
SKŁADNIKI
- 500 ml wina muscat (lub innego słodkiego białego wina musującego)
- 500 g jogurtu greckiego
- 400 g jeżyn
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1 cytryny
- 6 łyżeczek żelatyny
PRZYGOTOWANIE
- Trzy łyżeczki żelatyny wsyp do garnuszka, wlej 3 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na moment do napęcznienia, a następnie wlej 3 łyżki wrzątku i wymieszaj w nim dokładnie żelatynę. Żelatynę wlej do wina i dokładnie ją w nim rozprowadź. Jeśli wino zacznie się pienić, odstaw je do momentu, aż piana opadnie.
- Jeżyny ułóż w okrągłej silikonowej formie o średnicy 28 cm z otworem, ustawiając ją na stabilnym podłożu i zalej galaretką z wina. Formę z terriną wstaw do lodówki na 1-2 godzin, aż częściowo stężeje.
- Z kolejną porcją żelatyny postąp analogicznie. Następnie wlej ją do jogurtu greckiego i zmiksuj całość blenderem. Dodaj otartą skórkę pomarańczową oraz cukier puder i zmiksuj ponownie. Jogurt wylej na stężałą winną galaretkę.
- Deser wstaw z powrotem do lodówki na 2-3 godziny, aż całkowicie stężeje. Następnie terrinę wyjmij na talerz i podawaj, najlepiej z lampką schłodzonego wina obok. (Jeśli używasz formy silikonowej, to z wyjęciem nie będzie najmniejszego problemu, formę szklaną zaś należy wstawić na chwilę do ciepłej wody, aby galaretka delikatnie rozpuściła się na ściankach).
4 komentarze
Drink w formie deseru? Dobry pomysł xD
Co nie? 😀
Ciekawy przepis. Wypróbuję ?
Gorąco polecam 😉