Jabłka pieczone z bakaliami i podane z sosem waniliowym

wtorek, 8 stycznia 2019

Jabłka... od jesieni po zimę smakują wyjątkowo dobrze. Szczególnie w postaci szarlotki lub zapiekane z bakaliami. Pycha! W moim domu nigdy nie brakuje orzechów i rodzynek. Dlatego, gdy tylko nagle najdzie mnie ochota na słodki deser, to wydrążam kilka jabłek. Napełniam je bakaliami, przyprawiam cynamonem, kardamonem oraz miodem i zapiekam. W tym czasie nie spuszczam oczu z piekarnika, napawając się tym cudownym zapachem, który się z niego wydobywa. Czekając, aż będą gotowe, można przygotować również obłędny sos waniliowy, który sprawia, że z prostych pieczonych jabłek powstanie prawdziwie królewski deser.


*

SKŁADNIKI

na 4 porcje

Jabłka pieczone z bakaliami:
  • 4 duże jabłka
  • 200 g ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce)
  • 2 łyżki miodu
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
Sos waniliowy:
  • 125 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 ml pełnotłustego mleka
  • 1 laska wanilii
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka

*

PRZYGOTOWANIE


Jabłka pieczone z bakaliami

Jabłka umyj, odetnij im czapeczki i wydrąż środek, pozostawiając ok. 1-1,5 cm miąższu. Bakalie wymieszaj z miodem, kardamonem i cynamonem i napełnij nimi jabłka. Owoce ułóż w żaroodpornym naczyniu, przykryj czapeczkami i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Jabłka piecz przez 20-25 minut do miękkości. Podawaj z sosem waniliowym.

Sos waniliowy

Do rondelka wlej śmietanę kremówkę oraz mleko, dodaj przekrojoną laskę wanilii wraz z wybranymi ziarenkami i doprowadź niemal do wrzenia, a następnie natychmiast zestaw z ognia. Wyjmij laskę wanilii.

Żółtka ubij z cukrem na kogel-mogel i cały czas ubijając, zacznij powoli wlewać gorący płyn. Sos przelej z powrotem do rondelka i gotuj na bardzo małym ogniu, powoli mieszając, aż płyn zgęstnieje. Upieczone jabłka polej gotowym sosem waniliowym.

*




Zainteresował Ciebie ten wpis? Zobacz również:

0 komentarze