Arroz doce - ryż na mleku

niedziela, 2 września 2018

Arroz doce kojarzy mi się bardziej z kuchnią hiszpańską. Głównie dlatego, że gdy mieszając w Walencji, kupowałem ten deser gotowy w pobliskim markecie czasami nawet po kilka razy w tygodniu. Arroz con leche, bo tak brzmi jego hiszpańska nazwa (portugalska w tłumaczeniu to po prostu słodki ryż), również często gotowałem sam z tradycyjnej odmiany ryżu bomba, której używa się do paelli. To był cudowny, kremowy i tak błogi deser, o którym trudno zapomnieć. W Portugalii do arroz doce wykorzystuje się głównie odmianę ryżu carolino, o podobnych krótkich i okrągłych ziarnach. W Polskich warunkach można śmiało wykorzystać popularny ryż do risotto. Co wyróżnia arroz doce od rodzimego ryżu na mleku? Przede wszystkim powolne gotowanie deseru w mleku aromatyzowanym cynamonem, skórką cytrynową i wanilią. Dodatkowo na sam koniec gotowania dodaje się tłustą śmietankę lub mleko skondensowane, które sprawiają, że arroz doce jest niebiańsko kremowy. Te błogi pudding polecam podać po dobrej kolacji. Będzie idealnym zwieńczeniem uczty! ;)


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

  • 1 szklanka okrągłego ryżu, jak do risotto
  • 2,5 szklanki pełnotłustego mleka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 skórka z niewoskowanej cytryny
  • 1 laska cynamonu
  • 1 laska wanilii
  • mielony cynamon do podania


*

PRZYGOTOWANIE


Do rondelka wlej mleko, dodaj obraną skórkę z cytryny, laskę cynamonu i przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotuj na małym ogniu, aż mleko się zagotuje. Następnie wyjmij przyprawy lub przecedź mleko przez sito. Ryż opłucz, wsyp do mleka i dodaj cukier. Gotuj go powoli, cały czas mieszając. Po około 30 minutach powinien stać się al dente. Wlej kolejno śmietanę i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż powstanie gęsty pudding. Gotowy arroz doce możesz odstawić do schłodzenia w lodówce lub podawać na gorąco, posypując go mielonym cynamonem.

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze