Terrina na cydrze z owocami lata

piątek, 14 września 2018

Terrina to chyba jeden z moich ulubionych deserów. Soczyste letnie owoce zanurzone w lekko winnej galaretce. To proste, szybkie i pyszne zarazem! Terrinę najczęściej przygotowuję na białym winie, jednak tym razem postanowiłem wykorzystać cydr jabłkowy. Najlepiej wybrać ten słodki, wtedy galaretka nie będzie wymagała dodatku cukru. Wystarczy słodycz cydru i owoców. Tę terrinę polecam przygotować na zakończenie lata. Dzięki temu na długo zapadnie nam w pamięć! ;)


*

SKŁADNIKI

na formę na babkę o średnicy ok. 24 cm


  • 750 ml cydru
  • 1 kg sezonowych owoców (np. arbuz, morele, borówki, jeżyny, maliny)
  • 1-3 łyżek cukru
  • 6 łyżeczek żelatyny
*

PRZYGOTOWANIE


Do rondelka wlej cydr, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 6 łyżek zimnej wody i wymieszaj. Odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej część gorącego cydru i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu. Odstaw do wystudzenia.

Wszystkie owoce umyj i osusz. Większe jak na przykład morele i arbuz pokrój na kawałki. Owoce delikatnie ułóż w nieprzywierającej formie na babkę. Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje. Przed wyjęciem formę należy wstawić na moment do ciepłej wody, aby galaretka delikatnie rozpuściła się na ściankach Następnie terrinę wyłóż na paterę lub talerz i podawaj.

*



Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

5 komentarze

  1. Deser fantastyczny ale ten arbuz to też szał! Taka cienka skórka?? :D Musiał być bardzo słodki i soczysty :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nooo ten arbuz to był miodzio <3 Rzadko takie okazy się trafiają ;)

      Usuń
  2. Piękny ten arbuz. Sama próbowałam zrobić podobnie jednak zakup owoców z pewnego marketu nie był najlepszym pomysłem. Owoce bez smaku zupełnie :(

    OdpowiedzUsuń