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na patelni przez około 2 minuty z każdej strony. Melona pokrój w grube półksiężyce i zawiń w szynkę. Na wierzch ułóż grillowane kawałki sera halloumi. Podawaj z lampą ulubionego wina.

*

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze