SKŁADNIKI
Kruchy spód:
- 220 g mąki orkiszowej (lub pszennej)
- 30 g cukru pudru
- 150 g zimnego masła
- 1 żółtko
- szczypta soli morskiej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 30-60 ml mleka
Bita śmietana:
- 250 ml śmietany kremówki 36 %
- 50 g cukru pudru
- cynamon do posypania
Nadzienie dyniowe:
- 1 kg dyni
- 3 jajka
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 125 ml śmietany kremówki 36 %
- 100 g masła
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
PRZYGOTOWANIE
Kruchy spód
- Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko.
- Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy na tartę (o średnicy około 26 cm), a następnie wyłóż nim formę posmarowaną uprzednio masłem i posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na godzinę do lodówki.
Nadzienie dyniowe
- Dynię przekrój na pół, oczyść z nasion i pokrój na plastry. Ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz do miękkości, ok. 30-40 minut. Następnie wyjmij i ostudź.
- Upieczone kawałki dyni oddziel od skórki i zmiksuj na purée. Następnie wbij jajka, wsyp cukier, wlej kremówkę, dodaj pokrojone na kawałki masło i wszystkie przyprawy. Zmiksuj ponownie, aż powstanie gładka masa o jednolitej konsystencji.
- Z lodówki wyjmij kruchy spód, wylej nań nadzienie i wyrównaj szpatułką. Tartę dyniową wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50-60 minut. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Przybranie
- Przed podaniem śmietanę kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Za pomocą szprycy wyciśnij bitą śmietanę na ostudzony placek i posyp go cynamonem. Gotową tartę dyniową przechowuj w lodówce lub podawaj od razu.