
SKŁADNIKI
- 1 dynia piżmowa
- 30 g masła (w wersji wegańskiej można użyć oleju kokosowego)
- garść świeżych listków szałwii
- garść orzechów włoskich lub migdałów
- gruboziarnista sól morska
PRZYGOTOWANIE
- Dynię przekrój na pół i oczyść z pestek. Ponacinaj ją w środku do ¾ wysokości, tworząc plastry i nie przecinając skóry.
- Masło stop w rondelku i za pomocą pędzelka posmaruj wnętrze dyni, pozwalając mu wsiąknąć do środka. Następnie ułóż listki szałwii i powkładaj je pomiędzy plastry.
- Dynię posyp gruboziarnistą solą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30-40 minut do miękkości. Upieczoną dynię posyp posiekanymi orzechami i podawaj od razu.
6 komentarzy
Pieczona dynia smakuje rewelacyjnie 🙂
Zdecydowanie! 😀
dzień dobry : ) czym najlepiej wydrążyć te kanaliki? dynia jest tak twarda, że nożem było mi trudno- ma Pan może jakiś cwany sposób?:)
Dzień dobry! 🙂 Niestety nie ma dla Pani dobrej wiadomości, ponieważ robiłem to po prostu cienkim i ostrym nożem. 🙁 Jeśli jednak dynia jest bardzo twarda, to można ją najpierw podpiec przez jakieś 10-15 minut, aby zmiękła, a dopiero potem naciąć i posmarować masłem. Powinno być tak łatwiej. 😉
Dziękuję za przepis, dynia wyszła doskonała. Zamiast szałwii dodałam świeży tymianek, pasował świetnie. Mąż powiedział, że to jedna z lepszych potraw jakie w życiu jadł 🙂
Cześć Kasiu, dziękuję za tak miłe słowa! Wspaniale czytać taką rekomendację. 🙂 Tymianek również świetnie pasuje, jak i wiele innych ziół, więc można tę potrawę dowolnie modyfikować. 🙂