3,K
Wegański mielony? Ależ to żaden problem, by odtworzyć jednego z popularniejszych kotletów w formie roślinnej, który posmakuje nawet mięsożercom. Naprawdę! Poczciwy mielony nie tylko musi być przygotowany z mięsa, bo przy użyciu odpowiednich przypraw z kalafiora i kaszy jaglanej możemy wyczarować wspaniałe kotlety z chrupiącą panierką i to nawet w beztłuszczowej wersji, bo pieczone w piekarniku! Gorąco polecam do niedzielnego obiadu z suróweczką i ziemniaczkami, czy nawet do burgerów! Pssst… mielone kalafiorowe możecie zrobić również w wersji bezglutenowej. Wystarczy bułkę tartą zamienić na drobną kaszkę kukurydzianą.
SKŁADNIKI
- 1 kalafior
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- ½ szklanki bułki tartej lub kaszki kukurydzianej (w wersji bezglutenowej) + do podsypania
- 1 szklanka bulionu z warzyw
- 1 cebula
- 1 mały pęczek koperku lub natki pietruszki
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki majeranku
- chlust oleju lub oliwy do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w bulionie do miękkości. W tym czasie na oleju usmaż na złotobrązowo drobno posiekaną cebulę. Kalafiora zetrzyj na tartce lub podziel na różyczki i zmiksuj za pomocą blendera albo malaksera. Połącz go z usmażoną cebulą i ugotowaną kaszą jaglaną i dodaj wszystkie przyprawy, bułkę tartą, posiekaną natkę lub koperek. Masę zagnieć i przypraw solą oraz pieprzem do smaku.
- Ulep kotlety formując zwilżonymi olejem dłońmi kule i lekko je spłaszczając. Następnie obtocz je w dodatkowej porcji bułki tartej i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w 200°C, obracając je w połowie czasu na drugą stronę. Kotlety możesz również usmażyć na oleju, jednak pieczone będą bardziej dietetyczne, a równie smaczne.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
2 komentarze
Czasami mnie zastanawia jak ludzie wpadają na takie pomysły dań. Mielony z kalafiora, kto by pomyślał. Koniecznie muszę to sprawdzić. 🙂
Chyba z niemal kazdego warzywa z połączenia z kaszą da się wyczarować wegańskie kotlety. Kwestia odpowiednich przypraw i pyszna alternatywa gotowa 😉 Polecam wypróbować 😉