SKŁADNIKI
Polędwiczki:
- 600 g polędwiczek wieprzowych
- 1 łyżka świeżego rozmarynu
- pieprz ziarnisty, np. czerwony
- sól morska
- klarowane masło
Purée marchwiowe:
- 4 marchewki
- 1 łyżeczka masła
- 2 cm świeżego imbiru
- 50 ml śmietany kremówki 36 %
- sól
Purée gruszkowe:
- 4 gruszki
- 1 łyżka masła
- 1 gałązka rozmarynu
- 100 g sera mascarpone
- szczypta gałki muszkatołowej
- pieprz
- sól
- garść jeżyn do podania
- świeże zioła do podania
PRZYGOTOWANIE
Polędwiczki
- Polędwiczki umyj, pozbaw błonek, a następnie pokrój na plastry. Natrzyj je solą morską, świeżo mielonym pieprzem i posiekanym rozmarynem. Odstaw na pół godziny.
- Przed samym podaniem na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła i wrzuć polędwiczki. Przysmaż je na złoto z obu stron (po ok. 1-2 min). Gotowe polędwiczki wykładaj na gotowe purée z marchwi oraz gruszki i podawaj z jeżynami i świeżymi ziołami.
Purée marchwiowe
- Marchew umyj, obierz i pokrój na duże kawałki. Ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i zmiksuj na gładkie purée z odrobiną masła, śmietany i świeżo otartego imbiru.
Purée gruszkowe
- Gruszki umyj, obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gałązkę rozmarynu oraz gruszki. Smaż powoli, aż gruszki zmiękną. Następnie wyjmij gałązkę rozmarynu, a gruszki zmiksuj na gładnie purée z serem mascarpone. Przypraw gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem do smaku.
2 komentarze
Pyszna propozycja :)pozdrawiam 🙂
Bardzo dziękuję 🙂