Snickers z daktyli i fasoli

czwartek, 8 listopada 2018

Jeśli śledzicie mojego bloga wystarczająco długo, to wiecie, że mam ogromną słabość do orzeszków ziemnych, a przede wszystkim do masła orzechowego. Nie bez powodu Snickers był zawsze moim ulubionym batonikiem, haha. Jako że moje postanowienie niejedzenia słodyczy coraz bardziej podupada, postanowiłem ratować się zdrowszymi zamiennikami. I tutaj właśnie z pomocą przyszedł Snickers z daktyli i fasoli! Nierzadko raczyłem się podobnym deserem w różnych cukierniach, serwujących fit wypieki, ale tym razem postanowiłem przygotować całą blachę w domu i podzielić się z Wami spontanicznie wymyślonym przepisem. ;) Swojego Snickersa przygotowałem z 3 warstw, nawiązując do popularnego batona: fasolowego nugatu z mlekiem kokosowym, masłem orzechowym i wanilią, karmelem z daktyli z orzeszkami ziemnymi i czekoladą bez cukru. To pełnowartościowy deser bez ściemy, którym można się zajadać bez wyrzutów sumienia (no prawie, bo do nisko kalorycznych to on nie należy). Niemniej jednak kawałkiem takiego fasolowego Snickersa można się najeść i dostarczyć składników odżywczych. Oczywiście nie smakuje on identycznie (chociaż jest przepyszny), ale stanowi fajną alternatywę, którą można dać się oszukać.

Mówiąc o zdrowym odżywianiu, mam dla Was jeszcze małą niespodziankę! Ostatnio walczę ze sobą, żeby ograniczyć ilość pitych kaw za pomocą yerba mate. Czy jako totalnemu kawoholikowi mi się to uda? Nie wiem, lecz nabyłem swój pierwszy yerba mate zestaw w sklepie Bee.pl i póki co jestem całkiem zadowolony. Ta peruwiańska herbata fajnie nakręca do życia, powodując jednak mniej skutków ubocznych niż kawa i w gruncie rzeczy lepiej działa na nasz organizm. Dzisiaj o yerbie nie chcę się jednak rozgadywać, może po testach, ale zapraszam Was do tego samego. W Bee.pl do końca roku możecie nabyć swój własny zestaw ze zniżką -10% na hasło YERBA10, no i dodatkowo znajdziecie tam wszystkie składniki potrzebne do przygotowania Snickersa z daktyli i fasoli. ;)


*

SKŁADNIKI


Fasolowy nugat:
  • 2 puszki białej fasoli
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 100 g suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżeczki agaru lub żelatyny

Karmel z daktyli:
  • 200 g daktyli
  • 50 ml oleju kokosowego
Dodatkowo:
  • 200 g orzechów ziemnych
  • 200 g czekolady (polecam bez cukru)

*

PRZYGOTOWANIE


Fasolowy nugat

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na kwadrans. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz pod bieżącą wodą. Wrzuć do kielicha blendera. Mleko kokosowe zagotuj wraz z agarem w rondelku. Gotuj kilka minut, aż płyn zgęstnieje. (W przypadku użycia żelatyny: rozprowadź ją najpierw w 3 łyżeczkach zimnej wody, a następnie wlej 3 łyżki wrzątku i wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj do reszty składników). Mleko kokosowe wlej do kielicha blendera. Dodaj ekstrakt waniliowy, odsączone z wody daktyle oraz masło orzechowe. Całość zmiksuj na gładką masę. Foremkę o wymiarach ok. 20 x 30 cm pokryj papierem do pieczenia. Wylej gotowy fasolowy nugat, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na minimum godzinę, aż lekko stężeje.

Karmel z daktyli

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Gdy będą już miękkie, wrzuć je do kielicha blendera wraz z olejem kokosowym i zmiksuj na gładką masę. Daktylowy karmel na lekko stężały fasolowy nugat. Wierzch posyp orzechami ziemnymi i całość wyrównaj szpatułką. 

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i polej nią wierzch ciacha. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed krojeniem wyjmij Snickersa na 30 minut. Następnie posłuż się nożem zanurzonym we wrzątku i pokrój go w paski, formując batonik. Gotowe Snickersy z daktyli i fasoli można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Snickersa z daktyli i fasoli możesz również najpierw pokroić, a potem polać czekoladą (potrzebne jej będzie ok 400 g), układając batoniki na kratce. Będzie wtedy bardziej realistyczny. ;)

*


Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze