Pierogi makówki

poniedziałek, 17 grudnia 2018

Te urocze pierożki wymyśliłem sobie w zeszłym roku na Święta Bożego Narodzenia zamiast kutii. Ich wygląd miał nawiązywać do główek maku, a nadzienie do tradycyjnych śląskich makówek, pełnych bakalii i pachnących skórką pomarańczową oraz cynamonem. Dodatkowo pierogi podałem z sosem migdałowo-makowym, który jeszcze bardziej miał podkreślić ich deserowy charakter. Jeśli lubicie tradycyjne przepisy, ale macie ochotę nadać im nowoczesną, acz swojską formę, to zdecydowanie musicie go wypróbować! Pierożki w kształcie makówek można ulepić między uszkami a pierogami z kapustą i grzybami, a zapewniam, że efekt będzie wart zachodu. Smakują wprost rewelacyjnie i mówię to, jako człowiek sceptycznie nastawiony do kutii i innych dań z makiem.


*

SKŁADNIKI

na ok. 30 pierogów

Nadzienie makowe:
  • 1 szklanka niebieskiego maku
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka masła
  • 1 czerstwa pszenna bułka
  • 100 ml mleka


Ciasto na pierogi:
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • ok. 120 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli
Sos migdałowo-makowy:
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki niebieskiego maku
*

PRZYGOTOWANIE

Nadzienie makowe

Mak zalej wrzątkiem i odstaw na pół godziny. Możesz go również zalać zimną wodą i odstawić na całą noc. Odsącz go przez sito lub gazę i zmiel dwukrotnie za pomocą maszynki do mielenia mięsa. Przesyp do miski i połącz z mielonymi migdałami. Rodzynki posiekaj i wrzuć do maku. Do masy dodaj skórkę pomarańczową, miód, cynamon oraz rozpuszczone masło. Bułkę namocz w gorącym mleku, gdy zacznie się rozlatywać, dodaj ją do reszty składników. Nadzienie dokładnie wymieszaj i odstaw na 1-2 h do lodówki (stanie się wtedy bardziej zwarte).

Ciasto na pierogi

Mąkę wsyp do miski i wymieszaj wraz z solą. Wbij jajko i zacznij zagniatać ciasto, wlewając powoli ciepłą wodę. Gdy składniki się połączą, wlej olej. Ciasto zagniataj na blacie podsypanym mąką przez około 5 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne. Następnie odstaw na 30 minut do odpoczęcia.

Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki wytnij z niego spore koła o średnicy ok. 8 cm. Na każdym kole wyłóż 1 łyżeczkę masy makowej. Następnie krawędź ciasta składaj po kawałku i zlepiaj ze sobą, formując sakiewki. Na koniec skręć je delikatnie, łapiąc za wierzchołek. Pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku przez ok. 3 minuty od wypłynięcia. Podawaj z sosem migdałowo-makowym.

Sos migdałowo-makowy

Mielone migdały połącz z miodem, jogurtem i makiem.

*





Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

2 komentarze

  1. Pięknie wyglądają! Ja jeszcze nie mogę przekonać się do maku, ale wszystko jest na dobrej drodze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że wszystko zależy od tego, jak mak jest przyrządzony ;)

      Usuń