SKŁADNIKI
Pączki na piwie:
- 500 g mąki chlebowej
- 100 g brązowego cukru
- 1 saszetka drożdży instant lub 20 g świeżych
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml ciemnego piwa
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 żółtka
- 1 płaska łyżeczka soli
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- 100 ml piwa miodowego
Karmelizowany bekon:
- 200 g surowego boczku w plastrach
- 50 ml syropu klonowego
PRZYGOTOWANIE
Pączki na piwie
/wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/
- Składniki suche: mąkę, cukier, drożdże instant oraz sól dokładnie wymieszaj. (W przypadku świeżych drożdży rozetrzyj je najpierw z łyżką cukru, aż staną się płynne, kolejno dodaj łyżeczkę mąki i wymieszaj. Odstaw je na kwadrans, a następnie dodaj do reszty składników). Kolejno wlej piwo, roztopione i przestudzone masło, wbij żółtka i dodaj śmietanę. Ciasto najpierw wymieszaj łyżką, a następnie zacznij zagniatać rękoma. Możesz również się wspomóc mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Ciasto należy wyrabiać około 10 minut. Powinno być miękkie i elastyczne. Gotowe ciasto na pączki odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie, a następnie rozwałkuj na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki o średnicy ok. 6-7 cm wytnij z niego okręgi. Kieliszkiem o średnicy ok. 2 cm wytnij zaś dziurki. Pączki następnie odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Pamiętaj, aby przykryć je ściereczką, żeby nie wyschły.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Gdy osiągnie on 180-190°C, zacznij smażyć pączki. Wrzucaj po 2-4 pączków na raz, pamiętając, że podczas smażenia podwoją one objętość. Pączki smaż przez około 2 minuty z każdej strony, aż staną się złotobrązowe, a następnie odsącz je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Karmelizowany bekon
- Plastry bekonu ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po ok. 10 minutach obróć je na drugą stronę. Gdy większość tłuszczu się wytopi, odsącz je na papierowym ręczniku.
- Kolejno przygotuj czysty arkusz papieru, a plastry bekonu posmaruj obficie syropem klonowym. Piecz je jeszcze przez około 5 minut, aż staną się ciemno-brązowe. Odstaw do przestudzenia, a następnie połam na mniejsze kawałki.
Lukier
- Piwo wlej do rondelka i gotuj przez 10-15 minut, aż ilość płynu zredukuje się o połowę. Następnie wlewaj je powoli do cukru pudru, aż uzyskasz pożądaną gęstość lukru.
- Gotowe pączki zanurzaj w lukrze i od razu udekoruj kawałkami karmelizowanego bekonu.
18 komentarzy
Świetny pomysł! 🙂
Zapraszam na mojego bloga! 🙂
Dzięki wielkie! 😉
Z tym bekonem to po prostu mistrzostwo 😀
Miło mi to słyszeć 😀
I jak postępować ze świeżymi drożdżami? Przecież tak się nie uda dodając po prostu do mąki i cukru .. o.o
Akurat te pączki przygotowałem wyjątkowo z drożdży instant i zapomniałem dopisać. Oczywiście ze świeżych robimy rozczyn. W tym przepisie wystarczy utrzeć drożdże z cukrem, aż staną się płynne i dodać trochę mąki. Już uaktualniłem przepis.
o kurka! toć to istnie szaleństwo, no bardzo ciekawi mnie smak 😀
Koniecznie musisz w takim razie spróbować 😉 Są pycha! ;D
Ciekawe połączenie 🙂 O pączkach na piwie słyszałam, ale lukier piwny z boczkiem bardzo mnie kusi 🙂 Jadłam kiedyś ciasteczka ze skwarkami i były bardzo smaczne.
Szpyrki też znam, w końcu to klasyczne polskie ciasteczka i skoro Tobie one smakowały to z tymi ciasteczkami na pewno również się polubisz 😉
Od dzisiaj jadam pączki tylko z bekonem, świetna sprawa 🙂
Takie podejście to ja rozumiem 😀
czy syrop klonowy można zastąpić miodem?
Tak, spokojnie 😉
Czy można spróbować smażyć na smalcu? 😀
Oczywiście, na smalcu ponoć są najlepsze. Ja jednak nie przepadam smażyć ich w ten sposób w domu, bo później długo trzeba wietrzyć. 😉
Te pączki są genialne! Zachwyt w rodzinie!
Dziś wracam do przepisu by ponownie je przygotować! 🙂
Ach! Jak miło mi to czytać! 🙂 Cieszę się przeogromnie, że pączki zdobyły u Ciebie takie uznanie! ❤️