
SKŁADNIKI
- 750 ml cydru
- 1 kg sezonowych owoców (np. arbuz, morele, borówki, jeżyny, maliny)
- 1-3 łyżek cukru
- 6 łyżeczek żelatyny
PRZYGOTOWANIE
- Do rondelka wlej cydr, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 6 łyżek zimnej wody i wymieszaj. Odstaw na chwilę do napęcznienia. Następnie wlej część gorącego cydru i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu. Odstaw do wystudzenia.
- Wszystkie owoce umyj i osusz. Większe jak na przykład morele i arbuz pokrój na kawałki. Owoce delikatnie ułóż w nieprzywierającej formie na babkę o średnicy ok. 24 cm. Zalej następnie przestudzoną galaretką i wstaw do lodówki na przynajmniej 12 godzin, aż stężeje.
- Przed wyjęciem formę należy wstawić na moment do ciepłej wody, aby galaretka delikatnie rozpuściła się na ściankach Następnie terrinę wyłóż na paterę lub talerz i podawaj.
6 komentarzy
Fajne zakończenie lata 🙂
Też tak właśnie myślę 😉
Deser fantastyczny ale ten arbuz to też szał! Taka cienka skórka?? 😀 Musiał być bardzo słodki i soczysty 😀
Nooo ten arbuz to był miodzio <3 Rzadko takie okazy się trafiają 😉
Piękny ten arbuz. Sama próbowałam zrobić podobnie jednak zakup owoców z pewnego marketu nie był najlepszym pomysłem. Owoce bez smaku zupełnie 🙁
Dlatego polecam nie kupować owoców w marketach, tylko od lokalnych sprzedawców 😉 Zaufany zieleniak jest najlepszą opcją 🙂