3,2K
W te Święta łamię konwencję i proponuję kolejną bożonarodzeniową babę! W dodatku w bardzo zimowej odsłonie z makiem, pomarańczami i polewą czekoladową. Ta babka jest super prosta w przygotowaniu i wystarczy zaledwie kilka minut, żeby ją ukręcić, a potem hop do piekarnika. Wystudzoną można polać ulubioną czekoladą, najlepiej gorzką, która fajnie komponuje się z pomarańczami. Uważam, że Boże Narodzenie nie może się obyć bez ciast z makiem, a taka babka może być fajnym dopełnieniem. 😉
SKŁADNIKI
Babka makowa:
- 200 g masła + do posmarowania formy
- 200 g cukru
- 6 jajek
- 300 g mąki pszennej + do posypania formy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g niebieskiego maku
- skórka otarta z 2 niewoskowanych pomarańczy
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE
- Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem za pomocą miksera na puch. Następnie zacznij wbijać po jednym jajku, nie przerywając ubijania.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do reszty masy. Wsyp mak, dodaj otartą skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt waniliowy. Zmiksuj ponowie do połączenia składników.
- Formę na babkę o średnicy 20-23 cm posmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Babkę piecz przez 50-60 minut do suchego patyczka. Wyjmij i odstaw do wystudzenia.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?
Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square
3 komentarze
Witam ? Czy mak musi być wcześniej zmielony? ?
Nie, nie musi 😉
Uwielbiamy jak potem ten niezmielony mak fajnie chrupie <3