Ciasto klementynkowe bez mąki

piątek, 7 grudnia 2018

Jaki zapach kojarzy się Wam najbardziej ze Świętami? Cynamon i inne korzenne przyprawy, migdały i marcepan, a może mandarynki? Ja, gdy tylko czuję, że ktoś je obiera, od razu przed oczami mam Boże Narodzenie. :D Chyba nawet zapach świeżo pieczonego piernika tak na mnie nie działa. Jednak poza tym, że w okołoświątecznym okresie mandarynki wcina się chyba w każdym polskim domu na tony, to w kulinariach są jakoś zaniedbywane. Znacie jakieś przepisy na ciasta z tymi cytrusami? Bo dla mnie pierwszym przepisem, który odkryłem dopiero rok temu, było to ciasto klementynkowe z mielonymi migdałami zamiast mąki. Nasłuchałem się o nim wielu opowieści i w końcu sam musiałem je upiec. Żałuję jedynie, że tak późno! Ciasto klementynkowe z tego przepisu przypomina mi słynne włoskie babki ponczowe nasączone limocello. Jest puchate, leciutkie, bardzo mokre i niezwykle aromatyczne. Po prostu wspaniałe! Jedynym problemem może być znalezienie dobrej jakości klementynek, najlepiej z ekologicznych upraw (inne mandarynki się nie nadają), ale gdy już się uda Wam takie zdobyć, to nie czekajcie ani chwili dłużej! To ciasto wspaniale się nada na Święta lub po prostu do zimowej herbaty, gdy sezon na mandarynki trwa w najlepsze!


*

SKŁADNIKI

na formę o średnicy 21-23 cm bez otworu lub 26-28 cm z otworem


  • 4-5 klementynek (ok. 400 g), niewoskowanych i najlepiej ekologicznych
  • 6 jajek
  • 250 g cukru
  • 250 g mielonych migdałów
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można użyć bezglutenowego)
  • 1 łyżka cukru pudru do podania

*

PRZYGOTOWANIE


Klementynki dokładnie umyj pod bieżącą wodą, wyszoruj i najlepiej sparz wrzątkiem. Następnie umieść je w garnku w całości i zalej wodą. Gotuj przed przykryciem 1,5 - 2 godzin, aż skórka stanie się miękka. Następnie odsącz i ostudź. Klementynki przekrój na połówki i pozbądź się pestek, jeśli są. Mandarynki umieść w malakserze lub kielichu blendera i zmiksuj na gładkie purée. Kolejno wbij jajka, wsyp cukier, migdały oraz proszek do pieczenia i zmiksuj ponownie do połączenia się składników.

Tortownicę pokryj od spodu papierem do pieczenia i posmaruj olejem boki. Jeśli używasz formy silikonowej, możesz ją tylko natłuścić. Wlej klementynkową masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Ciasto piecz przez około godzinę do suchego patyczka. Kolejno odstaw do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasto klementynkowe przed podaniem posyp cukrem pudrem.

*





*Na podstawie przepisu Nigelli Lawson.

Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

6 komentarze

  1. Jeszcze nigdy nie widziałem takiego przepisy. Muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego ciasta, ale na sam widok cieknie ślinka :D Szkoda, że jestem takim beztalenciem w kwestii ciast, gdyby nie to już bym się zabierała za ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis wyjdzie z pewnością każdemu. Nie ma tutaj czego popsuć. Uwierz mi ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Co nie? Skórka z mandarynek daje niezwykle intensywną barwę. ;)

      Usuń