Tort bezowy z owocami lata

niedziela, 12 sierpnia 2018


Tradycyjnie każdego roku w środku lata piekę bezę Pavlovę ze wszystkimi najlepszymi w tym okresie owocami. Maliny, jeżyny, porzeczki i borówki aż się proszą, żeby ukryć je w pierzynce z bitej śmietany i umieścić na chrupiącej bezie z piankowym wnętrzem. W tym roku postanowiłem pójść o krok dalej i upiec ogromny tort bezowy przełożony skarbami lata. Po przygotowaniu dla Was serii portugalskich przepisów, o których już niebawem zostało mi mnóstwo białek, które trzeba było jakoś wykorzystać. Jako zwolennik idei no waste uważam, że najlepszym na to sposobem jest zrobienie bezy! Czy nie uważacie tego za słuszne podejście? :D Ten słodki tort bezowy, skrywający w sobie najlepsze owoce to deser marzenie: chrupiąca z wierzchu beza kryje piankowe nadzienie, a do tego lekka bita śmietana i to, co w tym okresie najcudowniejsze — delikatnie kwaśne maliny, jeżyny i porzeczki, które cudownie równoważą smak słodkiego deseru. Absolutny must bake lata. :) Ja bym nie dał się dłużej kusić? Kto pobija rekord na największy tort bezowy razem ze mną? :D



*

SKŁADNIKI

na duży tort bezowy dla 10-12 osób


Bezowe blaty:
  • 15 białek (ok. 525 g)
  • 750 g cukru
  • duża szczypta soli
  • 3 łyżeczki octu winnego
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Bita śmietana:
  • 1 l śmietany kremówki 36 %
  • 200 g sera mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyża cukru pudru z wanilią

Dodatkowo:
  • 750 g ulubionych owoców

*

PRZYGOTOWANIE



Bezowe blaty

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (na początku łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny. Gotową pianę wyłóż na 3 blachy pokryte papierem do pieczenia z uprzednio narysowanymi okręgami o średnicy ok. 25 cm, zostawiając sporą przerwę od boków blachy (beza urośnie). Ubite białka wyrównaj za pomocą szpatułki tak, aby wierzch i boki były płaskie. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez 70-80 minut. Gotowe blaty na tort bezowy ostudź w lekko uchylonym piekarniku. Jeśli nie masz termoobiegu, bezy możesz również upiec osobno, dzieląc ilość składników na 3 porcje i pamiętając, aby ubijać je przed samym pieczeniem. (Mój piekarnik radzi sobie np. z dwoma blachami jednocześnie, a trzecią piekę osobno).

Bita śmietana

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z serem mascarpone i cukrem pudrem. Podziel ją na 3 porcje. 

Tort bezowy przełóż bitą śmietaną przed samym podaniem!
Pierwszy upieczony i wystudzony blat bezowy posmaruj bitą śmietaną i ułóż część owoców. Przykryj drugim blatem i czynność powtórz. Wierzch tortu bezowego również posmaruj bitą śmietaną i udekoruj owocami.


*







Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

8 komentarze

  1. Tort na prawdę robi wrażenie <3 Faktycznie, taka ilość białek aż się prosiła by przygotować z niej takie cudo. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło :3 Czasami ciężko taką ilość jest uzbierać, więc to był idealny moment :D

      Usuń
  2. wow, wygląda tak elegancko, i jak pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń